Kurt a jiné katastrofy

Jak se naučit (nejen) na maturitu, část první

Je téměř polovina ledna, a maturity se neodvratně blíží. V tomto článku s vámi chci sdílet pět rad a tipů jak se na tuto "zkoušku dospělosti" efektivně naučit a nezbláznit se u toho. Tyto rady jsou sice určeny především pro maturanty, ale mnoho z nich je aplikovatelných i na učení na přijímačky, zkoušky na vysoké škole, či jen průběžné učení, takže i pokud se vás maturita ještě nebo už netýká, určitě nepřestávejte číst. Toto je první část plánované několikadílné série.



1. Začněte včas a pracujte průběžně

Určitě neodkládejte učení na svaťák. K maturitě si musíte zapamatovat obrovské množství informací, a pro uložení všech potřebných dat do dlouhodobé paměti je nezbytné učit se průběžně. Ač vám pro běžné testy může stačit se vše nabiflovat den předem, u maturity s touto metodou nepochodíte. Pokuste se každý den třeba alespoň hodinu věnovat studiu, vypracovávání maturitních otázek, čtenářských deníků a tak podobně, a strávený čas s blížící se maturitou navyšovat.





2. Maturitní otázky si vypracujte sami

Je sice fajn, když vám vypracované maturitní otázky někdo pošle, ale bohužel, tím se toho příliš nenaučíte. Proto doporučuji si je vypracovávat samostatně, a jako podklady použít zápisky z hodin, internetové zdroje, vypracované maturitní otázky jiných lidí a sérii učebnic Odmaturuj! z *název předmětu*. Otázky zpracovávejte bodově a pokuste se problematiku skutečně pochopit, nemá cenu se zpaměti učit celé věty, a u požadovaného množství informací to není ani fyzicky možné.





3. Certifikát z angličtiny

Pokud vaše škola umožňuje nahradit školní část maturitní zkoušky z angličtiny certifikátem, neváhejte si ho udělat. Sám mám Cambridge certifikát úrovně C2, ale k nahrazení maturitní zkoušky vám stačí cokoliv od B1 výše. Nesmírně vám to usnadní práci a získáte tím spoustu času navíc, nebudete se totiž muset učit dalších 20 maturitních témat a stresovat se z písemné práce.





4. Maturitní četba

Jistě vám už při pohledu na seznam děl k maturitě hlavou proběhla myšlenka knihy nečíst a vše se pokusit pochopit z rozborů dohledatelných na internetu. Má rada je - nedělejte to. Sestavte si maturitní seznam z knih, které vás zaujmou a jsou ideálně krátké, tedy asi do 250 stran, a skutečně je přečtěte. Stihnout se to opravdu dá, čtěte nejen doma, ale třeba i cestou do a ze školy, o volných hodinách, při sezení v čekárně u doktora či jakékoliv jiné volné chvíli. Rozbory použijte jen jako asistenci při vypracovávání vlastních čtenářských deníků. Budete tak u ústní zkoušky mnohem klidnější a sebevědomější, a nezaskočí vás žádná záludná otázka. Pokud jsou některé z knih na vašem seznamu zfilmované, určitě se (po přečtení knihy!) na film podívejte, lépe se vám potom bude vizualizovat děj, a u maturity budete třeba moci porovnat rozdíly mezi filmem a knihou.





5. Těžko na cvičišti, lehko na bojišti

Trénujte, trénujte a trénujte. Zkoušejte si dělat didaktické testy z minulých let, pište slohové práce různých slohových útvarů a zjistěte, který vám nejvíce vyhovuje. Nechávejte se zkoušet z maturitních otázek a rozborů přečtených knih ochotnými kamarády a rodinnými příslušníky. Zkrátka, cokoliv co se dá vyzkoušet nanečisto si vyzkoušejte, ideálně tolikrát, dokud nebudete zcela sebevědomí v tom, že to u zkoušky zvládnete na první dobrou.



Komentáře

Clawdeen77VIP(ANIME!)

1. Já jsem se pořádně pořádně začala učit asi 8 dní před maturitou, hups
2. Celou anorganiku a většinu biologie jsem měla od předchozích studentů xD. Ale jako přepsala jsem si to ručně, to zase jo...
3. Do toho jsem nešla hlavně kvůli ceně.
4. Ještě že našemu ročníku odpustili povinnou četbu, protože i když jsem měla načtených tak 75% knížek během studia na střední, upřímně jsem si nic z toho nepamatovala.

Super článek plný dobrých typů, nicméně naštěstí pro mě jde odmaturovat i bez toho.

Clawdeen77To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Hezky napsáno.

Upřímně, nebýt toho, že jsem se fakt poctivě celý rok učila a otázky si vypracovala sama, tak neodmaturujusmajl Ten svaťák už je vyloženě o tom si to zopakovat, ne o samotným učení.

Jen bych možná doplnila, že je dobrý mít většinu maturitní četby načtenou dopředu. V tom čtvrťáku už moc času není.

Butterfly340To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.