Simpsons Millionaire
Hra - Simpsons Millionaire
Video se načítá
AlienDash
Hra - AlienDash
Video se načítá
Barbie's Winter Pony
Hra - Barbie's Winter Pony
Video se načítá
 

Blog Butterfly340

Knihy na prázdniny

Hey! Už je to nějakou tu dobu, co vyšel můj poslední článek (respektive skoro rok). Dlouho jsem proto přemýšlela, jestli vůbec má cenu začít sem něco psát, ale jelikož mám dnes výjimečně čas a dokonce i nápad, tak proč ne?


Ráda čtu, což o mně určitě víte, pakliže nečtete první můj článek a na HPD se pohybujete více než pár hodin:D 

Občas se najde někdo, kdo chce doporučit nějaké ty knihy v Síni slávy, a já jsem pokaždé šťastná, že někomu mohu vnutit svoje oblíbené knížky. Co mě štve je, že formát komentáře pro mě není úplně nejlepší, protože je to nepřehledné a hlavně se k tomu nemůžu vyjádřit tak, jak bych chtěla. Tudíž právě proto jsem se rozhodla, že by HPD potřebovalo nějaký nový článek o knihách, aby se ti z nás, kteří nemají svůj nekonečný to read list, mohli trochu inspirovat:D


A ještě než začnu, tak bych chtěla sdělit, že knihy, které zde hodlám doporučovat, tak jsem četla teprve tento rok, takže se nemusíte bát, že celý článek bude ,,recyklovaný", tedy že jsem knihy doporučovala už v článcích kdysi...

 

                                     




 Cinder & Ella


Autorka: Kelly Oram

Počet stran: 375


Děj: Ellin život není žádná pohádka. Před necelým rokem ztratila matku při autonehodě, z níž sama vyvázla vážně zraněná. Svého otce léta neviděla a teď se musí přestěhovat k jeho nové rodině. Jediný, kdo jí rozumí, je Cinder, s nímž se už roky přátelí přes internet, ale s kterým se nikdy nesetkala. Ví, že je vtipný, chytrý a stejný knihomol jako ona. Netuší však, že Cinder je jeden z nejslavnějších hollywoodských herců, který navíc hraje prince v jejím nejoblíbenějším filmu. Změní se teď konečně Ellin život v pohádku?


Tohle je má první kniha za rok 2019. První a hned taková pecka:) Je to sice klišé, ale velmi dobře zpracované. Autorka ví, že její námět není nikterak nápaditý či hluboký, ale pracuje s tím, co má, a nepokouší se to nějak zastírat a přidávat tam rádoby ,,originality", jak mají ve zvyku někteří jiní autoři.

Děj je přímý, už od přečtení obsahu víte, jak kniha skončí:) Ale je to příjemné čtení, u kterého se občas i zasmějete nebo ukápne sem tam slzička. Ideální kniha na prázdniny.


Doporučuji: Tuhle knihu bych doporučila především lidem, kterým nevadí klišé a kniha prodchnutá romantikou. Co se týče věku, tak v knize se neobjevuje násilí nebo sexuální scény, tudiíž je vhodná i pro mladší čtenáře. 


Moje hodnocení: 70%


                                           




                                                             Griša

Autorka: Leigh Bardugo

Počet knih v sérii: 3


Děj: Ravka, kdysi mocná a hrdá země, se otřásá v základech. Pás neprostupné temnoty obývaný krvežíznivými nestvůrami, ji rozdělil na dvě části. Její budoucnost leží v rukou nic netušící dívky… Alina nikdy v ničem nevynikala. O to víc je překvapena silou, která se projeví v okamžiku, kdy je se svým regimentem napadena a jejímu nejlepšímu příteli hrozí smrt. Jejích výjimečných schopností si všimnou na nejvyšších místech a dívka je dopravena na královský dvůr, kde se má naučit ovládat své dosud nezkrocené schopnosti. Má se stát grišou – členkou privilegované vrstvy mágů a kouzelníků. Jenže nic v tomto světě plném přetvářky není tak, jak se jí snaží namluvit. Alina proniká do tajemného společenství grišů a poznává blíž i jejich nejvyššího mága, okouzlujícího Temnyje. Postupně přichází na to, že vše, co se kolem ní děje, má jediný cíl. Zneužít její jedinečnou moc proti celé zemi i proti ní samotné. Pokud se nechce stát loutkou v rukou zla, musí uprchnout. Jediná možná cesta však vede tam, kam se jiní neodvažují. K pásu neprostupné temnoty…


Další tak trochu klišé, avšak teď ještě ke všemu fantasy XD Co se mi na knize líbilo, tak byl především fantasy svět. To měla autorka zpracované perfektně. Děj byl vcelku slušný, dobře to utíkalo a pořád se něco dělo. Někdy mi však připadalo, že je tam toho až moc. Jde vidět, že se autorka snažila roztáhnout příběh do tří knih, takže ve výsledku jsou tam scény, které nikam nevedou. Myslím to tak, že místo toho, co by se v závěru už konečně přešlo k vyvrcholení děje, tak se to pořád oddaluje.

Taky konec je hodně slabý. Vlastně v půlce první knihy vám dojde, že už víte, jak to skončí, ale i tak máte naději, kterou vám na konci autorka samozřejmě vezme...


Doporučuji: Především lidem, kteří mají rádi young adult fantasy, protože ti budou z této série zaručeně unešeni. Ohledně věku, tak 13+, občas se v knize vyskytne nějaké to  násilí, ale zase oproti jiným fantasy je to ještě v únosných mezích.


Moje hodnocení: 86%


     




Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět

Autor: Jonas Jonasson

Počet stran: 400


Děj: Přesně před rokem utekl stoletý Alan Karlsson z domova důchodců v Malmköpingu. Teď si se svým přítelem Juliem užívá života na Bali. Tedy až do chvíle, než se Julius rozhodne připravit Alanovi oslavu narozenin. Horkovzdušný balon, kterým si chtějí vyrazit, totiž odletí bez pilota a Alan s Juliem se ocitnou na širém moři. A když je zachrání severokorejská loď, pašující uran, je jasné, že několik významných politiků bude mít znovu plné ruce práce.


První díl jsem četla už před nějakými třemi roky, přičemž se mi kniha velmi líbila a měla jsem ji přečtenou během ale čtyř dnů. A tak, když se ke mně doneslo, že jde do prodeje druhý díl, tak jsem byla velmi potěšena a hned jsem si ho koupila...

Oproti prvnímu dílu, je dvojka trochu slabší, ale i tak je to něco, co rozhodně stojí za přečtení. Většinu Stojednaletého staříka se budete smát a podivovat se nad tím, jaktože má ten dědek tak zajímavý život:D


Doporučuji: Všem, kteří mají rádi knihy od tohoto autora. Popřípadě těm, kteří by měli o to zájem. Důležité pro čtení těchto knih je, abyste měli nějaký všeobecný přehled hlavně co se týče historie a současné politiky, protože jinak se nemáte šanci zasmát a knihu si absolutně neužijete.


Moje hodnocení: 85%


                                                   

                                        



Analfabetka, která uměla počítat

Autor: Jonas Jonasson

Počet stran: 414


Děj: Kniha vypráví příběh černošské dívky Nombeko Mayeki, která se v roce 1961 narodila v Sowetu, chudinském předměstí Johannesburgu. Přestože neumí číst, velmi dobře rozumí matematice. Postupně se dopracuje na pozici, ve které navrhuje jaderné hlavice, a odstěhuje se do Švédska. Ve Švédsku vyšel román na podzim 2013 a okamžitě vzbudil ohlas srovnatelný se Stoletým staříkem, který tu byl dva roky po sobě nejprodávanějším románem. 


Další kniha od tohoto švédského autora. takhle myslím ještě povedenější. 

O Analfabetce slyšel asi každý a má to jeden prostý důvod. Kniha je tak dobrá, že každý, kdo si ji přečte, tak ji doporučuje dál:) Je to něco podobného jako Stojednaletý či Stoletý stařík. Magický realismus a pořádná dávka humoru společně se stylem psaní autora, to prostě nemůže dopadnout špatně XD


Doporučuji: To stejné, jako u minulé knihy.


Moje hodnocení: 92%


                                                     




Hate list

Autorka: Jennifer Brown

Počet stran: 368


Děj: Před pěti měsíci střílel Valeriin přítel Nick na spolužáky v kantýně. Valerie se ho pokusila zastavit a jeden život tak zachránila, ale kvůli seznamu, který pomáhala sepsat, je podezřelá ze spoluúčasti. Byla na něm jména lidí a věcí, které oba nenáviděli. Pro ni to byla jen slova na papíře, pro něj však cíle k odstranění. Po létě stráveném v ústraní se teď Val vrací do školy. Pohledy spolužáků i vlastní rodina jí neustále připomínají, čeho byla součástí. Musí se vypořádat nejen s Nickovou smrtí, ale především s důsledky toho, co udělal. Vina padá i na ni, ale jakou roli vlastně při tragédii sehrála? Dokáže odčinit to, co pomohla stvořit, ale nikdy nechtěla přivést k životu?

Smutný, ale velmi čtivý příběh. Děj je vlastně takový nijaký, oproti předchozím dvěma knihám nebude hlavní postava zachraňovat světový mír ani nic podobného, zato se bude vzpamatovávat z osobní tragédie a svých vlastních démonů. Je to opravdu emotivní kniha, kterou by si měl určitě přečíst každý.

Doporučuji: Jak už jsem řekla, dle mého by si knihu měl přečíst každý. Pokud máte silnější povahu, tak ani nevadí, jestli je vám 13, ale v opačném případě doporučuji nějaký ten rok ještě počkat.

Moje hodnocení: 90%

                                                      



Hvězdy nad Berlínem
Autorka: Sarah Matthias
Počet stran: 400

Děj: Max je čtrnáctiletý školák, když potká Lili, artistku na visuté hrazdě, která s cirkusem rok co rok vystupuje v Berlíně. Lili je cikánka a žije úplně jinak než Max a jeho rodina. Pak je od sebe roztrhne válka a znovu se potkají o tři roky později. To už jejich přátelství přeroste v lásku – ale je to láska mezi členem Hitlerjugend a cikánkou, a to je nepřípustné. Jejich cesty se znovu rozdělí. Sejdou se ještě někdy?

Je super, že tahle kniha vznikla, protože ukazuje druhou světovou válku z trochu odlišné perspektivy. Dva odlišné světy, ale přece tak podobné...
Líbí se mi především to, že si autorka o téhle problematice něco nastudovala a nedošlo tak k tomu, že by kniha byla jen povrchní slátanina, jak to někdy bývá.
Hvězdy nad Berlínem jsou neskutečně dojemné a občas jsem i já bojovala s tím, že jsem nemohla číst dál, protože... Je to velmi silný příběh. Dodám snad jen to, že kdo nad knihou neuroní ani jednu slzičku, tak je zřejmě psychopat...

Doporučuji: Myslím si, že knihu by rozhodně neměli číst lidé, kterým ještě nebylo 15. V tomhle případě to opravdu není vhodné. Jestli máte zájem o knihy s tématikou války, tak radši šáhněte po něčem jiném a k Hvězdám se vraťte až za nějaký ten rok. Sice to vypadá, jako pohádková knížka, ale opak je pravdou.

Moje hodnocení: 94%

                                                         



Hledání Aljašky
Autor: John Green
Počet stran: 256

Děj: Šestnáctiletý Miles, posedlý sbíráním posledních slov významných osobností a touhou hledat „velké Možná“, je spíše outsiderem mezi svými vrstevníky. Jeho život získá zcela novou podobu, když přejde na internátní školu Culver Creek. Zde se rychle spřátelí se svérázným spolubydlícím a okouzlující, naprosto nepředvídatelnou Aljaškou Youngovou. Okamžitě je vtažen do světa, kde se porušují školní pravidla, pořádají různé večírky i provokace. Miles ožívá v dennodenním kontaktu s novými kamarády a stále víc miluje fascinující Aljašku. A tak vývoj směřuje k okamžiku, kdy se všechno nečekaně navždy změní... Živý, naléhavý a nekonečně dojemný příběh. Americkou knihovnickou asociací byl zařazen mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

Úžasná kniha. Krátká, ale úžasná:) 
Při čtení budete mít pocit, že čtete vlastně jen oddechovku, ale přitom když se nad tím zamyslíte, tak zjistíte, že se v knize řeší důležitá témata a že to ve vás něco zanechalo, což je asi to nejlepší, co po přečtení knihy můžete cítit.
Od Greena už jsem četla snad vše. A musím říct, že tohle je jedna z jeho nejpovedenějších knih.

Doporučuji: Každému, kdo má rád tohoto autora nebo alespoň knihy o ,,něčem". 

Moje hodnocení: 85%

                                                            




Kříďák
Autorka: C. J. Tudor
Počet stran: 319

Děj: Všichni máme tajemství. Před některými utíkáme, ale ona si nás najdou. A některé hry končí vždycky stejně… Mysteriózní thriller Kříďák je tu – a nedá se před ním utéct. 
Cítíte to v lese, ve škole i na hřišti, cítíte to v domech a v lunaparku. Cítíte to na většině míst v malém městečku Anderbury… strach, že vás někdo nebo něco sleduje. Začalo to na pouti roku 1986, kdy se stala ta nehoda. Toho dne potkal dvanáctiletý Eddie pana Hallorana – pana Křídu. Ten přivedl Eddieho na myšlenku nevinné hry pro něj a partu jeho přátel: za pomoci křídových kreseb si mohli nechávat vzkazy. Byla to docela zábava – dokud je křídoví panáčci nedovedli k tělu. Mrtvému dívčímu tělu, rozřezanému na kousky. Tahle událost se jim nesmazatelně vryla do nočních můr. A třicet let poté najdou v dopisních schránkách záhadnou obálku – s panáčkem a kusem křídy. Strašáci z dětských let totiž možná stále dokážou zabíjet.


Od této knihy mě tak trochu odrazovaly některé recenze, které nebyly zrovna pozitivní... Avšak nakonec jsem si to riskla a určitě nelituji. Super kniha, u které do posledních stran nebudete vědět, kdo je vrah a co se vlastně tehdy stalo.

Neskutečně moc se mi líbil autorčin styl psaní a promyšlenost celého příběhu. A už se nemůžu dočkat na její další knihu:)


Doporučuji: Všem, kteří mají rádi napětí a krimi. A samozřejmě Británii, jejíž prostředí dodalo knize skvělou atmosféru.


Moje hodnocení: 86%


                                                              






Dobrých knih jsem tento rok samozřejmě už přečetla více, avšak myslím si, že do jednoho článku se toho už více nevejde:D Každopádně, nechci nic slibovat, avšak možná ještě nějaký článek s knihami tento rok vyjde...


Jinak, zaujala vás některá z knih? Popřípadě, které dobré knihy jste už letos stihli přečíst?

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.