Forever

Zajímavosti o - Suchozemské želvě (zelenavé)

Ahoj ! Je tu další článek a dneska jsou to zajímavosti o Želvě zelenavé :)     Jestli ji někdo z vás má doma tak vám to možná pomůže...ale někdy jsou to jen zajímavosti co se týče rodu atd... :)  Já mám doma želvy 2 :)          Tak už konečně, jdeme na to !




- Dorůstá přibližně 20 cm 


- Karapax má žluto-hnědé nebo hnědo-černé zabarvení, které se může měnit při dlouhodobém pobytu ve venkovním prostředí


- Rozšířena je především v oblasti Řecka, balkánských států


- I když se jedná o býložravou želvu, z živočišné potravy pak pro doplnění výživy ráda jí vaječné žloutky, syrové maso (třeba i žížaly), ráda si pochutná třeba na čínském zelí a pampeliškách.


- Pro správný chov želvy je zásadní zajistit zvířeti dostatečný přísun ultrafialového záření. Ideální je venkovní chov s expozicí na slunci, při chovu v teráriu je zcela nezbytné zajistit dostatečný osvit umělým zdrojem UV záření


- Želvám je velmi vhodné doplnit stravu umělým zdrojem vápníku. Komerčně nabízené vitamínové doplňky nejsou nutné, někteří chovatelé je dokonce označují za škodlivé a při nesprávném dávkování smrtící


-  Ačkoli termín "suchozemská želva" sugeruje, že želvy vyžadují pobyt v suchém prostředí, opak je pravdou. Želvám je nutné zajistit trvalou přiměřenou vlhkost chovného prostředí. Nedodržení vede k různým problémům, zejména růstovým deformacím krunýře (zhrbatění).


- Želva zelenavá se dožívá 60-80, podle některých pramenů 50-100 let.  :)


- Pohlaví lze u želv spolehlivě určit teprve v šesti, obvykleji až v deseti letech.


- Pro suchozemské želvy byly uspořádány v březnu 2012 v Brně-Bystrci závody, pravděpodobně první oficiálně povolené v České republice. Zúčastnila se čtyři zvířata, zvítězila šestiletá samice želvy zelenavé Wendy, hned v závěsu za ní byl Pan Želva.



Tak to je vše,doufám že se vám to bude líbit,a taky možná že vám to pomůže :)

Jestli se vám to líbilo tak dejte plus nebo napište nějaký komentář.

Loučí se s vámi moje želvičky, teda...oni neumějí psát :D 

Ale vážně..loučím se s vámi a ahoj ! :)  


A na závěr obrázky želviček :)






Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.