The sky is no longer the limit

In the waves

    Stála jsem na pobřeží a nechávala klidné mořské vlnky mi s tichým šuměním omývat kotníky. Chodívala jsem na to místo každičký den - ať už svítilo slunce, či se voda bouřila. Bylo to neuvěřitelně uklidňující. Já, malá nepodstatná figurka, jsem vstoupila na mořské hrací pole a stala se maličkou součástí divoké hry vln.

    Byl to nádherný pocit, ačkoli šlo jen o překrásnou iluzi. Nevadilo mi to. Líbilo se mi, že jsem se alespoň cítila důležitě. Jen já, moře a nekonečný obzor.

    Musela jsem často přemýšlet, jaké by to bylo, kdybych tu hru opustila až nedobrovolným vyhozením ze šachovnice. Kdybych se ponořila do klidného oceánu, který by mě objal a své sevření už nikdy nepovolil. Kdybych nikdy neodešla.

    Vždy jsem došla ke stejnému závěru. Ta myšlenka se mi nelíbila. Znepokojovala mě. Moře jsem milovala a zůstat v něm navždy bylo nepochybně lákavé, ale mé místo bylo jinde.

    Byla jsem patřičně hrdá na to, že tomu rozumím. Dokázala bych po celém světě najít tolik dětí, které si svého života vážily natolik, že by se raději vrhly do vln, než aby v něm pokračovaly. Bylo mi to líto. Rozuměla jsem váze lidského života a mrzelo mě, že se ho někdo chce jen tak vzdát. Tohle jsem nedokázala pochopit. I kdyby někdo klesl na úplné dno, vždy je cesta vzhůru! Tak proč se o možnost lepšího dobrovolně připravit?

    Své slzy lítosti nad každou zbytečně zahozenou existencí jsem chodila utápět ve slané mořské vodě, která je přijímala a odnášela pryč, daleko ode mě.

    Pomalu jsem si do moře klekla. S každým milimetrem kůže, který se dotýkal vody, mi žilami proudil více oceán, než má krev. Nikdy nejsem silnější, než když se stávám jeho součástí.

    Ale vždy moc dobře vím, kde jsou mé meze.

    Poslušně jsem vstala a opustila měsíčním svitem zalité pobřeží, na které jsem neměla patřit.

    Obloha na obzoru byla mým limitem, tak to být mělo a tak se mi to líbilo.


    Ale kdo ví? Třeba ho jednou překročím.


    Nu, další povídečka. Snad to není tak špatné, jak mi to připadá. Budu moc ráda za jakýkoli ohlas.

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.