Papa's Cupcakeria
Hra - Papa's Cupcakeria
Video se načítá
Miami Shark
Hra - Miami Shark
Video se načítá
Disney Princess Selfie
Hra - Disney Princess Selfie
Video se načítá
Cooking with Love
Hra - Cooking with Love
Video se načítá
Elsa Christmas Spa Bath
Hra - Elsa Christmas Spa Bath
Video se načítá
Ghost Flight
Hra - Ghost Flight
Video se načítá
Animal Caring Game
Hra - Animal Caring Game
Video se načítá
Neptune's Daughter
Hra - Neptune's Daughter
Video se načítá
Pet Store Slacking
Hra - Pet Store Slacking
Video se načítá
Winx Pixie Clone Capture
Hra - Winx Pixie Clone Capture
Video se načítá
Super Belly Boarder
Hra - Super Belly Boarder
Video se načítá
 

Love Your Life

Cestování po světě #1 - Afghánistán

Bonjour!

Rozhodla jsem se pro další sérii článků o cestování. V každém článku vám představím jednu krajinu, například jejich vlajku, zvyky a tradice nebo taky historii. A rozhodla jsem se jít podle abecedy :D Takže začneme od A - Afghánistán! Let's Go! :D

Afghánistán, dlouhý tvar Afghánská islámská republika je vnitrozemský stát ležící v jižní Asii. Hraničí s Uzbekistánem (na severu), Tádžikistánem (taky na severu xD), Čínou (na severovýchodě), Pákistánem (na východě), Íránem (na západě) a Turkmenistánem (na severozápadě).

Vlajka:


Znak:


Poloha:


Hlavní město: Kábul
Největší město: Kábul

Dějiny
V polovině 2. tisíciletí před Kr. zde sídlili íránské kmeny. V polovině 6. století před Kr. dobyl území perský král Kýros II. Velký. V letech 329 až 327 před Kr. ho obsadil při své vojenské výpravě do Asie Alexander Veliký. Po jeho smrti se na trůnu vystřídalo několik vládců a země trpěla nájezdy různých asijských národů.

V 7. století Afghánistán rychle islamizovali Arabové. Až za vlády Ghaznovců byl znovu součástí samostatné říše. Roku 1381 dobyl zemi mongolský vladař Timur Lenk. V 16. a 17. století vládli na severu indičtí Mughalové, na jihu perská dynastie Safíjovců, ale o východ země se stále bojovalo. Až roku 1747, kdy vládu převzal Ahmed Šáh, zakladatel říše Durrant, se v zemi znovu obnovila nezávislost.

V 19. a na počátku 20. století se v Afghánistánu odehrálo několik válek, jejichž příčinou byla zejména jeho poloha mezi dvěma velkými impérii: britským a ruským. První (1839 - 1842) a druhá britsko-afghánská válka (1878 - 1881) byly součástí konfliktu známého jako Velká hra, což byla soutěž o teritoria a vliv mezi Spojeným královstvím a carským Ruskem. Během Panjdehského incidentu (1885) se Rusku podařilo dostat pod vliv své nejjižnější území, které pod jeho vlivem přetrvalo i během existence Sovětského svazu.

...

Promiňte, ale nemám čas ani náladu psát tady celou historii, takže jsou to jenom 3 odstavce xD


Geografie
Afghánistán je horskou krajinou s velmi členitým povrchem. Celých 33% plochy státu leží mezi 1 800 - 3 000 m n. m. a 10% země je vyšší než 3 000 m n. m. Od severovýchodu k jihozápadu se táhne horská soustava Hindúkuš, nejvyššího pohoří v Afghánistánu, jehož vrcholy přesahují 7 000 m n. m. Pohoří Hindúkuš tak tvoří přírodní bariéru, díky které je Afghánistán izolován geograficky. Nemalou důležitost má proto pro stát Chajbarský průsmyk, kterým vede cesta do Pákistánu a je odtud přístup také do bývalých sovětských republik - Tádžikistánu, Uzbekistánu či Kazachstánu.

Většina státu leží na velmi suchém a neúrodném území (na jihu a jihovýchodě jsou převážně pouště). Nejúrodnější místo země je tak na severu podél řeky Amudarja (pramení na ledovcích Pamíru), která zde tvoří hranici s Uzbekistánem a Tádžikistánem. Zajímavé na afghánských řekách je to, že jen jejich mizivá část patří k nějakému světovému rozvodu. Do moří či oceánů se tak dostává jen několik málo řek na východě země. Z nich je nejdůležitější Kábul, která vtéká do Indu a díky ní dále do Indického oceánu. A tak většina řek končí svou pouť ve vnitrozemských jezerech, nebo vysychají v písečných pouštích či v solných oblastech. K těm významnějším patří např. Hílmand, Harirud či Farrah.
Řeka Amudarja:

Promiňte, ale jiný obrázek jsem nenašla :(

Podnebí
Podnebí je ovlivněno hlavně polohou a povrchem státu. Je vnitrozemské, suché a velmi proměnlivé. Velké rozdíly panují hlavně mezi severem a jihem. Klima severovýchodu je subarktické (hlavně díky velké nadmořské výšce), což přináší obyvatelům velmi tvrdé, studené a suché zimy. Pohoří na hranicí s Pákistánem je zase silně ovlivněno Indickými monzuny, které přicházejí pravidelně v období června až září. Ty přinášejí do oblasti velkou vlhkost a déšť. Průměrné srážky na většině území se pohybují mezi 40 - 400 mm za rok (většina srážek zde navíc spadne mezi březnem a květnem). Maximálních hodnot dosahují právě v horských oblastech hraničících s Pákistánem (až 800 mm srážek na metr čtvereční za rok).


Velké rozdíly jsou také v teplotách. V místech, kam ještě zasahuje vliv monzunu se průměrná letní teplota pohybuje od 25 do 32 stupňů a v zimě od 0 do -8 stupňů Celsia. V horských oblastech v létě nepřekročí teplota často ani 10 stupňů a v zimě dosahuje teplota až -35 stupňů Celsia.


Jih země tvoří hlavně pouštní oblasti. Navíc jsou v této oblasti časté prudké větry, které pak vyvolávají písečné bouře. Díky své izolovanosti a díky drsnému podnebí jsou některé části Afghánistánu nedotčené a přírodně zachovalé. Je zde mnoho neobydlených oblastí, což dalo vzniknout mnoha národním parkem a přírodním rezervacím.
Písečná bouře:


Vláda a politika
S cílem vyplnit politické vakuum v zemi se v Petersbergu (Německo) pod patronací OSN konaly politické rozhovory hlavních afghánských frakcí o budoucnosti země, které skončily v prosinci 2001 podpisem dohody o vytvoření přechodné vlády v čele s uznávaným paštunského vůdcem Hamid Karzai. V červnu 2002 se v Kábulu konalo zasedání mimořádného kmenového shromáždění Velká Jirga, které navzdory neshodám a složitým jednáním potvrdilo složení mnohonárodnostní prozatímní vlády a zvolilo H. Karzájímu za prezidenta.

Armáda
Důležitým údajem je výška výdajů na obranu, která například v roce 2000 dosahovala 250 mil. USD. Veřejné zdroje uvádějí, že afghánské ozbrojené síly mají více než 150 000 vyzbrojených vojáků v činné službě, přičemž příslušníků Talibanu je 45 000. Výzbroj a bojová technika je převážně ruské výroby, i když v omezené míře byla dovezena i bojová technika a zbraně západní výroby. V roce 1992 měli ve své výzbroji 190 bojových letadel a přibližně 80 bojových helikoptér. Předpokládá se, že většina z nich je dodnes používána. Charakteristickým znakem jsou relativně vysoká mobilnost a přepravní kapacita, kterou zajišťuje 24 velkých dopravních letadel Antonov několika typů.

Ozbrojené síly Afghánistánu jsou relativně zastaralé a neodpovídají požadavkům na vedení moderního boje. Infrastruktura, systém velení, řízení a spojení jsou vybudovány na principech, odpovídajících silovému vedení boje.


Afghánská národní policie (ANP)
Afghánská národní policie, The Afghan National Police (ANP) je silovou složkou ministerstva vnitra Afghánistánu.

ANP je primárně zodpovědná udržování veřejného pořádku a dodržování zákonů. Pracuje ve prospěch občanů aktivní činností proti kriminalitě a porušování veřejného pořádku (včetně terorismu a ilegálním ozbrojeným aktivitám), nelegálnímu pěstování, produkcí, pašování narkotik a korupci. Policie zajišťuje suverenitu státu ochranou jeho státních hranic.

Hlavním úkolem ANP je zajistit bezpečnost a volnost pohybu civilisty, omezit aktivity povstalců a rozšířit vliv vlády v odlehlých oblastech provincií mimo míst. ANP neustále buduje mimo míst permanentně obsazeno kontrolní stanoviště na místech, kde jsou zvýšené aktivity povstalců a v oblastech, které nejsou pod kontrolou místní vlády. Výcvik, výzbroj a vozidla pro ANP poskytují Spojené státy spolu s koaličními partnery. V roce 2013 by měl počet příslušníků ANP dosáhnout 150 000 a v roce až 160 000. Velitelství ANP sídlí v Kábulu.
Znak afghánské policie:


Průmysl

Průmyslová struktura země je zcela rozvrácena. Poslední statistiky uvádějí podíl průmyslu na tvorbě HDP přibližně 30%, ale předpokládá se, že v současné době bude toto číslo podstatně nižší. Hospodářský významná je v Afghánistánu jen produkce cementu. Poslední, kterou statistiky zachycují, byla v roce 1989 103 000 tun. Tradiční odvětví:

- Textilní průmysl
- Mydlářství
- Řemeslná výroba nábytku
- Výroba obuvi
- Výroba umělých hnojiv
- Produkce cementu
- Tkaní koberců
- Potravinářský průmysl
- Chemický průmysl a petrochemie


Známé ručně tkané afghánské koberce jsou z většiny vyráběny Turkmen či Uzbeky. Charakteristický je pro tyto koberce tmavě červený základ, na kterém mohou být znázorněny jakékoliv výjevy. Nejčastěji jsou však jakési rovnoběžné rady jakýchkoliv geometrických obrazců. Koberce jsou většinou vyráběny z vlny. Jen zřídka se můžeme setkat s koberci ze srsti velblouda či bavlny.


Tak, to by bylo na dnes všechno :D Nebudu tady přece vypisovat celou Wikipedii xD Tak snad se vám článek líbil :) Každý like a komentář si moc vážím!

Au revoir
Sia

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.