Kurt a jiné katastrofy

Jak se naučit (nejen) na maturitu, část druhá

Vítám vás u druhé části mé krátké série o přípravě na (nejen) maturitní zkoušky. První část se více zaměřovala na samotné učení, tato část bude spíše o tom, jak se na učení připravit a jak se při něm nezbláznit. Držte si klobouky, začínáme!



1. Food for thought

Někteří lidé ze stresu z blížící se zkoušky téměř nejí, jiní se naopak přejídají. Ani jedna cesta není ideální, pro optimální výkon vašeho mozku je nezbytná zdravá a vyvážená strava. Není ani vhodné ve škole celý den nejíst a po příchodu domů zhltnout polovinu ledničky. Jezte několikrát denně menší porce, zaměřujte se hlavně na bílkoviny (obsažené především v mase či jeho vegetariánských alternativách, luštěninách, vejcích a mléčných výrobcích) a vlákninu (tu najdete hlavně v ovoci, zelenině, luštěninách a celozrnných obilovinách), pijte hodně vody (dva litry či více) a nezapomínejte na vitaminové doplňky.

Pokud ale občas dostanete chuť na něco nezdravého, nebo si prostě chcete s kamarády zajít na pizzu nebo na pivo, určitě to udělejte, důležitá je hlavně vyváženost. Ani zdravé stravování není dobré dohánět do extrémů, pokud veškeré své myšlenky věnujete počítání makronutrientů a snaze zahnat chuť na čokoládu, na učení vám příliš prostoru nezbyde.





2. Kofein

Někdy je potřeba výkon svého mozku trochu podpořit. Osobně příliš neholduji kávě, a raději piji energetické nápoje bez cukru. Pokud je pro vás káva příliš hořká a energiťáky moc sladké, pomůže i černý nebo zelený čaj.





3. Pročistěte si hlavu

Výkon vašeho mozku zlepší i sport a cvičení. Vyplaví endorfiny, dodá vám energii a pomůže se soustředěním. Po několikahodinovém sklánění se nad učebnicí není lepšího pocitu, než si pořádně protáhout tělo jógou.

Pokud sport zrovna není vaše parketa, nemusíte se do něj nutit. Fungovat bude i delší procházka. Někdo preferuje pročistit si hlavu vycházkou v přírodě, já se raději procházím centrem Prahy. Nejdu podle mapy ani žádného prohlídkového okruhu, nýbrž tam, kam mě zrovna srdce táhne, obdivuji gotickou a barokní architekturu, nahlížím do kostelů, čtu pamětní cedule, snažím se rozklíčovat symbolismus všudypřítomných soch a z vyhlídek shlížím na panoramata Prahy. Vždy se z procházek vracím s čistou hlavou, plícemi plnými čerstvého vzduchu a úsměvem na tváři.




4. Spánek

Musím se přiznat, že v této kategorii kážu vodu a piju víno. Vy byste však rozhodně neměli následovat můj příklad, pro maximalizování soustředění byste měli spát 8, minimálně 6 hodin denně. Když budete nevyspalí, mohem hůře vám to bude myslet a nebudete schopni soustředit se na učení delší dobu, či se do studovaného tématu zahloubat a látku skutečně pochopit.





5. Nastolení atmosféry

Mějte něco, co si váš mozek spojuje s učením. Někomu pomáhá pro aktivování soustředění krátká meditace, třeba 5 až 10 minut. Jiní studenti zase potřebují mít striktně oddělený prostor pro učení se a jiné aktivity, například se učí výhradně u stolu a v posteli pouze spí a relaxují.

Mě nejvíce pomáhá poslouchat klasickou hudbu. Pokud to není úplně váš styl, svůj účel splní i jiné typy hudby či atmosférické ASMR. Důležité je, aby hudba neměla text, který by vás rozptyloval od učení, a nebyla ani příliš dynamická, ani uspávací. Tento článek zakončím několika svými oblíbenými playlisty.







Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.