A bit of my life

TOP 10 Nejkrásnějších a nejzvláštnějších schodišt'

Po dlouhé době...Vítejte zpět! Už to není jako dřív, že mě blogování tolik baví. Já nechci skončit. Někdy ráda ten článek napíšu ale jde o to, že mám tolik nápadů na články že nevím jakým začít a jak začít. V poslední době jsem si řekla, že je na čase abych konečně udělala článek. Spousta lidí mě začíná sledovat a myslím si že když jsem tak daleko že by byla škoda to blogování zahodit. Dneska to bude článek TOP 10 nejkrásnějších a nejzvláštnějších schodišt'. Vím. Možná JE to hloupost ale snad se vám článek bude líbit ↓


10. Mosesský most (Halsteren, Nizozemí)


Jak název napovídá, tento most přebírá biblické vlastnosti, protože rozděluje vodu a umožňuje návštěvníkům projít příkopem, aniž by byli mokří. Most, který byl postaven pomocí vodotěsného dřeva, nemusí vypadat velmi high-tech. Ale to jistě není. Architekti společnosti RO & AD, firma odpovědná za projektování mostu, zajistila, že výška vody byla řízena nastavitelnými přehradami na obou stranách příkopu.


9. Tiger & Turtle Kouzelná hora (Duisburg, Německo)

 

Tiger & Turtle Kouzelná hora není jako žádná další horská dráha na světě ve smyslu, že návštěvníci dělají veškerou práci tím, že procházejí celou strukturou. Navržený německými umělci Heike Mutterem a Ulrichem Genthem, smyčka je spíše socha než skutečná jízda. Přesto, ti, kteří jdou, budou oceněni tréninkem a rozsáhlými výhledy na okolní krajinu Duisburgu.


8. Chand Baori (Abhaneri, Indie)

 

Postaven v letech 800 až 900, Chand Baori je jedním z nejstarších a nejatraktivnějších památek na severozápadě Indie. Struktura se skládá z zhruba 3500 kroků, které zalijí 100 stop do země.


7. Schodiště v Santorini, Řecko

 

Santorini je řecký ostrov, který se nachází uprostřed Egejského moře. Malý ostrov je známý některými z nejvíce úchvatných pohledů na planetu a pro jeho bílé domy a budovy, které jsou postaveny podél skalnatého pobřeží. Tyto struktury samozřejmě zahrnují schody, které přehlíží oceán a vytvářejí nádherné výhledy.


6. Universe Cascade (nedaleko Dumfries, Skotsko)

 

Nachází se ve Skotsku, v zahradě kosmických spekulací, schodiště jinak známé jako vesmírná kaskáda je stejně okouzlující, jak je krásné. Představený v soukromé zahradě, kterou navrhl Charles Jencks a jeho pozdní manželka Maggie, má 25 sad schodů představovat způsoby, jakými se vesmír rozvinul po celé miliardy let.


5. Centrum Pompidou (Paříž, Francie)

 

Designed by starchitect Renzo Piano v sedmdesátých letech, centrum Pompidou se nachází ve čtvrtém pařížském obvodu. V budově je několik kulturních institucí, včetně Musée National d'Art Moderne, které je největším muzeem moderního umění v Evropě. Budova včetně schodiště směřujícího k ulici neskrývá exoskeleton struktury.


4. Nebeská brána hora (Zhangjiajie, Čína)

 

Nachází se v národním parku Tianmen Mountain v jihovýchodní Číně, Heaven's Gate Mountain umožňuje návštěvníkům doslova procházky po horách. Jednou na vrcholu schodiště jsou návštěvníci odměněni nádhernými výhledy na obou stranách dělícího úseku díky vysoké přírodní díře o výšce 431 stop.


3. El Peñon de Guatape (poblíž Medellinu, Kolumbie)

 

Nachází se asi 40 mil na východ od Medellinu, El Peñon de Guatape je skála o šířce 7 000 stop, která se v regionu stala orientačním bodem. Návštěvníci se mohou dostat na vrchol a zaujmout rozsáhlou bažinatou krajinu tím, že změří 600 schodů na vrchol.


2. Angkor Wat (Siem Reap, Kambodža)

 

Seznam světového kulturního dědictví UNESCO, Angkor Wat v Kambodži je místo, které se na snímcích skutečně nedaří. Chrám o rozloze 402 akrů je rozsáhlý komplex, který je největší světovou památkou, protože byl původně postaven ve 12. století jako hinduistický chrám pro Višnu, boha ochrany. Khmerova architektura zahrnuje chrámy se schodišti, které návštěvníci ještě dnes mohou vylézt. Pokud se tyto výlety do vrcholů chrámů uskutečňují během svítání nebo západu slunce, scenérie přebírá zcela odlišnou kvalitu.

1. Schodiště (Haiku)

Ha'ikū schody na Havaji , USA, je často označován jako schodiště do útočiště. Je to strmá turistická stezka na ostrově O'ahu. Jedná se o jedno z nejkrásnějších a úžasnějších schodišť na světě s ohromujícími 3922 kroky. Stezka začíná jako žebřík a je vedena na útesu na jižní straně údolí Ha'ikū a jezdí přes kopce. Původně byla vyrobena ze dřeva, ale v 50. letech byla modernizována. V roce 1987 byla pro veřejnost uzavřena, ale turisté to ignorují.


Jaké schodiště se vám líbilo nejvíce, a které naopak nejméně? Napište dolů do komentářů. 

S pozdravem, Elishabeta

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.