#Hashtag

#Hashtag ∆ Je to kivi ale neni to kiwi

Dneska jsem si do parády připravila zvíře, které je zajímavé už jen podle názvu. Hodně lidí si toto roztomilé zvíře plete s tím kyselým, hnědým ovocem. Ano, minimálně polovina z Vás už pochopila o jakém to ovoci mluvím! Kiwi je to kyselé ovoce ale pak je tu ještě jedna otázka a ta zní: Takže co je to kivi?

Kivi, jak už jsem zmínila, je roztomilé zvíře tedy spíše pták, který žije na Novém Zélandě v deštních pralesích. Je nelétavý, tutíž je na tom podobně jako např. pštros. Ale jak vypadá? Je velmi malý (cca 45 cm vysoký) a ikdyž je nelétavý pták, má křídla které ale když nejsou roztažena, jsou skoro k nepoznání od ostatních částí těla. Peří spíše připomíná srst a tak moc jako pták nevypadá. Zachránil ho ale jeho dlouhý, úzký zobák před definitivním odepsáním ze seznamu ptáků. Teda alespoň pro normální lidi a ne pro nějaké specialisty na ptáky. Na konci "záchranného" zobáku má hmatová pérka. Kivi má vynikající čich a hmat a když loví, spoléhá se právě na tyto dva smysly. Zrak má ale naopak velmi slabý. Aktivní je hlavně v noci, kdy shání potravu v podobě červů a larv. Toto zvíře má jako např. labutě na celý život jednoho partnera. Samice klade většinou jen 1 vejce do vyhrabané nory. Samec je o 40% menší než samice a je to on, kdo pečuje o malá kivinka. Samec se své rodičovské věnuje natolik, že většinu času hladoví. Všechny druhy kivi jsou ohrožené. Jejich vejce i dospělí kivi jsou snadnou kořistí. Pokud je donucen k obraně, kope kolem sebe jako klokan. Raději ale před nebezpečím uprchne, k čemuž mu napomáhají jeho velmi dobré běžecké schopnosti.

Byl to trochu kratší článek, protože se toho o kivi víc prostě neví. Jak jsem už napsala, je rychlý a vylézá v noci, takže pro lidi skoro nezachytelný. Ale i přesto doufám, že se vám článek líbil. Přidávám i foto. Tak... ALOHA


Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.