Vánoční zvyky nezvykle

Stromeček, večeře a dárky, v extrémních případech rodinné pohody zpívání koled. Ačkoliv se na celém (ale ne všude!) světě slaví stejná událost, zvyky se různí. Ono ozdobenou borovičku s kaprem nejde naordinovat všude, i svátky se musely přizpůsobit počasí, povaze lidí i již existujícím svátkům. Pokud si chceš své znalosti o Vánocích taky otestovat, může to udělat přímo TADY.

Anglie, země humoru zaslíbená

Anglické vánoce nejsou pro nás zas tak netradiční: zpívající koledníci, punčochy nad krbem, nadívaný krocan, dárky až pětadvacátého prosince… Přesto jsou to právě anglické Vánoce, čemu chceme věnovat nejvíc prostoru a času – v tomto téměř půlhodinovém videu uvidíte tolik zábavy a legrace, že vám hned Vánoce přijdou speciálnější.

Australské Vánoce jsou tropické

Jedny z nejdřívějších Vánoc mají v Austrálii, kde se mohou pochlubit časovým posunem o jedenáct hodin. V kombinaci s horkým a velmi deštivým prosincovým počasím to z Austrálie dělá jedno z nejzvláštnějších vánočních míst. Ozdobit si palmu, opalovat se a máchat se v moři, pak si dát vánočního garnáta a stihnout utéct před blížícím se hurikánem? Pro Australana obyčejné Vánoce.

V Argentině jsou realisté

A proto vědí, že se Ježíšek nebude trmácet přes celý svět, aby jim dal dárky. Místo něho je za to v tomto koutě světa zodpovědný jeden ze tří králů, kteří Ježíška po narození obdarovali. Zde se mu říká Magi a Argentinci ho před dalekou cestou do Betléma zásobují vodou a senem, které pro jeho koně položí přede dveře. Co se týče stromečku, tak ten v Argentině používají a zdobí. Rozdíly jsou ale značné – místo jehličnatého zdobí listnatý a místo ozdobiček na něj dávají kusy vaty, která má napodobovat sníh. 

Tanec a zábava v katolické Brazílii

Ačkoliv jsou Brazilci silně věřící, svoje zvyky kvůli Vánocům moc nemění. Co to znamená? Že na oslavu narození Ježíše Krista tancují ostošest. Nejraději rovnou na ulici, davově a v pestrobarevných kostýmech.

Gangsterem už od mala díky mexickým tradicím

Velmi zajímavý způsob získávání dárků praktikují v Mexiku. Místo poměrně mírumilovného rozbalování dárků zabalených do ozdobného papíru se dárky v Mexiku dávají do nádob, které se zavěšují pod strop. Děti pak vezmou palice a mládí do nádob, dokud ty nevydají své poklady. Takže jestli chceš dárky, musíš se naučit mlátit do věcí, což s trochou cviku funguje i na lidi.

Islandští skřítci a lidožravá kočka

Na Islandu nosí dárky hlavně malí skřítci, napravení záškodníci, kteří dětem dávají dárky do bot vystavených za oknem. To ale není to hlavní…nejdůležitější je Vánoce přežít, čehož na Islandu dosáhneš jedině tak, že o svátcích nosíš aspoň jeden kus nového oblečení. Pokud ne, najde si tě kočka Jólakötturinn, která tě sežere. Takže až budeš psát Ježíškovi (ne, Santovi to ani nezkoušej, ten si poštu z České republiky nevyzvedává), řekni si aspoň i o pár ponožek. Zajímavé taky je, že za tímto zvykem stojí snaha pánů donutit své poddané včas dokončit zpracování vlny – pokud to totiž stihli, dostali na Vánoce nové oblečení a kočka je nesežrala.

 

Tahle kočka čeká jen na tvoje zaváhání!

Afrika si nemůže moc vyskakovat

Až pod stromečkem neuvidíš ten super dárek, který si tolik přeješ, buď ještě ráda, že nežiješ v Africe – tam bys dostala možná tak trochu jídla a sešit, to abys neumřela hlady a měla si do čeho ve škole zapisovat poznámky. Africké Vánoce jsou, stejně jako většina kontinentu, hodně chudé, skromné a více zaměřené na praktické dárky. Afričané jsou ovšem velmi věřící, takže jsou pro ně Vánoce silným duchovním zážitkem a darem.

Kdo kde nosí dárky?

  • USA – Santa Claus (Saint Nicholas)
  • Anglie – Father Christmas
  • Rakousko a Švýcarsko – Christkind (Ježíšek)
  • Belgie – Santa Claus/Père Noël/Kerstman (vše jedna osoba, jen různé jazyky)
  • Chorvatsko – Djed Božićnjak nebo Mali Isus (vlastně Děda Mráz a Ježíšek)
  • Francie - Père Noël
  • Německo – Weihnachtsmann a Christkindle (Ježíšek)
  • Island – Jólasveinar (13 skřítků)
  • Itálie - Babbo Natale (Father Christmas) i Gesú bambino (Ježíšek)
  • Nizozemí – Kerstman
  • Polsko – Gwiazdor
  • Portugalsko – Pai Natal (Father Christmas)
  • Rusko – Ded Moroz (Děda Mráz)
  • Slovensko – Ježíšek, Děda Mráz a někdy už i Santa Claus
  • Španělsko – Papá Noel (Father Christmas)
  • Ukrajina – Did Moroz (Děda Mráz)

A kdo nosí dárky Tobě? :-)

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 24. 12. 2014   |   Zobrazeno: 9822x

Témata článku:Rady a tipy,Vánoce

Komentáře

TRERA5(EMO-GIRLS)

Erchm...v Itálii nosí dárky jen Babbo Natale. Nic jako Ježíšek tam neexistuje. Možná tak máme La Befana, což je taková...hodná čarodějnice která putovala za Ježíšem. (No, La Befana se stejně slaví až 6. Ledna, ale někomu prostě nosí dárky, v každé provincii je to jiné). A než mě tu začnete 'hejtit' tak vám řeknu, že pocházím z Itálie a Vánoce slavím tam smajl

TRERA5To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

TutyVIP(EMO-GIRLS)

Nevím proč tu pořád někomu vadí Santa Claus když někdo věří že je i v Česku tak mu za to hned nezačneme nadávat ne ? smajl

TutyTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

1FLORA2STELA3LAYA(Milujeme SLZU a Petra Lex...)

Tuty: Ale víra nemusí existovat, může to být vymyšlené,nějakým člověkem co uviděl na obloze meteorit,a hned z toho dělal ancábl. Někteří lidé co nevěří v boha se mají líp než věřící.


Hlavně mi nenadávejte.\nemyslím to špatně.

1FLORA2STELA3LAYATo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

natali12(stray kids world dominati...)

takže milé dámi takhle si ježíška představuje nějaký blb na google
http://img8.rajce.idnes.cz/d0802/0/451/451981_313608bbf00ddd613a5b52f34f5e1ff4/images/jezisek.jpg


sorry za to slovo ale k tomuto se nedá nic dodat xD (já vím je to santa claus ale schválně si napište na google ježíšek)

nebo ještě tohle:
ježuško fetaku ou je
http://www.vasedeti.cz/wp-content/uploads/2013/11/Jezisek02.jpg

ještě jednou se omlouvám za ty slova smajlsmajl

natali12To se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.