Blog by Nikky

Přijímačky 2019/20 aneb Nikulíšek se vrací

Nazdár, přátelé! Už dlouho jsem nenavštívila HPD a za tu dobu jsem snad trošku dospěla, ale nebudu předbíhat. Už pár týdnů za sebou mám přijímačky a když ze mě odpadlo to napětí, jestli jsem se někam dostala (btw jsem se dostala na Obchodní akademii v Plzni na obor obchodní akademie, na lyceu jsem byla sedmá pod čarou), mám zase strašnou chuť sem psát. A čeho by se tak mohl týkat tenhle comebackový článek? Přece přijímaček. Přineste si čokoládu, jdeme na to. 


Přihlášky

Jako první je samozřejmě důležité promyslet si, na jakou školu chcete. Seznámila jsem se s klukem, který hezky maluje, a i přesto raději odešel na obchodku než na nějakou uměleckou školu. Protože myslel na budoucnost. Tím samozřejmě nechci říct, že byste se měli přestat věnovat svým zálibám a odejít raději na školu, díky které naleznete uplatnění. Záleží hlavně na typu člověka. Třeba u nás ve škole je hodně lidí, kteří se hlásili na sportovní gympl, protože milují sport. I když se jím třeba nebudou živit (nebo alespoň ne navždy). Takže tak. 

Důležité je také nemířit moc vysoko. Pokud propadáte skoro ze všech předmětů, možná pro vás maturitní obory nebo gympl nebudou to pravé ořechové. Já mám třeba na vysvědčení každý rok samé jedničky, ale na gympl jsem se nehlásila. Nebavilo by mě to tam, a taky si myslím, že bych tam z každého druhého předmětu nosila pětky. 

Prostě si vyberte školu, která vás 

  1. bude bavit
  2. připraví vás na budoucí povolání
  3. na které je šance, že uděláte přijímačky
  4. a na které se udržíte.

U nás teď skoro všichni lidi šli na zdrávku. Dostala se tam jenom moje nejlepší kamarádka a jedna další holka od nás ze třídy, ovšem pět holek z vedlejší třídy si tam podalo obě obory a nevzali je ani na jeden. Co se děje v takovém případě, se dozvíte, pokud budete číst dál.

Samozřejmě je hlavní přihlášku vyplnit správně, ale s tím vám poradí buď výchovný poradce, nebo jsou návody i na internetu.


Kurzy

Tak, přihlášky jsou podané. A co dál? Samozřejmě se můžete učit doma, nechávat to na poslední chvíli atd. Výhodné je ovšem navštěvovat kurzy, pokud je vaše škola pořádá. Má to hned několik výhod. 

  1. poznáte svoje možná budoucí spolužáky
  2. seznámíte se se školou i zevnitř
  3. najdete si nové kamarády, i když spolu třeba nakonec nebudete chodit do školy
  4. zopakujete si učivo a zaměříte se hlavně na to, co se dává do přijímaček
  5. trochu okouknete učitele
  6. některé školy to zohledňují, když se rozhodují, koho přijmou a koho ne

Na kurzy ovšem rozhodně běžte, i pokud nejsou zrovna na vaší škole. Moje kamarádka je navštěvovala asi tři každý týden i na školách, kam nakonec nedávala přihlášky, a dostala se na oba obory. Takže kurzy mají rozhodně zelenou


Přijímací řízení

Samotné přijímačky nakonec nejsou tak komplikované, jako vyřizování přihlášek, pozvánek (ty chodí emailem, musíte si je vyzvednout a pak ukázat sekretářce, která vás nasměruje do správné učebny) a odvolání. Prostě tam sedíte a mysl se vám přepne do stavu. který nazývám vražedný klid. Pozorujete lidi kolem sebe, jak jsou nervózní, učitele, co vám donekonečna vysvětluje postup zaškrtávání odpovědí a najednou jste v pohodě. Mimochodem, já se cítila mnohem líp, když se jeden kluk v lavici nalevo ode mě začal modlit. Pořád zavíral oči a obracel hlavu ke stropu a já si najednou přišla úžasně nad věcí.

Na matematiku je limit 70 minut a musím říct, že jsem to nestíhala ani v prvním termínu, ani v druhém. Pokaždé mi několik cvičení chybělo. Možná jste něco slyšeli o kauze "Ozubená kolečka." Týká se to úkolu, co byl letos v prvním kole přijímaček z matiky a skoro nikdo ho nepochopil. Včetně mě. Oceňuji snahu Cermatu nám přijímačky udělat zajímavější, ale stejně... Ozubená kolečka??? Kdyby tam místo toho dali nějaké rovnice nebo jedno rýsování navíc... Protože rovnice a rýsování bylo asi to jediné, co jsem tam měla správně. 

V prvním termínu jsem z matiky měla 21 bodů, v druhém 20. Ubohý, já vím. Ale stejně jsem nadmíru spokojená. Mohlo být líp, mohlo být hůř

Na češtinu je jen 60 minut, mě by ale bohatě stačilo 50. Čeština mi ze všech předmětů jde nejvíc, takže posledních deset minut jsem si kreslila a prostě chtěla jen DOMŮŮŮ.

V prvním termínu jsem měla z češtiny 47 bodů, v druhém 45. Prostě napoprvé se lidem většinou ty testy podaří lépe


Odvolání

Nedostali jste se ani na jeden obor? Nepříjemné, ovšem  ne neřešitelné. Máte dvě možnosti. Buď čekat na druhé kolo přijímaček, které se koná asi tak měsíc po tom prvním kole, kde ovšem zbudou ty "horší" školy, které nenaplnily kapacitu, nebo podat odvolání. Je to takový dopis, který odnesete na školu, kam vás nevzali a kam máte šanci se ještě dostat. Ukážeme si to na mém případu. 

Na ekonomické lyceum brali třicet lidí. Já jsem byla třicátá sedmá, tudíž sedmá pod čarou. Mohla jsem podat odvolání, protože je velká šance, že bych se tam dostala. Jak odvolání funguje? No, někteří lidé přeci nepůjdou na lyceum, když je vzali na akademii. Tím pádem se uvolní místa a kdyby se jich uvolnilo sedm, což je docela dobře možné, dostala bych se tam. Mému spolužákovi se ovšem stalo (taky se hlásil na lyceum), že skončil sto dvacátý pod čarou. V tom případě nemá cenu podávat odvolání. Protože jaká je šance, že se sedmdesát lidí před vámi rozhodne, že na daný obor nechce? Téměř nulová. Jedna žákyně se minulý rok dostala taky na obchodku, a to byla padesátá pod čarou. To měla ale vážně velké štěstí, já bych to třeba ani neriskovala. Já bych si odvolání tedy mohla dát, ale proč, když mě vzali na akademii, kde jsem byla ze sto dvaceti přijatých lidí čtyřicátá? 


Zápisový lístek

Odnáší se na školu nejpozději deset dnů poté, co škola na internetu zveřejnila výsledky (každá škola je zveřejňuje nejpozději dva dny potom, co obdržela výsledky. Nejdříve je zveřejňují učební obory, tedy ty, kam se ani přijímačky nedělala.). Zase je důležité jej vyplnit správně, ale spoustu vzorových zápisových lístků najdete na internetu.


Tak, snad vám tenhle článek pomůže, zvlášť pokud budete příští rok dělat přijímačky. Gratuluju všem, co se dostali. Mijuju vás :D 

Váš Nikulíšek


Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.