Tohle být můj blog :-)

křečci a jejich chov

Ahoj,

existuje mnoho druhů křečků. 

Křeček syrský je velmi populární domácí zvířátko.Je vhodný i pro děti,které se velmi rády se svými zvířátky mazlí,protože ze všech druhů křečků nejméně kouše.Křečíci se na rozdíl od křečka syrského dají chovat ve skupině.Než si ho(je)koupíte,zvažte,jestli máte čas na péči o něj.


KRMENÍ:

pro křečky je nejvhodnější krmivo s menším obsahem slunečnicových semínek,které mnohdy způsobují nadváhu.KŘEČKŮM NEDÁVEJTE JÍDLO ZE STOLU,RAJČATA,CIBULI A ČESNEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

v kleci by samozřejmě neměla chybět napáječka se stále čerstvou vodou(nejlépe je měnit ji každý den) a větvička(nejlépe z ovocného stromu) nebo minerální kostka.Minerální kostky se prodávají jak bez příchutě tak s příchutí(např. se sušenou zeleninou).Krmivo je nejlepší dát do keramické misky,tu nemůžou okusovat.

Ovoce a piškoty by měli dostávat jen za odměnu,protože obsahují mnoho cukru. 

 

tip:Když se Váš křeček přehrabuje v jídle,je dobré koupit speciální směsi.Potrava v nich chutná stejně,ale každá část má jinou barvu.




UBIKACE:

V ubikaci (nejlépe klec,ale může být také akvárim) MUSÍ být nejméně 3 cm silná vrstva pilin nebo hoblin.Dále tam patří:domeček(ze skořápky kokosového ořechu nebo dřeva.plastový by být neměl,kdyby došlo k okusování křeček by umřel,jelikož PLAST JE PRO KŘEČKY SMRTELNĚ JEDOVATÝ!),keramická miska se žrádlem,napáječka,vetvička nebo minerální kostka na obrušování zubů,kolečko na běhání a všeljaké prolézačky.Do ubikace můžete umístit také misku s pískem pro činčily a pískomily.Je to mnohem vhodnější než bazének s vodou.Křečci sice umí plavat,ale může se stát že se utopí.

 upozornění:papírová rulička od toaletního papíru u křečka nevydrží moc dlouho:křeček ji použije na vystlání hnízda.

tip:používejte raději hobliny,protože piliny křečkům dráždí očka


ROMZMNOŽOVÁNÍ:

 Délka březosti u křečka syrského(zlatého):15-16 dní,u křečíka džungarského 19-22 dnů,křečíka roborovského 21 dní a u křečíka campbellova 18 dnů.Mláďat bývá 6-10,ale i 15.Říje u samice je 1 týden.Mláďata potřebují péči jen během prvních 28 dnů a schopna páření jsou již ve stáří 3 měsíců.

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.