Semitry

Oksa Pollocková- něco jako RECENZE

Takže, ahoj všichni!!! Poslední článek se vám líbil, a tak jsem tady s novou recenzi! Tentokrát to bude o jedne sci-fi knížce, která nechybí v mé knihovně. Je to Oksa Pollocková!!


  

(omlouvám se za slovenštinu, ale v češtině jsem to nenašla)


O čem to je?

Tato kniha se dělí na 5 části, ale já jsem přečetla jen 3, protože neporadím ten zbytek sehnat :-D

1. díl  Vyvolená


Oksa je třináctiletá dívka, která se nijak zvlášť neliší od svých spolužáků. Její rodiče a rodiče nejlepšího kamaráda Gusty se rozhodnou přestěhovat do Londýna, kde si jejich otcové přejí zrealizovat svůj sen - otevřít si restauraci. A tak se všichni rychle stěhují do Anglie.

Oksa a Gusta začnou navštěvovat novou školu, kde si najdou nové kamarády. Ale je zde také profesor McGraw, který všechny nenávidí a zdá se, že nejvíce to odnáší právě Oksa a Gusta.

A tím veškeré trápení nekončí. Oksa jednoho dne zjistí, že má kouzelné schopnosti - umí levitovat, přemisťovat předměty, létat... Se svými schopnostmi se svěří babičce Dragomíře a jaké je její překvapení, když se dozví, že to není jen tak samo od sebe!

Babička Okse vypráví velice zajímavý příběh, který sahá až do neviditelné země Edéfie ukryté někde na Zemi, ze které museli před dávnými lety uniknout. Prchlíci, jak si říkají, jsou roztroušení po celé zeměkouli a čekají na svou Vyvolenou, která je přivede zpátky do rodné Edéfie.


Jak už název knihy napovídá, tou Vyvolenou je Oksa. Obyčejná třináctiletá dívka, která najednou získá kouzelné schopnosti. Zatím je neumí moc ovládat, ale to nevadí. Je tady její babička Dragomíra, prastrýc Leomido a babiččin kmotr Abakum, aby jí pomohli.

Kniha je určená především dvanáctiletým až třináctiletům čtenářům, kteří mají rádi kouzla, čáry, prapodivná mluvící stvoření - už jenom proto, že Oksa patří k těm dívkám, které si čtenářky oblíbí a budou snít o tom, aby měly takové schopnosti jako má Oksa.

Oksin kamarád Gusta žádné takové schopnosti nemá. Přesto všechno o Okse ví a stojí při ní v dobrém i zlém. Občas má sklony k depresím, protože se pohybuje v rodině, která překypuje kouzly, ale Oksa ho vždycky uklidní, že je pořád její kamarád, ať se děje co se děje.

V knize se kromě lidí vyskytují i prapodivná stvoření. Kdo jsou to Foldingoti? A kdo je to Goranova či Nešika? Foldingoty si určitě zamilujete a jejich strojená mluva vám vyvolá úsměv na tváři.

Oksa je často přirovnávána k Harrymu Potterovi v sukních. Sice jsem Harryho nečetla, ale dokážu si představit, že by Oksa mohla vyvolat stejné nadšení jako tento bradavický čaroděj.

(text není můj, ale s tím Harry Potterem to je pravda :-) )


2. díl Les zbloudilých


Každý už dobře ví, že Oksa Pollocková není žádná obyčejná holka. Život Vyvolené, budoucí královny Edéfie, nabírá nové nečekané obrátky. Přestože Vílí muž definitivně zatočil s úhlavním nepřítelem všech Prchlíků, Orthonem McGrawem, zdá se, že Zlo se jen tak nevzdá. Okse a jejím blízkým do života zasáhne nečekaná událost: Gusta jednoho rána zmizí! Prchlíci brzy pochopí, že to nebude jen tak. Oksa nachází v Gustově mobilním telefonu fotografii, kterou pořídil těsně předtím, než… Než ho do sebe vtáhl zakletý obraz, v němž je uvězněna Zoeina babička Vzpomněnka, která ale před nedávnem tragicky zemřela.

Celá situace se komplikuje a Prchlíci nakonec musí vytvořit skupinu, která se vydá do uřknutého obrazu, aby vysvobodila Gustu i Zoeinu babičku. A Oksa samozřejmě nezůstane doma!

Podaří se Prchlíkům projít všemi zkouškami, porazit Zloduchy a osvobodit své přátele? Rozhodně to nebude jednoduchý úkol a jejich dobrodružství se neobejde bez ztrát.


(zase Ctrl+c, Ctrl+v)


3.díl Srdce dvou světů


Necelý rok po vydání Lesa zbloudilých vychází 3. díl série o Okse Pollockové, jenž byl fanoušky netrpělivě očekáván. Příběh Oksy Pollockové je dlouhý a seznam zemí, kde se dobrodružství Kouzelnosti Mladší budou odehrávat, neustále roste. Zemětřesení, výbuchy sopek, přívalové deště… Země puká ze všech stran! Oksa a rodina Pollockových prchají z Londýna zaplaveného rozbouřenými vodami Temže, aby našli Bránu do Edéfie, magické země svých předků. Je to jediná šance, jak nastolit rovnováhu světa… Okse, Kouzelnosti Mladší, začíná nebezpečné pátrání, při němž je nucena spojit se s Felony, nepřáteli na život a na smrt, kteří jen čekají na chybu, aby ji mohli zradit. Naštěstí má kolem sebe dobré lidi: úžasnou babičku Dragomíru, tatínka Pavla, jenž se ve vzteku proměňuje v draka, dva kluky, Gustu a Tugduala, kteří soupeří o její srdce, a samozřejmě věrné Foldingoty, Nešiku, Luštěnky a všechny ostatní podivuhodné bytosti… Po tisíci různých nástrah a zvratů se Oksa dostane k tajnému vstupu do Edéfie. Ale aby ho překročila, musí zaplatit strašlivou cenu. A odvážit se do neznáma: co bude na opačné straně Brány? Srdce dvou světů je strhující vyprávění, rychle se čte, protože spěcháme, abychom se dozvěděli o dalším dobrodružství Kouzelnosti Mladší. (nakonec se tam dostane, ale i tam není v bezpečí :-) )


Vážně, já tu knihu žeru! Strašně ji mám ráda, a byla bych uplně happy, kdybych se jednou probudila v Oksine kůži :-D


Tak jo, to je pro dnešek vše, doufám, že se vám článek líbil, a pokud ano, budu ráda za palec nahoru. A pokud jste tadytuhle knihu nepřečetli, tak doufám, že jsem vas motivovala do jejiho přečtení :-)


                                                                                                                    Vaše Semitry :-)






Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.