Pár slov o koních

Dostihový kůň

Ahoj!

Vítejte u dalšího článku, tentokrát o anglickém plnokrevníkovi. Je napsán na přání hráčky zuzikovarova. Přeji hezkou zábavu při čtení. 


HISTORIE

Vývoj plemene anglického plnokrevníka je založen na zkřížení královských dostihových koní a orientálních hřebců Byerleye Turka, Darley Arabiana a Godolphina ( který byl buď arab, anebo berber ). Díky krvi těchto koní získali angličtí plnokrevníci více rychlosti a síly. Dále byl tento chov podporován ještě převážně pozdějšími panovníky, jako byli Jindřich VIII. nebo Karel II. 


STAVBA TĚLA

Tito koně mají delší a užší hlavu ležící na dlouhém, nízko posazeném krku. Jejich kohoutek je výrazný a podmiňuje dlouhý, úsporný pohyb. Má dlouhé nohy i trup. Jeho síla pro rychlost plyne ze silných beder. Dobrý odraz zase získává pomocí dobrých hlezenních kloubů. 


VLASTNOSTI

Angličtí plnokrevníci jsou poměrně bojovní - převážně díky dostihovým soutěžím - ale také jsou však velmi inteligentní a věrní. 


VYUŽITÍ

Tito koně jsou chováni především pro dostihový sport, ale v minulosti sloužili také jako koně kočároví, váleční, nebo poštovní. 


ZAJÍMAVOSTI

  • Toto plemeno se chová také v Česku, například v Mimoni, nebo Napajedlech.
  • Angličtí plnokrevníci mají uzavřenou plemennou knihu - to znamená, že do ní může být zapsán pouze kůň, jehož rodiče tam již zapsáni jsou.
  • Zástupci tohoto plemene je třeba Orphe des Blins, Sixteen, Železník, nebo Tiumen, kteří dokonce několikrát zvítězili ve Velké pardubické.


To by bylo vše. Příště vám doporučím nějaké dobré knížky o koních, tak se snad máte na co těšit. Jinak ještě jednou upozorňuji, že dnes odjíždím a vrátím se příští neděli, takže nebudu odpovídat na zprávy ani reagovat na komentáře. Prosím o strpení. Jakmile se vrátím, dostanete své odpovědi. 

Přeji vám hezký zbytek dne!

AryaXXX




P:S: Na fotografii níže je uvedena klisna Orphe des Blins.

Výsledek obrázku pro orphee des blins


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.