My Dolphin show 5
Hra - My Dolphin show 5
Video se načítá
Movie Star
Hra - Movie Star
Video se načítá
 

Samé 3 roky staré kraviny lmao

Zajímavosti o gepardu štíhlém.

Ahoj užijte si tyto zajímavosti .


Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) je kočkovitá šelma, proslulá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Může běžet rychlostí přes 110 km/h. Krátkodobě dokonce až 130 km/h.

Potrava[editovat | editovat zdroj]
Gepard loví převážně malé kopytníky, jako je gazela Thomsonova, gazela Grantova nebo impala. Příležitostně uloví i drobnější savce. Po zabití kořisti dlouho odpočívá, teprve pak se snaží zkonzumovat najednou co nejvíce masa. O kořist často přichází, lvi nebo hyeny ho snadno odeženou.

Proto se gepard ke své kořisti nikdy nevrací, někdy také žerou mršiny.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Rodina gepardů
Gepardi se mohou pářit celoročně, k námluvám ale dochází především v období dešťů. Samice je březí 90-98 dní, poté v hnízdě z trávy vrhne 1 až 3 koťata. Mortalita je velmi vysoká, hlavně protože lvi, hyeny nebo paviáni je zabíjejí, pokud je najdou. Matka proto koťata často přenáší z místa na místo. Přesto ale do jednoho roku věku přežije jen 5 % mláďat. Matka je odstaví ve 4 měsících věku, mláďata s matkou zůstávají až do roku a půl věku a učí se lovit.

Pohlavně dospívají ve třech letech, v přírodě se dožívají stáří až 12 let, v zajetí až 20 let.

V zajetí se gepardi rozmnožují velmi špatně. Z českých zoologických zahrad jsou chováni v ZOO Dvůr Králové,[3] Zoo Olomouc, Zoo Praha, Zoo Liberec a ZOO Chleby,[4] jsou zařazeni do EEP.

Sociální zvířata[editovat | editovat zdroj]
Gepardi nejsou takoví samotáři, jako ostatní kočkovité šelmy. Matka zůstává dlouho s odrostlými koťaty, sourozenci také často zůstávají spolu. Dospělí samci tvoří skupiny o dvou až pěti jedincích. Na některých místech, zvláště tam, kde nežijí žádné další velké šelmy, tvoří skupiny i 19 jedinců. Koalice gepardů jsou úspěšnější v lovu, lépe si hájí teritorium a nacházejí partnery.

Gepard jako domácí zvíře[editovat | editovat zdroj]

Ochočený gepard. Staroegyptská freska z Vésetu, asi 1700 př. n. l..
Gepardi se velmi snadno ochočí a cvičí. Už ve starém Egyptě, Persii a Indii byli cvičeni k lovu gazel. Lovci přivezli gepardy na vozech do blízkosti pasoucích se gazel či antilop a tam je vypustili. Poté, co gepard kořist strhl, dostal za odměnu gazelí krev a vnitřnosti. Z Persie se lov s gepardy rozšířil i do Turecka, Mongolska a Číny, kde gepardi nikdy volně nežili, v těchto zemích byl výsadou panovníků. Lov s gepardy na dvoře Kublaje, mongolského vládce Číny, popsal Marco Polo. Indický vládce Akbar choval kolem, roku 1570 na svém dovoře více než 300 gepardů a lovil s nimi hlavně antilopy jelení. Gepardi se mohli volně pohybovat po jeho paláci. Přesto nejsou domestikovaným zvířetem, protože v zajetí se rozmnožují jen vzácně a většina ochočených gepardů pochází z volné přírody. V období renesance a baroka lovili s gepardy i někteří evropští panovníci, kteří je získali darem z Osmanské říše či z Persie. Patřil k nim např. francouzský král Jindřich IV. Navarrský nebo římskoněmecký císař Leopold I. V Indii a Íránu se lov s gepardy udržel ještě na počátku 20. století, v současné době však už není provozován.

Rizika[editovat | editovat zdroj]
Gepard je nelegálně loven kvůli atraktivní kožešině, také je pronásledován zemědělci. Kvůli nárůstu lidské populace je zatlačován do rezervací, ve kterých žijí také lvi a hyeny, po člověku největší nepřátelé geparda.

Kromě toho jsou gepardi ohroženi dalším problémem:

Snad se líbilo !


Kelia =)


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.