Vánoční tradice ve světě

V dnešním článku se spolu podíváme na Vánoční tradice. Nebudeme ale řešit naše tradice, nýbrž tradice ze zemí po celém světě. Pokud si ještě před článkem chceš ověřit své znalosti, můžeš si je ověřit v našem novém kvízu.

 

Gävle Goat, Švédsko

Už od roku 1966 se ve Švédském městě Gävle staví 13 metrů vysoká koza. Z této tradice se ovšem vyvinula jiná, pro některé asi zábavnější tradice. Někteří se totiž tuto slaměnou sochu snaží zapálit. A od roku 1966 se jim to povedlo zatím 29 krát.

Slaměná koza v Gavle ve Švésdku

 

Čerti z Rakouska

V Rakousku k Vánocům patří ďábelské bytosti z pekla. U nás jsou podobní například čerti, ale zdaleka nejsou tak strašidelní. Tato Rakouská tradice se však již pomalu dostává i knám, kdy na různých místech Česka můžete zažít průvod těchto Rakouských čertů. Nejlepší show však zažijete v samotném Rakousku.

Krampus - Rakousko

 

Večeře z KFC, Japonsko

V Japonsku nejsou Vánoce až takovou tradicí jako v Evropě nebo třeba v Americe. A i proto nemají Jponci tak vyvinuté tradice jako třeba my. Jednu zvláštnost ovšem mají. V Japonsku se na Vánoce všichni sejdou a jako Vánoční večeři si dají společný kyblík z KFC. Líbilo by se ti taky někdy místo kapra zkusit smažené kuře? Kfc dokonce přizpůsobilu tomuto zvyku i menu a na jejich japonských stránkách se tak můžeš podívat, jak takové menu vypadá.

Rodina se připravuje na večeři u kyblíku z KFC. Pěkně zvláštní Vánoční tradice.

 

Mužíci Yule, Island

Na Islandu můžeš již třináct dní před Vánoci potkávat tzv. Yule Lads - tedy Julské mužíky, kteří navštěvují děti. Celkem je mužíků 13 a mají připomínat trolly. Ne však zlé, nýbrž veselé trollíky. Děti nechávají venku své boty a mužíci jim do nich poté dávají malé dárečky, pokud byly děti hodné a shnilé brambory, pokud zlobily. Docela to tedy připomíná našeho Mikuláše.

Na Islandu můžeme před Vánoci vidět Yulské mužíky - tedy veselé trolly, kteří odměňují děti

 

Na Vánoční mši do kostela na bruslích, Venezuela

Jedna z prazvláštních Vánočcních tradic pochází z Venezuely. Tady se lidé dopravují na Vánoční mši na kolečkových bruslích. A protože Venezuela tuto tradici dodržuje dost pečlivě, úřady kvůli tomu zavírají cesty pro automobily, aby se nikomu z bruslařů nic nestalo. A po Vánoční mši se poté všichni přesunou domů na tradiční Venezuelské jídlo.

Vánoční přehlídka ve Venezuele. A takto se lidé i dopravují na Vánoční mši.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 24. 12. 2018   |   Zobrazeno: 4041x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.