*Susan*

10 zajímavostí, které nejspíš nevíte o YouTube


1. Kmotrem YouTube byl PayPal

YouTube založili Chad Hurley, Steve Chen a Jawed Karim v roce 2005. Ti všichni se znali díky společné práci v internetovém platebním startupu PayPal. Hurley například vytvořil logo PayPalu poté, co si článek o této společnosti přečetl v novinách a poslal do ní svůj životopis s pracovní nabídkou. K rozjezdu YouTube nakonec posloužily peníze z bonusů, které tato trojice získala po nákupu PayPalu společností eBay.

2. Původně šlo o seznamku

Současný koncept údajně nebyl tím prvním. Nejprve byla služba koncipována jako videoseznamka, která pod heslem „Tune In Hook Up“ fungovala obdobně, jako populární HotorNot. Nakonec se ale trojice rozhodla jít jinou cestou, a to prý ze dvou důvodů – Karima štvalo, že na internetu nemůže najít záběry ze známého incidentu kolem odhaleného ňadra Janet Jackson, zatímco Hurley a Chen zase nemohli sdílet video z večírku kvůli omezené velikosti příloh v e-mailu.

3. Problémy s utube.com

Rozmach YouTube a prudký nárůst popularity způsobil nemalé problémy serveru utube.com, který patřil společnosti Universal Tube & Rollform Equipment z Ohia. Servery této firmy musely čelit něžádoucímu přílivu zmatených návštěvníků a nakonec došlo i k soudnímu sporu, který byl však později ukončen. Jak se dalo očekávat, společnost se poté přesunula na adresu utubeonline.com a doména utube.com hostí web zaměřený na video, který těží ze zájmu těch, kdo odposlouchanou adresu zadávají ručně.
4. První video v historii

Prvním snímkem na YouTube se stalo krátké video natočené v ZOO v San Diegu. Za kamerou stál Yakov Lapitsky, před ní spoluzakladatel protálu Jawed Karim a úplně vzadu skupina slonů indických. Komentář se dá jen těžko označit jako legendární, s ohledem na své významné másto v historii se nicméně video chlubí více než čtyřmi miliony zhlédnutí.

5. První Rickroll

Rickroll je dnes již klasický typ žertu, kdy je uživatel nalákán na zdánlivě relevantní video, ale odkaz ho zavede někam úplně jinam. Poprvé se objevil v roce 2007 a své jméno získal díky klipu Never Gonna Give You Up od Ricka Astleye, na nějž jsou Rickrolly dodnes přesměrovávány. Podle dat od SurveyUSA z roku 2008, kdy byl tento fenomén na vrcholu, bylo „zrikrollováno“ přes 18 milionů Američanů.

6. Pravidelné žertíky

Stejně jako mnohá internetová média, také YouTube si libuje v aprílových žertech. Ten první portál svým návštěvníkům nachystal v roce 2008, kdy každé video na domovské stránce bylo ve skutečnosti Rickroll. V roce 2009 se zase celá stránka obrátila vzhůru nohama a rok 2010 přivítal úspornou textovou verzi, která barvy překládala jako text. Schválně, čeho se dočkáme letos.

7. Úctyhodné statistiky

Nyní, v únoru 2011, se YouTube pyšní 490 miliony aktivních uživatelů měsíčně, kteří za tuto dobu navštíví asi 92 miliard stránek a u videa stráví 2,9 miliardy hodin, tedy 325 tisíc let. Tyto statistiky se přitom vztahují jen přímo na návštěvníky youtube.com a nezapočítávají videa nasdílená všude po internetu nebo na mobilních přístrojích.

8. Sociální status

Ani v sociální oblasti si YouTube nevede vůbec špatně. Každou minutu se objeví průměrně 400 tweetů obsahujících link na video z tohoto serveru a na Facebooku lidé každý den zhlédnou 150 let videa.

9. Nejsledovanější videa

Když se odečtou hudební videa, která jsou z právních důvodů často přístupná jen ve Spojených státech, je nejsledovanější video všech dob Charlie bit my finger, které se nyní blíží 300 milionům zhlédnutí. Pokud by se započítala hudební videa ze stránek VEVO dostupných pouze v USA a Kanadě, byl by jednoznačným vítězem Justin Bieber (jak jinak) a jeho Baby s více než 450 miliony diváků.

10. Tajná hra

V YouTube je zakódovaná také jednoduchá hříčka dostupná všem uživatelům po splnění několika jednoduchých úkonů. Stačí jít na domovskou stránku, pustit jakékoli z doporučených videí v hlavní nabídce, pauznout ho a pak na klávesnici současně zmáčknout šipku nahoru a šipku doleva. Na pozadí daného videa si můžete zahrát klasickou hru Snake, neboli hada (ovládá se šipkami, musíte proto nejprve šipku nahoru a doleva pustit). Vážně to funguje, jen je otázka, jak dlouho vás to bude bavit.

*Susan*



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.