Forever

zajímavosti o - kočkách

ahoj lidi vítám vás u dalšího článku zajímavosti o kočkách  mám ráda zvířata tak budu psát hodně o zvířatech třeba o lamě nebo o lvech nebo o orlích  a tak dál               

                                                                                                         jdeme na to:)

Historie koček

První,kdo si ochočili kočky a drželi je jako domácí zvířata, byli pravděpodobně Egypťané,přibližně v roce 3000 př. n. l. Původně měly kočky pro svou obživu pracovat držet pod kontrolou stavy škůdců např.krys a myší. (Tuto práci kdysi v Evropě zastávaly lasice). Netrvalo ale dlouho a ladná ,něžná přirozenost získala kočkám nové postavení, stali se z nich milovaní a cenění domácí mazlíčkové. Předení je kočičí hlasový projev,který patří pravděpodobně k nejznámějším a milovníka koček zcela jistě potěší ze všeho nejvíc. Má se za to, že vyjadřuje hlubokou spokojenost al idem připadá předení uklidňující a příjemné. Spokojené kočky samozřejmě předou, ale v žádném případě nejde o jedinou příčinu tohoto typického kočičího chování. Stejně tak předou kočky, které jsou poraněné a trpí velkými bolestmi, nebo ty,které jsou zesláblé či dokonce umírají.

Kočičí pády
Pád z malé výšky je pro kočku mnohem nebezpečnější, než pád z několika metrů. Kočka totiž potřebuje dostatek času, aby se během pádu převrátila do "přistávací polohy". Využívá odporu vzduchu,ocasem kormidluje a vesluje, tlapky má roztažené. Její ohebná páteř a fragmentovitá klíční kost jí pomáhají k pružnému dopadu. Koťátka mají tuto schopnost teprve od určitého stupně zralosti.Kočka má více kostí než člověk:lidé mají 206 a kočky 230 kostí.

Kočičí sluch
je mnohem citlivější než lidský nebo psí. Kočky používají ocas k udržování rovnováhy.Kočky vidí ve tmě a v noci šestkrát lépe než lidé.Kočky jedí trávu, aby jim pomohla při trávení a pomohla jim zbavit se chlupů v žaludku.Zdravá kočka má teplotu mezi 38 a 39 stupňů Celsia. Ze statistik vyplývá, že mít kočku je dobré pro vaše zdraví. Snížíte tak riziko vysokého krevního tlaku a dalších nemocí.Hlazení kočky může pomoci uvolnit stres. Vrnící kočka na klíně vyvolává pocit bezpečí a pohodlí.Lidé, kteří mají kočku, žijí déle, mají méně stresu a menší pravděpodobnost infarktu.Kočka je březí zhruba 9týdnů, mezi početím a porodem uběhne 62 až 65 dní.Průměrný počet koťátek v jednom vrhu je 2 až 6.Ne vždy znamená vrnění, že je kočka šťastná.Kočky vrní také tehdy, když mají strach nebo cítí bolest.

Modrooké bílé kočky
mají často sklon ke ztrátě sluchu.Všechny kočky potřebují ve své potravě taurin, aby se vyhnuly oslepnutí.Kočky musí mít v potravě tuk,protože nejsou schopny vytvořit si vlastní.Mléko může vyvolat u některých koček průjem.V domácnostech v Anglii a USA žije více koček než psů.Asi 35 %domácností v Anglii a USA s kočkami má 2 nebo více koček.Asi 37 %amerických domácností má alespoň 1 kočku.Průměrná délka života venku žijící kočky je kolem 3 až 5 let, zatímco kočka žijící doma žije 16 let nebo více.

Délkaž života koček
se za posledních 50 let skoro zdvojnásobila.Kočka spí průměrně 16 hodin denně.Domácí kočka dokáže běžet rychlostí téměř 50 kilometrů za hodinu.Přední tlapka koček má 5 a zadní 4 prsty.Dospělá kočka má 30 zubů, 16 horních a 14 dolních.Kočka váží v průměru 3 až 6 kg.Kočka má přibližně 10 tisíc chlupů na čtvereční centimetr na zádech a asi 20tisíc na čtvereční centimetr na spodní straně.V domácnosti s více kočkami spolu vycházejí lépe kočky opačného pohlaví.První oficiální výstava koček v Anglii se konala v Crystal Palace v roce1871.Nejstarší známá zkamenělina podobná dnešním kočkám je 12 milionů let stará.Nejstarší známá kočka byla Puss z Anglie, která zemřela vroce1939, pouze jeden den po svých 36. narozeninách.Díky úžasnému smyslu pro rovnováhu se kočkám dělá při jízdě autem špatně pouzevýjimečně.

Kočky jsou jedny z nejčistotnějších zvířat vůbec
Stráví kolem 30 % času upravováním se.Kočky reagují lépe na ženy než namuže. Jedním z důvodů může být vyšší hlas, který kočkám připomíná kočičí mámu volající svoje koťata.Kočky se potí pouze napolštářcích tlapek. Všimněte si, jak je po vaší kočce mokrý vyšetřovací stůl u veterináře.

KOČIČÍ VĚK versos LIDSKÝ VĚK

1 měsíc 5 až 6
2 měsíce 5 až 6
3 měsíce 2 až 3 roky
4 měsíce 5 až 6 let
5 měsíců 8 až 9 let
6 měsíců 10 let
8 měsíců 13 let
1 rok 15 let
2 roky 24 let
4 roky 32 let
6 let 40 let
8 let 48 let
10 let 56 let
12 let 64 let
14 let 72 let
16 let 80 let
18 let 88 let
20 let 96 let


Nejdražší kočka
Cato, bengálský kocour, byl v únoru 1998 zakoupen za 25.000 liber,tj.asi za 1.146.500,- Kč, paní Cindy Jacksonovou z Londýna.Prodávajícím byl chovatel Lord. C. Esmond Gay z Bedfordshire v Anglii.


Nejstarší žijící kočka
na světě je Kataleena Lady, barmská kočka narozená 11. března 1977.Její majitelkou je paní V. Haywardová z Melbourne v Austrálii. V roce 2002 oslavila kočka svoje 25. narozeniny.Největší vrh koťat7. srpna1970 se čtyřleté barmské kočičce jménem Tarawood Antigone narodilo 19koťat.Přežilo jich 15, z toho byl jedna kočička a čtrnáct kocourků.Nejstarší kočičí máma Kitty, která patřila Georgi Johnstonoveovi ze Staffordshiru vAnglii, porodila dvě koťata v pokročilém věku 30 let. Za svůj život měla celkem 218 koťat. Nejdelší přežití po zemětřesení ve zřícené budově na Tchajwanu v prosinci 1999 byla po 80 dnech nalezena živá kočka.


Kočičí paměť
Obecně se ví, že kočky mají úžasnou schopnost prozkoumávat nové prostředí. Bylo ale také vědecky prokázáno, že jejich schopnost uchovávat si informace je lepší než u některých dalších domácích zvířat.V testu inteligence pro kočky a psy porovnávali Dr.Maier(profesor psychologie na University of Michigan) a Dr.Schneirla(kurátor Amerického muzea přírodních dějin) IQ jako funkci paměti koček a psů.Zvířatům ukázali velké množství krabic a naučili je,že potravaje pouze pod krabicí, která má nahoře rozsvícenou lampu.Jakmile byl tento výcvik dokončen, badatelé okamžitě lampu rozsvítili a psům a kočkám nenechali po jistou dobu ke krabicím přístup.U psů vydržela vzpomínka nejdéle pět minut, ale některé kočky se ke správné krabici vrátily i po 16 hodinách, což svědčí dokonce o lepší paměti, než mají opice a orangutani. Kočičí ochutnávání v porovnání s lidmi je vnímání chuti u koček méně dokonalé. Zatímco lidé mají 9 tisíc chuťových pohárků, kočky pouze 473. Jejich nedostatek ale nahrazují dokonalým čichem.Stejně jako lidé, rozeznávají kočky základní chuti:kyselou,hořkou a slanou. Protože jsou čistí masožravci, na sladkou chuť nereagují.

Nejbohatší kočka
Pan Ben Rea odkázal své kočce Blackie ve své závěti 15 milionů britských liber.Z Egypta pochází také legenda o tom, že kočka má 9 životů.

Tajemství kočičích očí
Kočičí šelmy potřebují vidět svou kořist i při minimálním světle, loví totiž často v noci nebo za šera.Proto je oko kočky složitý a skutečně dobře vyvinutý smyslový orgán.Svědčí o tom už poměr velikosti oka a těla, který je u kočky mnohem vyšší než například u člověka.Kočky potřebují vidět v noci, na druhou stranu ale musejí být schopné dobře vidět i za plného denního světla.Tuto schopnost jim poskytuje zornice,která se za šera může hodně otevřít a pustit do oka maximální množství světla, za světla je potom malá a citlivou sítnici oka chrání předsilnými slunečními paprsky.Ulidí je zornice kruhová, což má svá jistá omezení. Zornice koček je uzavírána dvěma svaly ze stran a dostává tak svůj charakteristický eliptický tvar. Obecně se dá říci, že velké kočky mají zornice kulaté,malé je mají protáhlé až štěrbinovité, a za dne jimi proniká do oka kočky pouze úzký svazek světla.

to je vše uvidíme se u dalšího článku můžete dát plus nebo napsat komentář budu moc ráda ahoj :)

a nakonec obrázky


:) tak ahooj:)

Komentáře

zlatka 1(Milujeme MORČÁTKA!!!)

To je super uplně BEST!!!!!!!!!!!!!!!!! Rozhodně pokračuj ty jsi totiž napsala ten nejlepší článek co jsem kdy četla (a že jich bylo mnoho). Miluju kočky a ty? A věřím ti že jsou tam opravdová fakta máš to krásně napsané,krásně popsané,a hlavně srozumitelné. Dávám si tě do odběrů!!!!!!!!!!!!!smajlsmajlsmajlsmajlsmajl

zlatka 1To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

jitka 2015

zlatka 1: diky dalo mi to práce ale jsem ráda že se ti to líbí jo a kočky mám ráda mám dom kočku která se jmenuje Mourynka a ta má 5 koťat smajlsmajl které už vidí

jitka 2015To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.