Psychopatíkův Blog :33

Maturitní tipy

Bylo mi řečeno, že by tento článek mohl být užitečný a já si to osobně myslím taky. Vím, jak moc jsem schízovala a jak jsem se bála a tahala rozumy snad ze všech předchozích maturantů :D A nakonec to bylo tak super, že bych šla hned znova XD Tak se s vámi podělím o pár rad, které budoucí maturanti určitě zúročí.


Vím, že nemá cenu spát věci stylu nebojte se je to lehký, protože vím, že mě to lidi taky říkali, a bylo to tak, ale v tu chvíli to člověk prostě nepřijme a jak se říká, po bitvě je každý generál...Takže se nebudu nějak rozepisovat o tom, jak je to lehký, jak stačí, když tam budete říkat aspoň něco a jak moc jsou u maturity hodní a pomůžou vám, protože vím, že to by stejně moc nepomohlo... Ale je to tak, jen tak mimochodem :D A rovnou napíšu pár tipů, které mě osobně pomohly a díky nimž jsem tu maturitu udělala s tak dobrým výsledkem.


DÁVEJTE POZOR

Tuto radu už nezúročíte 14 dní před maturitou... Osobně radím jí praktikovat už od prváku na střední. Ono se to nezdá, ale dávání pozor v hodinách celé 4 roky udělá strašně moc. Strašně moc věcí vám utkví v hlavě a pak, až se budete šrotit, se ty informace, které už tam někde jsou, krásně vytříbí a všechno pak dáte snáz dohromady. A když už v té škole sedíte, využijte ten čas na maximum :)

LEPŠÍ DŘÍV, NEŽ POZDĚ

Jasně, o svaťáku to můžete všecko dohnat, jde to :) Spousta lidí to tak udělá, ale věřte, že budete klidnější když už na svaťák budete odcházet s nějakou omáčkou a se všemi podklady pěkně vypracovanými a předpřipravenými, abyste se pak mohli rovnou učit a opakovat si to a ne teprve hledat všecky ty papíry a dohledávat otázky... Určitě je lepší to hrotit brzo a být za blbce a pak mít klid, než to pak shánět na poslední chvíli a stresovat :)

Takže co to jde, si předpřipravte, vypracujte nebo sežeňte už dřív, před svaťákem, klidně od spolužáků nebo starších spolužáků, ale abyste to měli.

CO SI SAMI VYPRACUJETE, TO PAK JAKO KDYŽ NAJDETE

Já si všecky otázky do odborných i některá témata z aj vypracovávala sama, už od podzimu a to přesně tím stylem, jak jsem to pak plánovala říkat. A nejen že jsem si díky tomu spoustu věcí zapamatovala, ale taky jsem několika spolužákům ty maturitní otázky prodala a celkem z nich měla 500 3:)

Faktem je, že to zabralo hodně času, vypracování jedné otázky průměrně hodina a bylo jich 75... Ale stálo mi to za to. Pokud nejste tak pečliví, tak si alespoň sežeňte vypracované otázky od spolužáků.

UDĚLEJTE SI UČEBNÍ PLÁN A UDRŽUJTE NĚJAKOU PRAVIDELNOST

Já měla o svaťáku perfektní učební plán, ( kterým jsem se teda řídila jen první týden, protože ten druhý jsem se doma utápěla v depresích, ale stačilo to.) díky kterýmu jsem se systematicky připravovala a svým způsobem mě to i bavilo.

Měla jsem pravidelný režim, každý den jsme vstávala a chodila spát ve stejnou dobu, abych měla nějakou pravidelnost a učila jsem se od desíti  ráno do pěti do odpoledne s hodinovou pauzou od jedné do dvou... Někdy jsem šla ráno běhat a učit jsem se začala až v jedenáct...

UČTE SE AKTIVNĚ

Nezůstaňte jen u čtení textu... Buď si všechno pište, přeříkávejte nebo se z textů zkoušejte a snažte se si informace sesumírovat a využívat poznatky z jedné otázky i v těch dalších a informace propojovat.

DĚLEJTE SI PŘESTÁVKY

Ať vám z toho nehrábne. Navíc když se budete přetěžovat zase moc a učit se osm hodin denně bez pauzy, vydržíte to maximálně 3-4 dny, a pak už vám to ten mozek nebude pobírat...Dělejte si pauzy, delší pauzu na oběd a na procházku nebo dvě kratší nebo víc krátkých třeba 5-10ti minutových přestávek na koukání kde co lítá... Dejte si třeba mezi učením i den volna, aby vás pak mozek nezradil a další snahy nebojkotoval.

JEZTE

Když budete hladovět nebo pít jenom polívku, mozek vám nebude pořádně fungovat, potřebujete jíst a potřebujete i cukr, protože mozek funguje na cukru. Já během svaťáku navýšila kalorie na 1500 a sacharidy na 120-160 g za den a na mozek to mělo pozitivní vliv :)

DEN PŘED UŽ SE NAOPAK UČTE SPÍŠ PASIVNĚ

Aktivní učení je určitě mnohem lepší, ale den před maturitou už se z ničeho nezkoušejte a nic se složitě nedrťte, stres způsobí to, že budete mít chvíli okno a jen by jste sami sebe vydeptali, že si nic nepamatujete, takže už si texty jen pročítejte.

ZRELAXUJTE SE

Zkuste meditaci, dejte si vanu, procházku s vaší oblíbenou hubnu nebo pokud na to máte peníze, jděte na masáž, prostě se před tím zkuste zrelaxovat. Já zkoušela meditovat ještě pár hodin před maturitou :D

UDĚLJETE MAXIMUM

Když budete vědět, že jste udělali maximum, víte, že máte to, co máte a s tím musíte pracovat a nemusíte mít výčitky, že jste něco zanedbali.


TAK A TEĎ CO DĚLAT PŘÍMO TAM

PŘIJĎTE DŘÍV        

Na maturitu doražte alespoň o půl hodiny dříve, ať se zkoncentrujete a ,,ošaháte" si prostředí. Třeba se tam už s někým ze třídy potkáte a navzájem se uklidníte. když jsme tam dorazila já, byly tam ještě holky z dopoledního termínu, se kterýma se sice normálně moc nebavím, ale i tak mi jejich přítomnost pomohla :) za to děkuji :)

USMÍVEJTE SE, BUĎTE SLUŠNÍ A SNAŽTE SE PŮSOBIT VYROVNANĚ

Komisi neokouzlíte tím, že je budete vraždit pohledem, že na ně budete protivní nebo jim dávat najevo, že ,,posraná maturita a proč tu musíte být a stejně vám ty věci co jste se museli učit k ničemu nebudou..." Oni si to nevymysleli, takže buďte milí, slušní, usměvaví a snažte se působit aspoň trochu vyrovnaně, tím uděláte dobrý dojem.

VYUŽIJTE ČAS NA POTÍTKU

času na potítku je dost, ale zase rychle uteče. Takže nebojte, že tam budete mít čas na panikaření, ale zároveň ho neztrácejte koukáním z okna... Sedněte a pište, co víte. Radši blbosti, než nic :) Radši kecy na koledu, než prázdný papír. Cokoli. poznačte si opravdu všechno a nepočítejte s tím, že si na to potom vzpomenete, udělejte si alespoň poznámku. Klidně si tam pište i věci, co s tématem nesouvisí nebo vaše osobní dojmy a názory, můžete je říct, oni vás nezastaví, když fakt nebudete celou dobu mluvit jen o tom, co jste v souvislosti s tématem dělali loni v létě...Ale minutku vám na to nechají.

NEBOJTE SE ČASU U ZKOUŠENÍ

Tohohle se bojí asi všichni... že prostě nebudou mít tak dlouho o čem mluvit, ale ten čas fakt uteče hrozně rychle a nejspíš ani všecko říct nestihnete. I tak ale nedrmolte, mluvte pomatu, postupně, i když toho budete chtít říct hrozně moc najednou, myslete na kvalitu a ne na kvantitu.

NEMLČTE A BOJUJTE!

I když jste ztracení a nevíte nic, máte okno a nevíte, čí jste, bojujte. Zkuste mluvit o příbuzném tématu, vzpomenout si na zkušenost z praxe, z hodin, co kdy kde kdo říkal, co bylo v tom a  tom testu...I kdyby to mělo být špatně nebo nesmysly, hlavně nemlčte. To jediné vadí. Oni vám toho dost odpustí, když uvidí, že mluvíte a že se aspoň snažíte. A kdyžtak vás trochu navedou zpátky, ale nechají vás mluvit dost, já kecala najednou snad o osmi tématech a nechali mě XD

OSLÍ MOSTY A SOUHLASY

když nevíte, zkuste techniku tvz oslí most. Co to je? Dám příklad. Máte mluvit o Němcové, ale neučili jste se jí. Ale učili jste se Borovskýho... Tak řekněte... Božena Němcová psala ve stejné době, jako Karel Havlíček Borovský, který napsal byl a dělal... A když nevíte, dělejte, že vám vypadlo nějaké slovo, oni vám ho řeknou, a vy na to : ,, Ano, to je pravda"  nebo ,,Přesně tak" jako kdybyste to vlastně věděli zkoušeli vy je :D a zopakujte to jinými slovy.

KDYŽ NEJDE O ŽIVOT, JDE O HO*NO

a Uvědomte si, že je to jenom zkoužka. nejde o život, nechytnete rakovinu, když jí neuděláte, neumře vám babička a není to konec světa. I kdybyste to neudělali, doděláte si to v září, z toho se nestřílí. Obvykle člověk neudělá třeba jeden předmět, který mu dělá problém, takže se pak už chystá jen na něj, podruhé ví, do čeho jde a učitelé mu i řeknou, co přesně po něm budou chtít :¨)

Taky myslete na to, že to udělali daleko větší blbci, než vy a že to udělal Psychoušek XD A to jsem ten druhej týden fakt strávila čuměním do zdi a přemýšlením nad tím, jak je celej život marnej a jak jsem odporná :D A k učení se vrátila zase až v pondělí po zahájení, kdy už to moc nešlo...

Komentáře

Directionerka26VIP(♡ Twilight Games ♡)

Páni, klobouk dolů a gratuluju k matuře. Upřímně (krom mé megašprťácké) kamarádky neznám nikoho, kdo by se fakt tak učil. Spíš jsme všichni lamy, který na to koukly 2 dny před smajl
Tak ještě štěstí u výsledků a za 7 měsíců tě čeká zkouškové smajl

Directionerka26To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.