retardovaný unicorn

Zajímavosti z vesmíru (1)-zatmění Slunce a Měsíce

Nedávno jsme mohli spatřit zatmění Měsíce, tomuto zatmění se také říká krvavý Měsíc.Ale většina z nás ho zaspala.Před několika měsíci jsme mohli i spatřit zatmění Slunce( a já ho opět prošvihla ).

tak pojdme se na to podívat!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zatmění Slunce


Úplné zatmění Slunce je vzácný jev umožněný faktem, že Slunce, které je čtyřistakrát větší než Měsíc, je současně čtyřistakrát dále od Země a navíc Měsíc i Země obíhají po eliptických drahách. Tyto dráhy přivádějí občas všechna tři tělesa do takového postavení, kdy je zakryt právě celý sluneční kotouč, takže je možno pozorovat korónu. Každý rok dojde ke dvěma až pěti případům, které jsou pozorovatelné z povrchu Země, pro jedno určité místo k tomu však dochází průměrně jen jednou za 360 let. Zatmění trvá jen několik minut (max. 7 minut 31 sekund) a oblast, podél které je úplné zatmění možno pozorovat, nebývá širší než 270 km; zasažena je přibližně jen jedna setina zemského povrchu.

Zatmění Slunce hrálo významnou roli při dokazování obecné teorie relativity. Umožnilo pozorovat efekt gravitační čočky, který teorie předvídala a tak ji umožnilo pozorováním potvrdit. Neméně významná mohou být také různá meteorologická měření prováděná během slunečních zatmění. Získaná data umožňují později zjistit, jaký vliv mají tyto astronomické úkazy na děje v zemské atmosféře. Obvykle se při těchto experimentech provádí měření intenzity sluneční radiace, teploty či vlhkosti vzduchu. Jen zřídka jsou meteorologické měřící přístroje vybaveny senzory pro snímání hodnoty barvy slunečního záření, rychlosti a směru větru či teploty půdy.

V současné době úplné zatmění Slunce svou neobvyklostí přitahuje pozornost širokých mas lidí, která obvykle v daném místě významně posílí turistický ruch.

Úplné zatmění Slunce v Česku nastane až 7. října 2135. V nejbližších letech ale bude možno pozorovat i neúplná zatmění. V tabulce jsou uvedeny hodnoty pro 50° SŠ a 15° ZD (nedaleko Kouřimi). Typ platí pro obyvatele mimo Česko, kde bude pouze částečné.(Toho se už asy nedožijeme -možná naše vnoučata:-))

Datum           Čas          Typ
20. 3. 2015     10:46      Úplné
10. 6. 2021     11:38     prstencové
25. 10. 2022     11:17      Částečné
29. 3. 2025     12:18       Částečné
12. 8. 2026     19:11       Úplné
2. 8. 2027        10:15       Úplné
12. 6. 2029      03:53      Částečné
1. 6. 2030        06:17    Prstencové
20. 3. 2034     11:39     Úplné
21. 8. 2036     19:06     Částečné      

      Zatmění Měsíce        

Málokterý astronomický úkaz dokáže vzbudit takový rozruch jako úplné zatmění Měsíce. K tomu, abychom si měsíční zatmění mohli užít, se musí naše planeta dostat na ladnou spojnici mezi Slunce a Měsíc. Naše Země totiž za sebou vrhá stín (přesněji sbíhavý plný stín a rozbíhavý polostín) a pokud náš kosmický souputník do něj vstoupí, pak pozorujeme, jak se Měsíc postupně ztrácí z pozemské oblohy. Stín naší planety na obloze pochopitelně nevidíme. Jeho přítomnost se nám prozradí pouze v případě, že Sluncem osvětlený objekt do něj vstoupí a zmizí nám tak z dohledu. Plný stín Země má na pozemské obloze ve vzdálenosti Měsíce průměr asi 80´, polostín pak asi 145´. Měsíční disk o průměru zhruba 30´ se tedy do plného zemského stínu vejde skoro 2,5krát.

Dostane-li se Měsíc pouze do polostínu (polostínové zatmění), nevšimneme si prakticky ničeho. Abychom spatřili stopy prvního našedivělého ztemnění okraje měsíční disku, musíme si počkat, až se do něj Měsíc vnoří alespoň polovinou svého průměru. Je-li Měsíc vnořen po plného stínu Země jen zčásti, nastává částečné zatmění. Po té, co se Měsíc zcela vnoří do plného stínu (úplné zatmění), uvidíme ve většině případů cihlově až krvavě zabarvený kotouč zlověstně zdobící noční oblohu. Úplného zatmění Měsíce si můžeme užívat až 1 hodinu a 44 minuty. Na rozdíl od zatmění Slunce se měsíční zatmění neomezují jen na malou část Země. Zatmění Měsíce jsou pozorovatelná ze všech míst, kde je tou dobou náš souputník nad obzorem.

Obrázky-Slunce

     




Obrázky-Měsíc

 

  


Doufám že se vám to líbilo!

:-)


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.