Blog jedný holky

Štěstí

Hello my readers, welcome to my blog. 


Ahojte, dneska bych se chtěla rozepsat o něčem jiném než jste na tomto blogu zvyklí. Chtěla bych se vyjádřit k tomuto tématu, ale nebojte se, sice to bude trošku delší, ale zkusím to udělat jako zábavný článek. Budou zde nějaké zajímavosti, fakty, výsledky anket... Doufám že si to užijete!


Štěstí

Co vůbec štěstí znamená pro mně? Já osobně si štěstí dělím na dvě části, respektlivě na dva druhy štěstí. Sama jsem už štěstí zažila hodněkrát, i malou věcí jsem pocítila pocit štěstí. 


Pro někoho je třeba štěstí narození nového sourozence, dobrá známka ve škole či výhra v soutěži. Co ale znamená štěstí pro mě?


Štěstí a já

Štěstí jsem zažila už hodněkrát, ale asi ten nejlepší pocit štěstí v mém životě byl když se mi narodil bráška. Na ten pocit bych nezapomněla nikdy. Tentokrát jsem byla strašně ráda, skákala jsem po domě, a pořád jsem se věnovala mému novému sourozenci. Byla jsem zkrátka naplněna štěstím. Potom jsem zažila ještě pocit štěstí když jsem nastoupila do první třídy. To byla taková moje "Premiéra". Hezky pyšně jsem stála na malém pódiu a nechala se fotografovat a byla pyšná za potlesk v publiku. Ten den byl jakoby odstartování mého sprintu. Den kdy jsem odstartovala to učení, plnění úkolů a časného vstávání do školy.


A, na jaké druhy štěstí já štěstí dělím?


1. Pocit štěstí

Toto je něco podobného jako to co jsem teď psala. Pocit štěstí. Tento pocit pro mě znamená to co jsem psala předtím. Třeba když se vám jak už jsem říkala narodí třeba sourozenec, či se stane něco co nejde nahradit. 


Třeba může být štěstí i maličkost, třeba malý dáreček od kamarádky nebo úspěch ve škole. Takový pocit si vždy vychutnám.


Třeba pro mě znamená štěstí třeba jen když se vám líbí můj článek, a napíšete mi tam krásné komentáře. Já jsem vždycky strašně ráda a moc vám za to děkuji, jste úžasní.




2. Štěstí jako náhoda

Ano, toto už myslím si zažil úplně každý. Dám vám příklad:

Spěcháte do školy, a když už dorazíte do třídy, spolužačka vám oznámí že jste měli úkol z matiky a že ti kteří nebudou mít úkol hotový, dostanou pětku. Samozřejmě Matiku máte první hodinu, takže nemáte žádný   čas si úkol udělat o přestávce. Jenže se stane zázrak a učitelka na matiku onemocní a vy máte supl. A supl žádný úkol nekontroluje, jupí!


Úplně normální případ, kde rozhoduje hlavně štěstí. Takových případů je snad milion, a vždy v nich rozhodne štěstí.


Zajímavé fakty o štěstí

Jak jsem říkala, aby tento článek nebyl tak nudný, přidám sem pár faktů o štěstí. Pojďme na to!


-Poslouchání smutné hudby

Wow jak může poslouchání smutné hudby přinést štěstí? Sama bych tomu nevěřila ale je to pravda. Přesto poslech smutné hudby zvyšuje u mnoha lidí na celém světě úroveň štěstí. Ukázala to jedna studie, podle které dokáže poslech smutné hudby regulovat negativní náladu a uklidňovat lidi. Dost zajímavé.


-Přečíst si příběh o dobrodružství pomáhá?

Opravdu, tento fakt je zcela pravdivý. Malá studie z roce 2015 ukázala, že lidé, kteří čtou dobrodružné knihy, zažívají větší uspokojení, jsou méně ve stresu a jsou ochotnější věnovat svůj čas na pomoc druhým.


-Život ve Švýcarsku

Přestěhování do Švýcarska vám automaticky nezajistí šťastnější život, ale lidé, kteří tam žijí, patří mezi ty nejšťastnější na světě. Uvádí to žebříček World Happiness Report 2015, který vypracoval mezinárodní tým ekonomů, statistiků a neurovědců. Mimochodem, jedním z klíčových zjištění je, že pocit štěstí v mozku je založen na čtyřech hlavních faktorech - pozitivní přístup k životu, schopnost zotavit se z negativních nemocí, schopnost trávit čas se svými blízkými a informovaný přístup k životu.


-Deníky

Nedávná studie psychologů z Kalifornské univerzity zkoumala tři skupiny dobrovolníků, kteří měli za úkol vést si deníky na určité téma. Jedna ze skupin psala o důležitých událostech, které nastaly v průběhu týdne, druhá o malých problémech, kterým čelila a třetí o tom, za co je vděčná. O deset týdnů později zaznamenali ti, kteří psali o vděčnosti, že cítí větší optimismus a spokojenost se životem než lidé z ostatních dvou skupin. Oni také zaznamenali méně fyzických příznaků nachlazení. To je teda hodně zajímavé.


-Rekordy mezi čtyřlístkami

No čtyřlístek. Spousta z vás určitě už nějaký našla, ale věděli jste že v česku se nachází i pětilístky a šestilístky, ale to už je veliká vzácnost najít tento druh jetelu. Český rekord drží devítilístek nalezený v Mikulčicích, rekord světový pak představuje jetel s 56 lístky z Japonska.


-Obědy na plážích

Oběd na vašem pracovním stole může výrazně narušit vaší náladu. Věděli jste to? Studie vědců z Univerzity v Sussexu hodnotila úroveň štěstí pracovníků, kteří obědvali v různých místech. Nejlépe ze všech na tom byli ti, kteří obědvali na pláži. Nejhůře ti, kteří obědvali na pracovním stole. No, ale většina z nás asi přístup k pláži nemá, proto vám stejnou službu poskytne park, restaurace nebo jiné hezké místo.



Citáty o štěstí

,,Myslím, že dokonalé štěstí může poznat člověk jen tehdy, když poznal největší bolest." Liz Taylor


,,Když jsem byl malý, ptal jsem se mamky, co je v životě nejdůležitější. Ona mi odpověděla: "Štěstí". Když jsme pak ve škole psali, co chceme v životě být, já napsal: "Šťastný". Řekli mi, že jsem nepochopil zadání. Já jim odpověděl že oni nepochopili život." John Lennon


,,Největším štěstím v životě člověka je vědomí, že nás někdo miluje proto, jací jsme, nebo spíše přesto, jací jsme." Romain Rolland


,,Jsme tu pro druhé lidi, především pro ty, na jejichž úsměvu a blahu závisí naše vlastní štěstí." Albert Einstein


,,Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy." Anthelme Brillat-Savarin


,,Moudří lidé už dávno postřehli, že štěstí je jako zdraví: když člověku nechybí, ani o něm neví." Michail Bulgakov


,,Jednej tak, abys byl šťastný, ne abys ses šťastným jen zdál." Seneca


,,Člověk, který měl smůlu, má skoro vždycky štěstí, že to s ním nedopadlo ještě hůře." Mark Twain



Symboly štěstí


-Čtyřlístek

Asi snad nejznámější symbol štěstí. Na světě je milion a miliony trojlístků, ale občas se stane takzvaný "omyl", a to že vyroste čtyřlístek. Statistika uvádí, že jeden čtyřlístek připadá na každých deset tisíc rostlinek jetele. Snad právě řídký výskyt a omezená možnost čtyřlístek najít vedl ke vzniku pověry o tom, že čtyřlístek přináší štěstí. V roce 2010 vědci z university v Georgii v USA nalezli gen, který způsobuje výskyt „přespočetného“ lístku na jeteli. Nejde totiž o nic jiného, než jistou přírodní úchylku. Kromě čtyřlístku můžeme narazit také na další “omyly”, jako jsou pětilístek či šestilístek, což však už je skutečná vzácnost. 


Čtveřice lístků symbolizuje 4 živly, a to vodu, oheň, zemi a vzduch. Symbolizuje ale také 4 roční období a zároveň ještě víru, naději, lásku a samozřejmě štěstí. To se ale dostaví pouze v případě, kdy člověk čtyřlístek dostane od někoho darem nebo ho najde čirou náhodou.


Kromě dodavatele štětstí funguje také jako ochránce před zlem, nenávistí a únavou. V dřívějších dobách si ho lidé vkládali pod prahy domů, pod postele nebo na okna, aby chránil jejich domovy. Také se ale traduje, že pokud chce svobodná dívka ve snu spatřit svého budoucího ženicha, měla by si dát čtyřlístek před spaním pod její polštář.


Irská tradice považuje trojlístek za symbol Svaté trojice, Otce, Syna a Ducha svatého a pokud je u nich nalezem čtyřlístek, pak značí Boží přízeň.


Já čtyřlístek už párkrát našla. Ale pokaždé když jsem si klekla na kolena a hledala čtyřlístky, nic jsem nenašla. Když třeba někam jdu, zahlédnu v trávě něco neobvyklého, podívám se, tak je to čtyřlístek! Zajímavé.


-Podkova

Další hodně známý symbol štěstí. Podařilo se vám někdy najít na zemi koňskou podkovu? Ano? Tak to jste šťastlivci, kterým mohou ostatní gratulovat. Už to totiž znamená, že na vás štěstí rozhodně nezapomnělo.


Počátky úlohy, tedy té šťastné úlohy, sahají až do dob Keltů. Ti totiž věřili v magickou moc železa, které mělo zahánět zlé duchy a nad vchody svých příbytků si věšeli staré podkovy. A těch bylo v keltských osadách dostatek, dojít nemohly. O šťastné symbollice podkovy ale byli přesvědčeni nejen Kelti, ale i staří Řekové a Římané. Jako symbol štěstí podkova neváhala a šířila se do řady dalších kultur, do Indie až po americký kontinent.


Ještě ve středověku nebyla tato magická moc podkovy lhostejná ani arabskému světu. Pozitivní vyzařování zaručuje podkově nejenom materiál, ze kterého je vyrobena, ale také její tvar. Hroby Číňanů byly kopány právě ve tvaru podkovy, což mělo zemřelému zajistit věčný klid a štěstí jejich duši.


Víra v podkovu má také ještě čistě praktický důvod. Kování koní totiž není zrovna nejlevnější záležitost. Ztratit podkovu tak znamená přijít o peníze, a to je vždycky pořádný problém a nepříjemná zkušenost. Naopak, když podkovu v dřívějších dobách našli, znamenalo to pro ně něco jako najít zlatku.


A kam si podkovu pověsit? Podkovu můžete nejčastěji vidět a najít nad dveřmi. Aby přinesla hodně šťastných okamžiků, je třeba ji připevnit tak, aby oba konce směřovaly nahoru, tedy do písmene U. A to proto, aby se štěstí drželo uvnitr a nevysypalo se.


Tak, podkovu jsem ještě nikdy v životě nenašla. 



-Králičí packa

O tomto jsem teda neslyšela. Ale zdá se to zajímavé, viďte. Důvěra v králičí packu jde až do doby 600 let př. n. l. Za ni mohla především vysoká plodnost, kterou králíci oplývají a která se měla ušmiknutím packy přenést i na člověka, který ji vlastní. Tento talisman měl tedy původně pomoci ženám otěhotnět.


Starověké kultury v něm viděly klíč k dobré sklizni a prosperitě, ale zase podle jiné verze stály za slávou takového amuletu, jako je králičí packa, staří Keltové, kteří věřili, že zvířata nosí štěstí, zejména když obývají podzemní nory, kde jsou v přímém spojení s bohy. Králičí packa je oblíbená po celém světě, v Evropě, Číně, Africe i Americe.


V 19. století sloužily packy díky jejich jemné srsti jako štětce na pudr zámožným ženám a dámám z vyšší společenských vrstev. Ale doslova na dračku šly v 60. letech minulého století, kdy se jich jen v USA prodalo několik milionů. Aby měla packa ty správné blahodárné účinky, nemůže být ze čtveřice končetin vybrána jenom náhodou. Podle pověry je nejlepší uříznout ušatému savci levou zadní packu. Důležité je také místo, způsob a dokonce fáze Měsíce, za které je králík usmrcen.


Packa má nejlépe fungovat je-li králík zastřelen nebo jinak zabit na hřbitově a nejlépe za úplňku nebo při novoluní, kdy je Měsíc přikloněn k Zemi pouze neosvětlenou stranou. Jiní vám ale zase poradí vyrazit na lov v deštivý pátek či rovnou v pátek 13. Smrtící ránu by měla obstarat kulka ze stříbra.


-Prasátko

Celkem známý symbol. Pojďme se ale o něj dozvědět víc! Chrochtajícího prasete si vážili už starověcí Germáni, a to dokonce tak, že jej prohlásili za posvátné zvíře. V dřívejších dobách bylo toto zvíře ryjící v zemi bráno za hledače pokladů. Stalo se příslibem plodnosti, síly a blahobytu. Za základ spokojeného života rodiny byla tehdy brána úrodná půda a dostatek zdravých hospořářských zvířat.


Staří Keltové si zase obrázek prasátka pro štěstí zobrazovali na svých mincích. Jiná teorie ale zase vidí šťastnou auru za středověkými turnaji. Jejich nejhorší účastník obdrží spolu s posměšky na svou adresu také sele, jako "prasátko pro štěstí". V 16. století se zase vepřík objevuje na hracích kartách v roli žolíka. S obrázkem prasátka na nižší kartě může hráč přebít i krále a těmto kartám se říká "kulové svině".


U sousedů v Rakousku se asi před 100 lety rozhodli, že vepřové podávané na Nový rok znamená štěstí pro každého, kdo ho sní. A různě po Evropě jsou nožičky či prasečí hlava dodnes servírovány jako typické novoroční jídlo. Naopak pokud byste dostali chuť na drůběž, znamenalo by to, že vám štěstí doslova uletí.


Zajímavé, co? Obyčejné zvířátko a tolik zajímavostí!





Výsledky dotazníku o štěstí


1. Věříte na štěstí?

Většina odpověděla ano, na druhém místě bylo nevím. Za sebe, já na štěstí rozhodně věřím, ale každý má právo na svůj názor.


2. Co si představíš když se řekne "štěstí"?

Pro každého člověka je štěstí něco jiného, ale na čem se asi můžeme shodnout je že, jeho rodina je pro každého štěstí.


3. Zažila jsi něco co by jsi mohla nazvat "štěstím"?

Trošku se pozastavím u těch kteří napsali ne. Každý má v životě nějaké to "štěstí". Určitě i vy něco najdete. Dokonce je štěstí i to že jste se narodili, nebo že máte rodiče a máte co jíst a pít. I toto může být štěstí.


Tak, dostali jsme se až na konec tohoto článku. Nebylo to to na co jste na mém blogu zvyklí, ale chtěla bych takové články dělat častěji. To je pro dnešek vše, a...















Mějte se Lizyovsky!












































Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.