Chibi Maker
Hra - Chibi Maker
Video se načítá
Fireboy and Watergirl ep. 1
Hra - Fireboy and Watergirl ep. 1
Video se načítá
Red Ball 4 vol.3
Hra - Red Ball 4 vol.3
Video se načítá
Monkey Go Happy Christmas
Hra - Monkey Go Happy Christmas
Video se načítá
My Sweet Roommate
Hra - My Sweet Roommate
Video se načítá
Runner 2
Hra - Runner 2
Video se načítá
My Dolphin Show 4
Hra - My Dolphin Show 4
Video se načítá
 

**super**blog**

Dnes si povíme prozatím jenom o morčatech

 Takže ahoj....jak se máte?No tak jenom aby jste věděli proč píši o tomto,protože jsem už jedno morče měla a ted mám druhé to první mi zemřelo na jednu hnusnou ,, VELMI ,, ALE O TOMTO SI POVÍME PŘÍŠTĚ    

 

 

1.druhy morčat

 

krátkosrsté morčeKrátkosrstá morčata jsou asi nejčastější. Objevují se často ve zverimexech. O krátkosrstá morčátka je snadnější pečovat. Do krátké srsti se nic nezamotává a neznečistí se tolik. To však neznamená, že nepotřebuje žádnou péči. Aby se srst krásně leskla, hodně přispěje dobrá výživa bohatá na vitaminy. Také prospěje občasné vykartáčování

 

 dlouhosrsté morče je obtížnější pečovat, než o hladkosrsté. Dlouhá srst se musí rozčesávat, kartáčovat a i mýt. Česat taková morčata by se mělo každý den, nebo ob den. Péče o srst zabere majitele celkem dost času, takže takové morče by si měl pořídit jen ten, kdo na ně bude mít hodně času. Někdy se používají natáčky, na které se srst natočí a morčatům tedy nijak nepřekáží a zároveň si srst neznečistí. Dále se pak toto morče musí koupat, pokud má chlupy špinavé.

 

Bezsrstá morčata jsou u nás ještě stále trochu raritou, ikdyž už se značně rozšiřují. Existují dvě plemena, skinny a baldwin. Navzájem jsou hodně odlišní a to i geneticky. Spojením těchto dvou morčat bychom získali normální chlupaté morče. Bezsrstá morčata mají samozřejmě vyšší nároky, a to jak u rozmnožování, tak při běžné péči. 

 

 

 

 

 

2.pořízení

 

 

Morčata si bohužel nemohou vybírat, do jakých rukou se dostanou. Po celý svůj život jsou odkázána na přízeň člověka.

2 morčata 

Před pořízením morčete bychom měli zvážit pár okolností: 

  • morče se může dožit 8 i více let
  • potřebuje každodenní péči 
  • jeho strava a péče stojí také „nějakou tu korunu“
  • také potřebuje dostatek prostoru k proběhnutí, aby netloustlo
  • morče patří mezi společenská zvířata, proto byste se mu měli každý den věnovat, nebo mu pořídit morčecího kamaráda
  • pokud morče onemocní, bude potřebovat kompletní veterinární péči, která může být i nákladná
  • postará se o něj někdo, když pojedete na dovolenou či budete dlouhodobě nemocní?!
  • před pořízením se ujistěte, zda někdo z vaší rodiny netrpí alergickou reakcí na zvířecí chlupy či seno

 

Před pořízením morčátka si také musíte rozmyslet, zda si ho koupíte od chovatele či ze zverimexu. Záleží, zda chcete morčátko na mazlení či do chovu, případně na výstavy. 

Před pořízením nespěchejte a pozorujte morčátka ve výběhu či kleci, jak se chovají, jak jsou aktivní atd. Pokud pobíhají , nesedí na jednom místě, neteče jím z očiček nebo nejsou apatická, pak jsou zdravá. Trus by měl být tuhý, podlouhlý a dobře tvarovaný.

Bylo by dobré vzít si vybrané morče do ruky, z toho zjistíte, jak bylo živeno, jestli není příliš hubené atd. Neměli byste nahmatat žádné výrůstky či bouličky, ani byste neměli cítit příliš žebra. Morčátko by nemělo být moc tlusté, to by do budoucna mohlo mít srdeční potíže a poškození jater. Neměli by být znatelné ani strupy či lysiny, to by byl příznak nedostatečné péče , parazitů nebo plísní. 

Morčátko kupte pouze tam, kde vás podmínky chovu jednoznačně přesvědčí. Morčátka by měla mít dostatek místa a možnost schovat se do úkrytu. A také je velmi důležité,aby mláďata byla rozdělena podle pohlaví.
Pokud jste si již vybrali, je zde na místě otázka, zda koupit jedno či více morčat. Jak je již uvedeno výše, morčata jsou společenská zvířata a je jim lépe ve skupině. 

 

Možná spojení morčat

Morčátku je smutno, když je samo. Buď se s ním budete intenzivně mazlit , nebo mu koupíte parťáka a o tom tato část je : Jaká kombinace morčat je nejlepší ?

2 samičky – se většinou velmi dobře snášejí, nejlépe je si koupit přímo 2 sestry či 2 mladé samičky

samec a samice – to je vhodné, pokud se zaměříte spíše na chov. Samice je březí cca 10 týdnů a po porodu může hned zabřeznout ( v této době by měl být samec od samice oddělen).Pokud by byl páreček neustále spolu, pak počítejte s několika vrhy ročně. A tento stav není pro samičku ideální a mohl by jí brzo vyčerpat. Proto je lepší samce a samičku oddělovat, dát je spolu pouze 2-3 v roce, pokud chceme mladé

2 samci - toto je poněkud nebezpečnější kombinace, samci se snáší v mládí dobře, ale v době dospívání mohou zvyšovat k sobě agresivitu, může docházet i k velmi krutým šarvátkám. Zvlášť když jeden z nich jde na krytí k samičce.

 

 

3.správné přivykání

 

Morčátko miluje hlazení a mazlení a je tím živější a čilejší, čím víc pozornosti se mu dostává. Avšak plachá morčátka potřebují hodně času, než k vám získají důvěru....

 

Přivykání na nový domov

Aby morče pochopilo, že mu z okolí nehrozí nic zlého, je dobré klec postavit na stůl. Pokud je morče dole, vidí z člověka pouze nohy. Nějakou dobu bude tiše sedět, možná okusovat seno či slámu. Když začne jíst a pít a nechá se ještě čistit, je první šok překonán. Nyní můžete morče začít ochočovat a mazlit se s ním. Aby se morče seznámilo také s pokojem kde bydlí, měli byste ho nechat proběhnout. Tu a tam mu dejte pamlsek a brzy se bude v novém prostředí cítit dobře.

 

Ochočení morčete

Čtyř až šestitýdenní morčata jsou ještě plachá a musí navázat užší kontakt se svým "páníčkem" . Při ochočování je dobré postupovat po jednotlivých krocích.

 

1.krok: Na morče mírně hovořte a podejtu mu kousek jablka či papriky. Hned se k dobrůtce neodváží, ale když si ji vezme z ruky, jsou první ledy prolomeny.

2.krok: Nyní můžete morče jemně podrbat za krkem, potom i na zádech. Když přestane morče ucukávat, získali jste si jeho důvěru.

3.krok: Morče by nemělo mít již takový strach, a proto byste morčátko měli občas dát do klína.

 

Tyto kroky můžou trvat delší či kratší dobu. Záleží na jednotlivém morčeti.

 

 

4.bydlení

 

 

Morčata pro svůj spokojený život potřebují dostatek prostoru, rádi skotačí a hrají si, zvlášť, pokud je jich více. Můžete jim jejich výběh zpestřit spoustou zajímavých hraček a prolézaček. Prostor pro jedno morče by měl mít rozměry nejméně 40 x 80 cm, dno by mělo mít okraj minimálně 15 cm. Pro dvě morčata by měla plocha klece být 2x větší, atd ...

 

Kde ubytovat morčata: 

  • Klec - Výhodou je dobrý kontakt s okolím a vzdušnost, pozor ale na průvan! Dobře se také omývá
  • Kartonová krabice - Velice nevhodné, použít jen v krájním případě ! Je v nich sice možné morčata převážet, ale pouze omezenou dobu. Krabice bude brzy rozhryzaná a promočená.
  • Plastový box  - Výhodou je, že nevypadávají hobliny a podestýlka z klece, není tudíž okolo nepořádek, morče nemá tak dobrý kontakt s okolím, hůře se k němu dostává, otvor je jen zvrchu, kde je mřížka, která se dá kdykoli sundat. Nevýhodou je, že není tak vzdušný a morčátko se v něm může v době velkých veder přehřát, ale za to si uchovává uvnitř stálou teplotu a morčata v něm nenastydnou
  • Skříňová morčatárna - Je to zejména výhodné pro chovatele, kteří nemají tolik místa a řeší se to takto hlavně v bytech, kde je málo prostoru. Měli by mít plastové dno a nebo z lina, holé dřevo na podlahu není příliš vhodné. Dřevo nasákne močí a to není zrovna nic hezkého.
  • Akvárium - Dobře se myje, nenasákne nečistotami a pachy, ale na druhou stranu jsou křehké a rozbitné a hůře se s nimi manipuluje

 

Když už máme vybraný druh příbytku pro morčátka, musíme si vybrat, kam ho umístíme. Morče se na onom místě musí cítit dobře, nesmí být v průvanu ani vystaveno dlouhodobého slunečnímu záření. Průvan, pachy z kuchyně, čerstvě vymalované pokoje, kouř a jiné kouře a výpary jsou pro ně škodlivé.

Důležitá je odpovídající teplota v místnosti. Optimální by měla být mezi 18-22 stupni Celsia. Není vhodné je umisťovat do blízkostí radiátorů a topných těles, kde bývá vzduch příliš suchý, což může mít za následek onemocnění horních cest dýchacích. Teplota okolí se měří ve výšce klece, ne na podlaze. Klec by také neměla být v blízkosti televize, reproduktorů, tam kde je příliš hlučno atp.

 

Podestýlka pro morčata

  • Hobliny nejsou drahé a dají se snadno sehnat. K odbourání zápachu je vhodný kočkolit, který dáme pod hobliny. Někteří chovatelé ale od toho odrazují, protože zvláště mladá morčata by mohla kočkolit ohryzávat, což by pro morčata nebylo dobré.
  • Slámu mají morčata rády, krásně šustí, dá se v ní schovávat a navíc, dá se ohryzávat. Sláma se prodáva v obchodech s chovatelskými potřebami a při velké spotřebě u zemědělce
  • Speciální podestýlka pro malá zvířata je ozvlášť savá a neobsahuje škodliviny. Je ale taky velmi drahá.

 

 5.krmení

 

 Morčata nejsou moc vybíravá pokud se jedná o jídlo. Rychle si přivyknou na určitý druh stravy. Jediné co nikdy moc neocení je cibule a brambory.  

Jídelníček našich morčat : 

  1. Seno je denním chlebem morčat. V zimě mohou žít pouze ze sena a vody, nedáli se nic čerstvého sehnat. Senokrmná směs najdete téměř v každém specializovaném obchodě. Nejlepší seno je z kopřiv, které si můžeme nasušit sami.
  2. Zelené krmivo podáváme čerstvé, bez plísní a nezkažené a řádně omytou, ale při podávání morčeti musí být tráva či zelenina a ovoce suchá. Je největším zdrojem živin a vitamínu C. Ke sběru jsou vhodné přesličky rolní, smetánka lékařská, tráva, podběl, řebíček, jitrocel a vojtěška. Jetel pouze v malém množství - nadýmá. Z kuchyně jsou vhodné jablka, banány, jahody, kiwi, melouny, hroznové víno, mrkev, paprika, petržel a některé druhy salátů. Zdravé je citrusové ovoce kvůli vitamínu C, ale v malém množství. Hlávkový salát, hrušky a zelí nejsou moc vhodné a bramborové klíčky a syrové fazole jsou dokonce jedovaté.
  3. Krmné směsi by morčata měli mít také k dispozici, ale ne nutně každý den. Morče se může snadno přejíst a potom tloustne. Překrmování může vést k velkým zdravotním problémům.
  4. Pití musí morče mít neustále k dispozici. Vhodné je používat napáječky, morče si tak vodu neznečistí jako v běžné misce či nevylije. Voda by měla být morčeti k dispozici neustále. 
  5. Něco na ohryz morčata potřebují, protože jim zuby neustále rostou a potřebují si je obrušovat. Vhodné je např. minerální nebo solná kostka, tvrdé pečivo či větvička ovocného stromu (pozor na jedovaté druhy)

 

Jak správně krmit

  • Krmte dvakrát denně vždy ve stejnou dobu. Morčata si na to zvyknou a budou vždy vesele kvíkat.
  • Nedávejte moc krmení zvířeti najednou, co morče za hodinu nesní, odkliďte ( kromě sena )
  • Zelené krmivo nesmí být shnilé, ovadlé nebo plesnivé
  • Nepodávejte morčeti nic přímo z ledničky. Může si tím podráždit žaludek
  • Do pítka nebo do misky dávejte denně čerstvou vodu
  • Dávejte do klece tvrdý chléb nebo větvičku z ovocného stromu k ohlodávání
  • Morčata rády žerou z ruky a nechají se přitom hladit

 

 

 

 

 

 

Takže Vám mockrát děkuji že jste si to přečetli  nejspíše zítra bych dala další článek a mějte se hezky a AHOOJJJ 

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.