Vzácná zvířata 6. díl - Amerika

Poslední díl tě zavede do Ameriky, kde se rovněž nachází řada ohrožených zvířat. My jsme pro tebe připravili seznam těch, které jsou na seznamu ohrožených, ale jejich vyhynutí v současné době nehrozí. V Americe se totiž nechází řada přírodních rezervací, kde mohou zvířata spokojeně žít, aniž by do jejich denních rituálů zasahoval člověk. To bezpochyby značně přispívá ke kvalitě jejich života.

 

Jaguár americký

Jaguár americký je jediným zástupcem rodu Panthera, který se v Americe nachází a patří mezi ohrožené druhy. Druh jaguára amerického má několik poddruhů, z nichž bezpochyby nejzajímavějším je rozhodně černá puma, kterou si určitě snadno vybavíš pod přezdívkou černý panter. Černé zbarvení se nazývá melanismus, je opakem albinismu a u jaguárů se vyskytuje jen velmi zřídka. Proto jsou černé pumy tak vzácné a lze je ve volné přírodě spatřit jen zřídka. Uznej sama, že jsou překrásné!  

Medvěd grizzly

Grizzly žije hlavně v oblasti Severní Ameriky, často je k vidění i v Asii nebo Evropě, takže se jedná o nejrozšířenějšího medvěda na světě. Severní Amerika je ovšem jeho primárním domovem. Grizzly je doposud považován za medvěda, který je pro člověka nebezpečný. Vždy je nutné vzít v potaz situaci, ve které se medvěd nachází. Má-li grizzly u sebe mláďata, pak je čeho se bát. Ovšem pokud se okolo medvěda pohybuje skupinka více lidí, medvěd se bude automaticky stranit a stahovat do ústranní. Při prohlídkách míst, kde se grizzly běžně vyskytuje, je proto doporučováno chodit ve skupinách a především nepanikařit, pokud se grizzly nachází v blízkosti.  

Krokodýl americký

Krokodýl americký patří na stupnici ohrožených druhů zvířat mezi zranitelné tvory. Vyskytuje se hlavně na pobřeží Tichého a Atlantského oceánu, výjimkou však není ani jeho výskyt v USA nebo na Floridě, kde se často stává terčem útoku ze strany vystrašených lidí. Ani krokodýl americký však není úplný svatoušek a pokud je ohrožen nebo se dostane do situace, ve které si sám neumí poradit, může člověka ohrozit. Krokolýl americký je často zaměňován s aligátorem, jejich velikost je stejná, stejný je i tvar těla a hlavy. Liší se jen svými zuby. Pokud krokodýl americký skousne, jsou vidět jak horní, tak i dolní zoubky.  

Los

Los je v současné době největším žijícím zástupcem čeledi jelenovitých a na stupnici ohrožených zvířat se řadí mezi méně ohrožené druhy, avšak všechny poddruhy na světě jsou přísně chráněny. V Americe se vyskytují hlavně los aljašský, los yellowstonský, los západokanadský nebo východokanadský. Jistou výjimkou však není ani Česká republika, kde byl los vyhuben už ve středověku. Velmi pozoruhodné je, že v roce 2008 byl los spatřen v lesích na Jindřichohradecku nedaleko obce Klec. Tak třeba k nám ještě někdy zavítá na delší dobu.  

Žralok bílý

Bílá smrt. I tak je někdy nazýván žralok bílý, který pro většinu z nás představuje postrach moří. V současné době se řadí mezi obecně ohrožené a velmi zranitelné mořské živočichy. Žralok bílý je systematicky loven – nejen on, ale téměř všichni žraloci jsou neustále terčem lovců, což vede k jejich postupnému zahubení. Žralok bílý se vyskytuje hned v několika mořích a oceánech, výjimkou samozřejmě není ani Středozemní moře nebo Tichý oceán. Žralok bílý útočí na člověka jen v případě, že si jej splete se svou kořistí. Informace o tom, že žralok doslova „sežere“ člověka, nejsou pravdivé. Pokud žralok cítí, že ulovil člověka, dále si jej nevšímá a odplave pryč. Následky jeho kousnutí jsou ve většině případů smrtelné.  

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 10. 04. 2016   |   Zobrazeno: 6448x

Témata článku:Zvířátka,Zajímavosti

Komentáře

Cloren

miluji koniky: To že sem nedali tvé oblíbené zvíře, neznamená že to musí být hrozný článek. Chápu, je to tvůj názor a můžeš ho sdílet s ostatníma. Ale měla bys být ráda, zde dali zvířata o kterých si myslí že jsou ohrožená, tukan mezi ně asi tolik nepatří, což je pro tebe dobře.

ClorenTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.