Terka TMA
RECEPTY #1 - Citronový koláč
Ahoj, mám tady jednoduchý recept na citronový koláč který doma dělám často a je fakt dobrý!
Ingredience
těsto
200 gramů hladké mouky
30 gramů krystalového cukru
160 gramů rostlinného tuku Hera
1-2 lžíce studené vody
20 gramů rostlinného tuku Hera na vymazání formy
náplň
4 vejce
100 gramů krystalového cukru
200 mililitrů smetany na vaření
2 kusy citronů - na nastrouhání kůry
12 lžic citrónové šťávy (nejlépe vymačkané citrony ne citronka)
Příprava
- Utřeme mouku a cukr s nakrájenou vychlazenou Herou, přidáme trochu studené vody a rychle uhněteme tvrdší těsto. Zabalíme je do potravinové fólie a necháme 30 minut uležet v lednici. Těsto také můžeme připravit den předem a nechat uležet v lednici přes noc.
- Formu na koláč o průměru 24 cm s nízkým okrajem (můžeme použít i klasickou formu na dort s odnímatelným okrajem) vymažeme Herou a vložíme do ní těsto. Můžeme ho předtím vyválet, aby mělo rovnoměrnou tloušťku a lépe se s ním pracovalo. Povrch těsta propícháme vidličkou a předpečeme v předehřáté troubě při 180 °C (v horkovzdušné troubě doporučuji 165 °C) po dobu 15 minut.
- Mezitím připravíme krém: elektrickým šlehačem našleháme pěnu z vajíček a cukru (sníh). Šleháme přibližně 3–4 minuty při maximálním příkonu. Do vzniklé pěny přilijeme smetanu a šleháme dál po dobu 30 vteřin. Přimícháme nastrouhanou citrónovou kůru a po lžících přilijeme citrónovou šťávu.
- Krém nalijeme na předpečené těsto a rovnoměrně rozetřeme. Koláč dáme zpět do trouby a dozlatova pečeme při stejné teplotě ještě 20 – 25 minut. Upečený koláč necháme vychladnout ve formě, pak vyjmeme z formy a nakrájíme.
Tento koláč dělám fakt často - je jednoduchý rychlý a fakt dobrý!
Díky za komenty a "+"
Terka <3