Blog Butterfly340

Nejčastější mýty o zvířatech

Hello! Vítám vás u dalšího článku. Tentokrát si rozebere několik nejčastějších mýtů o zvířatech...


1. ,, Psi vidí jen černobíle."

- Ve skutečnosti psi vidí barevně, jako lidé.


2. ,,Zlaté rybky po 3 vteřinách zapomenou, co se stalo."

- Tito tvorové mají mnohem delší pamět, což potvrdilo mnoho výzkumů.


3. ,,Psí rok je sedm lidských."

- Tohle je též mýtus, protože psí a lidské životy se vůbec nedají srovnávat, jelikož vždy záleží na mnoha faktorech, např.: plemenu psa, genetických předpokladech, způsobu života...A tyhle a další faktory platí jak u psa, tak i u člověka (s výjimkou rasy).


4. ,,Netopýři jsou slepí."

- Netopýři nejsou slepí, ale vidí pouze černobíle. Možná právě proto raději spoléhají na echolokaci, než na svůj zrak.


5. ,,Pštrosi schovávají hlavu do písku, když jsou v ohrožení."

- Častý mýtus, na kterém však není ani zrnko pravdy, jelikož pštrosi v případě ohrožení či jakéhokoliv možného nebezpečí raději volí útěk, protože jsou velice zdatní běžci.



6. ,,Žáby vás mohou nakazit bradavicemi."

- Říká se to jak o žábách, tak i o ropuchách a ani v jednom případě to naštěstí není pravda. Každopádně nic to nemění na tom, že bychom se žab a ropuch neměli dotýkat, protože je jim to zajisté nepříjemné.


7. ,,Když se dotknete ptáčete, jeho matka ho odvrhne."

- Tohle platí například u králíků, ale určitě ne u ptáků. Ti totiž narozdíl od králíků nemají vyvinutý čich, a proto nepoznají, že jste například jejich mládě vrátili zpátky do hmízda, když vypadlo.



8. ,,Pokud rozpůlíte žížalu, dostanete dvě žížaly."

- Tak schválně, kdo to zkoušel? Všichni, že? A nikomu se to nepovedlo =) Proč? Protože to nejde. Žížalu rozpůlením jenom usmrtíte, nikoliv rozdvojíte. Proto to už příště nedělejte.


9. ,,Sovy jsou moudré."

- Sovy má člověk odedávna spojené s moudrostí, přitom na světě existuje spousta jiný, chytřejších živočichů než je sova. Je to jako s tím, že ,,osli jsou hloupí" nebo ,,lišky jsoi mazané".



10. ,,Starého psa novým kouskům nenaučíš."

- Pokud už máte doma staršího pejska a chcete ho naučit něčemu novému, tak nezoufejte, že by to nešlo. Pes se nové kousky může naučit v jakémkoliv věku, ale záleží na majiteli, jaký má přístup k výcviku.



11. ,,Velbloudi mají ve svých hrbech vodu."

- Velbloudi nemají ve svých hrbech vodu, ale tuky a další živiny, potřebné pro přežití v drsné poušti.



12. ,,Kočky vždy dopadnou na všechny čtyři."

- Kočky mají ve svém těle velké množství svalů, jenž také dokáží náležitě využít. To však neznamená, že by kočka vždy dopadla na všechny čtyři, protože například, když padá z malé výšky, tak se nestihne přetočit. Proto nikdy nic podobného nezkoušejte doma s vaší kočkou!



13. ,,Myši mají rády sýr."

- Nemají je nikterak rády, ale sní je jako mnoho dalších věcí. Pokud vám však doma řádí myš a vy se jí chcete zbavit, tak se místo sýra doporučuje dát do pastičky salám nebo šunku:-)



14. ,,Krtci jsou slepí."

- Krtci nejsou úplně slepí, avšak vidí velmi špatně.



15. ,,Sloni dupou."

- Nedupou. Naopak chodí velmi tiše.



16. ,,Chameleoni mění barvu, aby splynuli s prostředím."

- Nemění barvu, aby splynuli s prostředím, ale mění ji podle své aktuální nálady.



17. ,,Býci agresivně reagují na červenou barvu."

- Býky ani tak neprovokuje červená barva, jako jakýkoliv sebemenší pohyb. Toho například využívají ve Španělsku při býčích zápasech. Proč myslíte, že toreador vždy před býkem tak poskakuje? Ano, sice drží červený hadřík, ale býka vyprovokuje k útoku toreadorův pohyb.



18. ,,Medvědi v zimě hibernují, protože je jim zima."

- Medvědi v zimě opravdu hibernují, ale z úplně jiného důvodu než z toho, že by jim byla zima. Je to kvůli potravě, kterou by si v tomto ročním období těžko sháněli. Proto se raději uloží ke spánku a zimu přespí...




KONEC:-)


Komentáře

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Katana-san: Tohle bylo na nějaké stránce o zvířatech, ale fakta mám ověřené ještě ze dvou další zdrojů. A zrovna ta žížala... Já jsem ji taky párkrát zkoušela rozpůlit a nepřežila ani jedna polovinasmajl I když možná záleží, kde ji člověk rozřízne, nevím. Třeba máš pravdu...

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Butterfly340VIP(Imagination☆)

Madeline Stella Hatter: Vidí jako lidé, to může znamenat i to omezené barevné spektrum, protože spousta lidí také vidí jen omezené spektrum a není to vlivem nemoci... Každý člověk rozlišuje jinak velké barevné spektrum, což platí s velkou pravděpodobností i u psů. Proto jsem napsala jen přirovnání a nechtěla to zbytečně rozebírat, jelikož by to vydalo na jeden celý článeksmajl

Butterfly340To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.