Girl World

About Dogs - Bernský Salašnický pes

Protože mám strašně ráda psy rozhodla jsem se vytvořit novou sérii. Budou to články o různých plemenech psů . Tato edice článků nebude vycházet nijak pravidelně , zkrátka jen když budu mít čas a náladu.

Protože se chystáme pořídit pejska tak stále víc a víc studuji informace o plemeni, povaze a podobně.

Budu tedy psát hlavně o mích více oblíbenějších a známějších plemenech, nebo když opravdu nějaké buduete chtít. Takže pokud by vás zajímaly nějaké informace o dalších plemenech, tak si napište do komentářů.

Dneska jsem se rozhodla začít, jak už jsem říkala mím úplně nejoblibenějším plemenem , které se chystáme pořídit a to je Bernský Salašnický pes.

BERNSKÝ SALAŠNICKÝ PES (BSP)

Původ :

Když by jsme se vrátili do historie, do Švýcarska , poznali by jsme BSP jako pomocného a tažného psa, který pomáhal rodině tahat náklady a zároveň hlídat pozemek. Rodina na něho spoléhala, že ohlídá barák a děti v rodině bude strážit jak vlastní oko. Také ale přiloží tlapku k dílu a bude pomáhat. Potřebovali tedy psa, který nebude utíkat z domu a bude na něho spoleh. Stal se tedy nepostradatelným pomocníkem pastevců a rodin. BSP byl uznán jako plemeno roku 1907 , v Bernu právě ve Švýcarsku. Předtím než byl BSP uznán jako opravdové plemeno, tato rasa psa málem zanikla .

Povaha :

BSP je naprosto výborný rodinný pes , který miluje děti a svojí rodinu. Je to takový dobrák a strašný mazel, který potřebuje neustálý kontakt se svojí rodinou , jinak se z něho stane smutný a zoufalý pes. I když tato rasa nahání občas hrůzu, díky jeho velikosti, neublížil by ani mouše, ale zároveň je to dobrý hlídač .Je to naprosto vyrovnaný pes, který nemá problém ani s jiným zvířecími obyvateli domu. Miluje mazlení a hraní. Opravdu výborný a milující pes do rodiny !

Výcvik :

Bernský Salašnický pes je od přírody velice chytrý a učenlivý pejsek. S jeho výchovou je ale potřeba začít už od mala. Malé štěně sice bere výcvik zatím jenom jako hru, ale věřte,  že když za každý správně vykonaný povel dostane odměnu a pochvalu, i malému štěněti bleskově rychle docvakne , o co vám jde. Jeho výcvik jde tedy většinou hladce a zvládne ho i nezkušený páníček. Psovi je třeba dát základní poveli poslušnosti, jako je : "sedni" , "zůstaň" ,  "ke mě " apod.. Člověk musí být zkrátka důsledný .

Pohyb :

BSP potřebuje poměrně hodně pohybu , ale hodí se i k méně aktivnímu páníčkovi. Pokud tedy máte zahradu, kde se pes může vyřádit a vyběhat, není co řešit. Proto tedy tento pes není vhodný do bytu.Stačí potom zvolit, klidně pomalejší, ale delší procházku, kde necháte psa aportovat, bohatě to stačí.

Péče o srst :

U BSP je péčé o srst poměrně náročná. BSP má totiž opravdu dlouhé a husté chlupy, tedy opravdu strašně líná. Proto je potřeba psa min. 1 za týden opravdu důkladně rozčesat, případně opatrně zastříhat zamotané chuchvalce a dredy. Díky dlouhé a husté srsti se pes v létě přehřívá, proto je dobré v létě , aby měl pes přístup k vychlazené vodě a nejlépe ho pravidelně ochlazovat např. vodou z hadice , nebo ho v rámci procházky vzít se vykoupat k nějakému jezeru či rybníku. Také další nezbytná věc , je zastřihování srsti mezi polštářky na tlapkách, jinak se psovi špatně chodí .

Strava :

Tento pes je také poměrně náročný na stravu. Hlavně v mládí je ho třeba krmit opravdu vyváženou stravou, nejlépe granulema, ty totiž zajistí dobrý vývoj kostí a kloubů. Co se týče vývoje, je potřeba mladé štěně trochu hlídat a omezovat ho v pohybu, aby se kosti a klouby dobře vyvynuly. Jinak je na vás jestli psa budete krmit granulema nebo masem.  Tento pes opravdu miluje jídlo , proto je potřeba ho trochu krotit a dopřát mu opravdu jen denní dávku :D

Další výhody psa :

○ Může, respektivě by měl bydlet celoročně venku

○ Má rád vodu

○ Je hojně využíván jako záchranářský pes

○ Je to dobrý hlídač

○ Štěňata BSP se považují za nejkrásnější štěňata vůbec

Štěne BSP

Dospělá Fena

Dospělý pes

Lulutala, Girl World ♪♫




Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.