Prostě můj blog

Random drawing tips a kreslení podle fantazie

Hej! (ano, stále se učím dánsky, takže stále používám dánský pozdrav xD)


V dnešním článku najdete pár tipů na kreslení a taky pár tipů, jak kreslit podle fantazie, bez předlohy.

 Zde máme pár kroků, jak kreslit podle fantazie:


1. Představte si obrázek, který chcete namalovat

Pokud zrovna nedoodlujete a opravdu máte něco, co chcete nakreslit, představte si to. Zamyslete se nad tím, jak by se takový obrázek dal nakreslit, pokud to budete vybarvovat nebo dělat pouze tužkou či perem, promyslete si barvu, všechno...


2. Zamyslete se nad detaily

Pokud jste splnili první krok, v hlavě už vidíte obrázek, který chcete nakreslit. Teď se ale zamyslete nad detaily. Kresba s detaily vypadá mnohem lépe a myslím, že když je detaily dobře nakreslíte, váš výtvor se bude více podobat obrázku vašich představ. Pokud chcete kreslit obličej, nesmíte zapomínat na řasy, detaily obočí, odlesk v očích, stínování...


3. Připravte si papír a tužku

Teď už vidíte obrázek i s detaily, který chcete nakreslit. Připravte si papír a začněte kreslit základ. Základ nemusí být dokonalý. Pokud kreslíte postavu, můžete začít jednoduchým oválem jako hlavu a několik spojených čar jako tělo. To je základ vaší kresby.


4. Tvary

Teď už máte nakreslený základ. Promyslete si, jak chcete pokračovat. Teď je důležité udělat tvary. Jako například pozměňte tvar oválu (hlava) tak, aby byl vidět tvar čelisti, brada, lícní kosti etc.. Můžete si udělat i pomocné čáry. Zkrátka pozměňte tvary z jednoduchých na lépe propracované, aby se více podobaly vaší představě a vypadaly více realisticky (pokud kreslíte realistickou kresbu).

Příklady pomocných čar


5. Kreslete další části

Nyní už máte nakreslený základ a tvary. Teď se pokuste nakreslit zbytek kresby. Pokud kreslíte krajinu a máte základ např. země (tráva), obloha, hory - asi se pokusíte kreslit něco dalšího, aby to nevypadalo tak prázdně. Třeba mraky, květiny, řeku, stromy, keře nebo něco, co stvořil člověk, třeba most, domky, chaty, altánek... Cokoliv. Opět nevadí, když to nakreslíte jen jednoduše. Vždy je první potřeba základ, který pak dotvoříte tak, aby byl podle vašich představ, pozměníte jeho tvar... Zkrátka kreslete další části malby podle vaší fantazie, tak, jak chcete, aby vaše kresba vypadala.

Pokud jste se na začátku dobře zamysleli, jak chcete, aby vaše kresba vypadala, pokuste se to nakreslit tak, jak to vidíte. Ale nezapomínejte - každý má svůj styl kreslení, pokud se pokoušíte nakreslit obrázek, který nakreslil už někdo jiný před vámi, tak to nemusí být úplně přesné, protože má třeba jiný styl. Zkuste to nakreslit vaším stylem tak, jak vám to vyhovuje.


6. Detaily

Detaily jsou velice důležité. Na začátku jste se nad nimi měli zamyslet, teď už jen to zrealizovat. Prvně bych začala s detaily, které se jednodušeji (jako třeba odlesk v očích nebo na brýlích, pokud kreslíte obličej nebo odlesk na hladině vody, pokud kreslíte krajinu..). Zkoušejte to, dokud nejste spokojeni s tím, jak to vypadá. Teď se můžete přesunout na podrobnější detaily, tím pádem se hůře kreslí. Pokud kreslíte obličej (podrobně), je potřeba dodělat i slzné kanálky, řasy, víčka.. Takové detaily se hůře mažou, pokud s nimi nejste spokojeni, protože jsou menší a je možnost, že smažete i to, co jste nechtěli, takže si na to musíte dávat pozor a používat čistou gumu na gumování, pokud si nechcete kresbu zamazat. Detaily jsou důležité, pokud chcete, aby vaše kresba byla podobná vaší představě - pokuste se dát si na nich záležet a soustředit se.



7. Stínování a odlesky(?)

Pokud jste se rozhodli, že budete dělat i stínování a highlight (odlesk, světlo, světlé místo - nevím, jak to přeložit), musíte se také zamyslet nad tím ''odkud jde světlo'', tím se dělají stíny. Jak stínujete také záleží na stylu kreslení, někdo dělá třeba jen tmavší čáry, někdo tmavší část obrázku. Pokud chcete, aby vaše kresba vypadala realisticky, bylo by dobré dělat stínování a odlesky. 




8. Dokončení

Teď už máte obrázek v podstatě dokončený. Upravte ho tak, jak se vám to líbí. Pokud se obrázek aspoň trochu podobá vaší představě, je to úžasné a navíc teď vidíte, že to jednoduché - stačilo si promyslet postup a jak chcete, aby vaše kresba vypadala. Teď už máte hotovo. Pokud jste to kreslili tužkou, tak to můžete vybarvit a nebo to třeba klidně nechat pouze takto. 

Jestli vaše představa vypadala jinak, než váš výtvor, tak to přeci vůbec nevadí, aspoň jste si to vyzkoušeli. I kreslení se musí procvičovat, aby jste se pořád mohli zlepšovat. 




Pár obrázků:






No, snad vám tento článek trochu pomohl (nebo aspoň těch pár tipů ve formě obrázků na konci xD)

Vím, že pouhým čtením těchto tipů si kreslení nezdokonalíte, ale i tak doufám, že vám to aspoň trošku pomohlo a zkusili jste si něco nakreslit.

No, pokud se vám to líbilo, tak určitě budu ráda za každé ++, komentář...

Také mi do komentářů můžete psát nápady na další články.


(Taky se omlouvám, že tam nejsou ''odborné'' názvy)



Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.