Blog o koních aneb já =D

Recenze -Vlčí hlava aneb tajemství olověného kříže

Ahuuj :3


Varování: Toto je moje první knižní recenze, tak ji berte prosím s nadhledem! Děkuji =D


Autor: Avi


Nakladatelství: Albatros


Rok vydání: 2002


Přeložil: Jan Klíma (2007)


Z originálu Crispin, the Cross of Lead


Děj: Třináctiletému chlapci, kterému říkali Astin syn (Protože jeho matka se jmenovala Asta) zemřela matka. Ten večer, kdy ji s knězem Quinelem pohřbívali, chlapec slyšel rozhovor mezi Johnem Aycliffem a poslem. John si ho všiml a snažil se ho zabít, samozřejmě chlapec utekl :D Ještě ten den vesničané zapálili jeho domek a správce lorda Furnivala (John Aycliffe) ho nařkl z loupeže, obvinil z vraždy a prohlásil Vlčí hlavou (= může ho kdokoli beztrestně zabít). Od kněze se dozvěděl že se jmenuje Kryšpín. Otce Quinela také zabili, protože pomáhal chlapci utéct. Pár dní utíkal, schovával se atd. až narazil na rozbořenou vesničku, kterou postihl mor. Z kostela slyšel zpěv a najde tam mohutného, obrovského muže, který se jmenoval Orson Hrothgar - přezdívalo se mu Medvěd. Ten mu celou dobu také pomáhal, naučil ho hrát na flétnu a chodili po vesnicích, kde hráli, tancovali a vydělávali mince. Jejich cesta směřovala ale do Velkého Wexly, kde přebýval nemocný lord Furnival, který se vrátil z války ve Francii. Krátce na to ale umírá. John Kryšpína stále hledá, až přijede do Velkého Wexly za lady Furnivalovou. Tam na Kryšpína narazí a pokusí se ho znovu zabít, ale s Medvědem utečou do hospody U Zeleného Mužíka za vdovou Daventryovou (Něco jako přítelkyně Medvěda). Medvěda ale nešťastnou náhodou chytnou a mučí. A kde byl ten olověný křížek? Kryšpín ho dostal od matky, když umírala a od té doby ho nosí pořád s sebou. Něco na něm bylo ale napsané a tak mu to vdova Daventryová přečetla: Kryšpín - syn lord Furnivala. Jednou v noci se Kryšpín vytratil a vylezl na balkon na hradě. Když se tak potuloval chodbami, John ho potkal. Kryšpín vytáhl kudlu a vyhrožoval, že ho zabije, dokud je s Medvědem nepropustí. Kryšpín ale musel slíbit, že si nebude dělat nárok na Furnivalův majetek a na důkaz toho musí dát u hradeb olověný křížek. John Kryšpína odvedl do sklepení, aby si odvedl Medvěda. Když šli přes náměstí, Medvěd začal slovně napadat Johna a ten na něj vytasil meč. Chvíli se tam prali, John s mečem a Medvěd s kudlou, nakonec Medvěd napíchl Johna a vyhodil ho mezi dav vojáků :D Kryšpín ale na Johnovo umírající tělo dal ten křížek a pak s Medvědem odešli z města.


A teď něco o autorovi: Avi

Pod těmito třemi písmeny se skrývá úspěšný autor více než padesáti knih pro děti, který své jméno tají. AVI je dětská přezdívka, kterou ho pojmenovala jeho sestra-dvojče. AVI se narodil v roce 1937 v New Yorku. Odjakživa si přál být spisovatelem, byl náruživým čtenářem, ale učitelé ho od psaní zrazovali, nebývá zvykem, že se dysgrafik stane spisovatelem. Dnes s tímto pseudonymem vyšla dlouhá řádka knih s nejrůznějších žánrů, od dobrodružných příběhů, hororů, knih fantasy i historických románů. Řada z nich dostala cenu.


Knížku se 100% doporučuji, je napínavá, dokonce jsem ji musel číst i ve vaně (No a jednou mi spadla do vody, tak je trochu zvlněná =D)


(Omlouvám se, nejde mi vložit obrázek) :(



Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.