Tipy na nejlepší knihy pro menší i větší dívky


Knihy pro dívky

Vánoce se rychle blíží a všichni pomalu začínají shánět ty nejlepší dárky, kterými potěší své blízké. Už jsi přemýšlela, co by sis přála pod stromečkem najít právě ty? Pokud toužíš po nějaké zajímavé knížce, jejíž příběh tě okouzlí a zabaví na dlouhé zimní večery, máme pro tebe několik zajímavých tipů. Podívej se na náš seznam těch nejlepších knížek, které by letos rozhodně neměly chybět na tvém vánočním seznamu.

Nevíš si rady s výběrem vánočního dárku pro svou nejlepší kamarádku, chceš potěšit sestru zajímavým příběhem, nebo jen hledáš inspiraci a přemýšlíš, jakou knihu bys chtěla letos pod vánočním stromkem objevit právě ty? V tom případě jistě oceníš naše tipy na zajímavé knižní novinky a bestsellery, které najdeš na webu kniha.cz.

 

Knihy pro menší slečny

 

Chtěla bys žít ve světě kouzelných princezen, miluješ nade vše zvířátka, nebo si raději čteš příběhy dívek, které v životě řeší podobné problémy jako ty sama? Nezáleží na tom, jestli máš raději napínavá vyprávění s troškou magie, nebo příběhy roztomilých zvířecích mazlíčků. V našem seznamu zajímavých knižních tipů si vybere každá mladá slečna.


Sestry ze sněhového království – Astrid Fossová

 

Sestry ze sněhového království

Máš ráda Annu a Elsu z Ledového království a nemůžeš se dočkat, až tato pohádka na Vánoce zase poběží v televizi? V tom případě by se ti mohla líbit série Sestry ze sněhového království, kterou má na svědomí anglická spisovatelka Astrid Fossová. Na pultech knihkupectví se nově objevilo čtvrté pokračování s podtitulem Kouzelný vodopád, které sleduje další osudy tří mladých princezen.

Ve sněhovém království nastal dlouho očekávaný Den Půlnočního slunce a zlá Čarodějnice se chystá použít své čáry, aby ukradla Proměnlivá světla a jednou provždy uvrhla celou Nordovii do tmy. Odvážné sestry se však nehodlají jen tak vzdát. Aby zachránily svůj domov, seberou veškerou sílu k poslední výpravě. Dokážou se ale za pomoci roztomilého medvíděte dostat ke kouzelnému vodopádu a vrátit Proměnlivá světla na oblohu dřív, než odbije půlnoc?

 

Kouzelné štěňátko – Sue Bentleyová

 

Kouzelné štěňátko

Nade vše miluješ zvířata? Pak ti určitě udělá radost kniha Kouzelné štěňátko: Chlupatý zázrak, kterou napsala Sue Bentleyová. Její předchozí příběhy seznámily malé čtenářky s letním dobrodružstvím roztomilého koťátka i s několika kouzelnými poníky. Teď však přichází zcela nový příběh, kde hlavní roli hraje osamělé štěňátko zlatého retrívra.

Lily moc ráda vypomáhá ve stájích, ale vždycky když odtamtud musí odejít, je jí do pláče. Ačkoliv se o všechny místní poníky vzorně stará, žádný není její. A přitom by tak ráda měla vlastního zvířecího kamaráda, kterého by mohla mít jen pro sebe. Pak se ale z čista jasna objeví Hrom, zlatý retrívr s kouzelnýma modrýma očima, a Lily na všechen smutek okamžitě zapomene. Konečně se totiž našel kamarád, se kterým může zažívat různá skvělá dobrodružství.

 

Amálie Zubatá a zloděj paměti – Laura Ellen Andersonová

 

Amálie Zubatá a zloděj paměti

Nebojte se, upíři nekoušou! To platí alespoň o Amálii Zubaté a jejích kamarádech, kteří se vrací zpět s novým senzačně strašidelným a strašlivě vtipným dobrodružstvím. Pokud máš ráda napínavé příběhy s trochou děsivé atmosféry a krásnými ilustracemi, knihu Amálie Zubatá a zloděj paměti z pera Laury Ellen Andersonové by sis rozhodně neměla nechat ujít.

A kam nové dobrodružství podivnou partu přátel tentokrát zavede? Amálie a její kamarádi by moc rádi vyhráli soutěž o vstupenky do Dýňoparku, protože je to ten nejúžasnější zábavní park pod sluncem i měsícem. Stačí, aby prodali nejvíc sušenek ze všech. Jenomže obyvatelé Záhrobně se chovají divně a vypadá to, jako by si na nic nepamatovali. Co se stalo s jejich vzpomínkami? A povede se Amálii všechny zachránit dřív, než na ni dočista zapomenou?

 

Emily Vichrná a pirátský princ – Liz Kesslerová

 

Emily Vichrná a pirátský princ

Emily Vichrná nikdy nepatřila mezi obyčejné holčičky. Celý život totiž prožila na lodi, a navíc se ukázalo, že když vklouzne do vody, stane se z ní mořská panna. Chceš s ní i ty objevovat úchvatný a zároveň nebezpečný mořský svět, kde se skrývají tajemné příšery a mořské panny studují, jak správně přivábit námořníky? V tom případě si určitě připiš na svůj vánoční seznam nejnovější díl této série s názvem Emily Vichrná a pirátský princ.

Po minulém dobrodružství, kdy musela Emily pomoct odvrátit zkázu ukrytého ostrova, čeká mladou mořskou pannu a její blízké za odměnu plavba na luxusní výletní lodi. Ta se ale bohužel brzy změní v noční můru. Loď totiž přepadnou piráti, kterým se v nestřeženém okamžiku podaří unést Aarona. A tak se Emily vydává na nebezpečnou honbu za pokladem a je odhodlaná udělat cokoliv, aby Aarona zachránila.

 

Deník mimoňky: Bez filtru! – Rachel Renée Russellová

 

Deník mimoňky

Psaní deníku je skvělý způsob, jak dokonale poznat tu nejdůležitější osobu – sebe sama. Své o tom ví i puberťačka Nikki Maxwellová, která zažívá spoustu dobrodružství se svými kamarádkami Zoey a Chloe, zaplétá se do různých milostných trablí a řeší každodenní školní problémy. Díky speciálnímu zápisníku s názvem Deník mimoňky: Bez filtru! si teď můžeš takový deníček psát i ty!

Vymazlený zápisníček je napěchovaný zábavnými otázkami na každý den v roce. Ačkoliv se při vymýšlení odpovědí možná zapotíš, zaručeně si užiješ také spoustu legrace, kterou můžeš sdílet i se svými nejlepšími kámoškami. A samozřejmě by to nebyla Nikki, kdyby si na stránky deníčku nepřidala také pár svých komentářů a obrázků.

 

Knihy pro starší dívky

 

Patříš mezi beznadějně romantické duše, které se touží začíst do příběhu o hledání pravé lásky? Obdivuješ nespoutané bojovnice, jež se nebojí jít za svým snem i přes všelijaké překážky? Nebo máš ráda příběhy plné magie, která dokáže změnit realitu v něco naprosto kouzelného?  Ať už patříš k první, druhé nebo poslední skupině, v našem seznamu zajímavých knižních tipů si jistě vybereš.


První opravdový polibek – Kasie Westová

 

První opravdový polibek

Sníš o tom, že jednoho dne z tebe bude slavná herečka a objevíš se na filmovém plátně po boku největších hvězd kinematografie? Lacey je na tom podobně. Odjakživa si totiž přála hrát ve filmu, ale rozhodně si nepředstavovala, že její velký průlom se odehraje právě ve chvíli, kdy se chystá na maturitu. Jenže i maturita bledne v porovnání s tím, že se musí vypořádat s otravným Donavanem.

V knize s názvem První opravdový polibek, kterou má na svědomí oblíbená americká spisovatelka Kasie Westová, můžete sledovat, jestli Lacey dokáže ustát vzkvétající kariéru, sabotáž na place i románek s tím nejnepravděpodobnějším hrdinou. Spolu s ní také brzo zjistíte, že někdy se ty nejlepší příběhy odehrávají až ve chvíli, kdy se člověk dokáže odchýlit od předem daného scénáře.

 

Pozorovatelka – Anna Brightová

 

Pozorovatelka

Pokud tě lákají spíše dobrodružnější příběhy, ve kterých se mladé dívky neohroženě vrhají vstříc nebezpečí, určitě tě zaujme román Pozorovatelka od Anny Brightové. Vypráví totiž o dívce jménem Selah, což je jediná dcera senešala Potomacu. Ta moc dobře zná své místo na světě – musí si brzo najít dokonalého partnera a zabezpečit budoucnost svého lidu.

Když ovšem nastane ten osudový den, stane se něco naprosto nečekaného. Nápadník Selah odmítne a veřejně ji tak přede všemi poníží. Aby nepříjemnou situaci alespoň trochu zmírnila, navrhne její nevlastní matka zcela nevídané řešení a Selah se tak vydává na plavbu přes Atlantik, kde na ni čeká hned několik nových nápadníků. Budoucí princezna zažívá na moři jedinečné dobrodružství, které by mělo skončit až ve chvíli, kdy se vrátí domů se svým snoubencem. Jenomže plány její macechy bohužel nejsou jediným tajemstvím, které se ukrývá v podpalubí.

 

Prokletý sníh – Barbora Žampachová

 

Prokletý sníh

Další zajímavý příběh s prvky fantasy, který by rozhodně neměl chybět v tvojí knihovničce, se jmenuje Prokletý sníh. Tahle novinka z pera Barbory Žampachové je totiž přesně to pravé, co tě dokáže zabavit na dlouhé zimní večery, kdy se za okny líně snášejí k zemi těžké sněhové vločky a ty si chceš trochu odpočinout od rušného každodenního života.

Život otrokyně Tary v minulosti nestál ani za zlámanou grešli, takže není divu, že když se pomocí kouzel dostane do cizí země, kde má najednou cenu zlata, nedokáže to vůbec pochopit. To ovšem netuší, že místní obyvatelé ji považují za klíč k poražení nestvůr, které napadnou království pokaždé, když se z nebe začne snášet sníh. Jedinou osobou, které se podařilo útok těchto krvelačných monster přežít, je králův bratr Corann. A tak se Tary spolu s ním vydává na místo, kam si pro radu chodí jen naprostí zoufalci. K tajemným čarodějkám, které si říkají Tkadleny.

 

Kroniky prachu – Lin Rina

 

Kroniky prachu

Máš ráda romantická young adult vyprávění, v jejichž příběhu se můžeš ztratit na celé hodiny? V tom případě se tě letošní novinka s názvem Kroniky prachu naprosto uchvátí. Děj této kouzelné knihy s dokonalou obálkou, kterou má na svědomí spisovatelka Lin Rina, se navíc odehrává v londýnské univerzitní knihovně, takže pokud zbožňuješ knížky všeho druhu, zamiluješ si tento příběh ještě víc.

Hlavní hrdinku jménem Animant vůbec nezajímá svět pozlátka a plesů. Nade vše miluje knihy a příběhy, takže je nadšená, když může měsíc pracovat v univerzitní knihovně v Londýně. Mezi tolika knihami se však nemůže dostatečně soustředit na své povinnosti a nepřidává jí ani to, že se kolem pohybuje vrchní knihovník. Je to totiž ten nejprotivnější muž na světě, se kterým prostě není jednoduché vyjít. Proto Animant velice překvapí, když v ní začne probouzet city, které předtím neznala.

 

Pekelné vynálezy – Philip Reeve

 

Pekelné vynálezy

Lákají tě spíš dobrodružné příběhy, kde o napínavou atmosféru rozhodně není nouze? Tak to už jistě znáš sérii Kroniky hladových sester, kterou má na svědomí Philip Reeve. Dosud vyšly první dva díly s podtitulem Smrtelné stroje a Pomsta jednooké letkyně, ale letos na podzim se na pultech knihkupectví objevila také třetí kniha, která nese název Pekelné vynálezy.

Toto pokračování se odehrává šestnáct let poté, co se Tom s Hester usadili v Anchorage, kde se jim později narodila dcera Wren. Tu však místní poklidný život k smrti nudí, takže se snadno nechá zlákat dobrodružstvím a z Anchorage odjede. Na cestách však padne do rukou otrokářů a zjistí, jak se žije v Brightonu ovládaném primátorem Pennyroyalem nebo jaké to je ocitnout se uprostřed útoku Zelené bouře. Tento útok vede Stopařka Fangová, která pátrá po tajuplné Plechové knize, jež by měla údajně obsahovat kód k sestavení ničivé zbraně. Podaří se jí tuto mocnou knihu získat? A dostane se Wren ze zničeného Brightonu, nebo už jí nebude pomoci?

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 02. 12. 2019   |   Zobrazeno: 12667x

Témata článku:Knížky