NatureBlog

Po stopách morčat

Ahoj, dnes jsem si pro vás připravila článek o morčatech. V tomto článku se dozvíte vše o historii morčátek. Těchto článků o morčatech bude víc a tento článek je 1.díl. Doufám, že se vám  i celá série těchto článků o morčatech bude líbit a budu ráda za všechny +.

.

Historie morčat

-Morčata patří k nejstarším domácím zvířatům Jižní Ameriky. Morče divoké, prapředek našich dnešních morčat obývá mírná klimatická pásma Jižní a Střední Ameriky od Kolumbie až po Chile a Argentinu. V oblasti And se vyskytují až do nadmořské výšky 5000 m. n. m. Jsou drobná, štíhlá a jejich srst je dobře přizpůsobena okolí. Aktivní se stávají až za tmy, kdy začnou přebíhat mezi norami. Živí se hlavně tvrdými stébly trav a bylinkami. Žijí v koloniích, kde má hlavní slovo většinou sameček. Divoká morčata jsou agresivnější, pozornější a také plašší než ta domácí.

-Morčata jako jídlo:

Indiáni morčata domestikovali 4000 let před naším letopočtem. Z divokého morčete se stalo zvíře domácí. Chuť na morčata nepolevila dodnes. Peruánci každý rok zkonzumují až 65 milionů morčat. K produkci 17000 tun masa morčat je třeba jiný systém chovu. Morčata se chovají na velkých farmách, podobně jako naše prasata a skot. Morčata se ale v Evropě na jídelníčku neocitla a získala přízeň dětí i dospělých, a od té doby pokračuje jejich vítězné tažení do srdcí lidí. 

Morče divoké  

 

Morčata domácí patří k nejoblíbenějším domácím zvířatům. Tolik lásky se však jejich příbuzným nedostávalo.

 

 



Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.