Rady a tipy jak se efektivně učit


Září je tady a s ním neodkladně přichází i škola. V té tě zase určitě neminou všelijaké písemky a zkoušení. Proto tu pro tebe máme článek plný rad a tipů, pro lepší učení. Jako bonus si pak můžeš stáhnout a vytisknout rozvrh s motivem HPD.

 

  Stáhnout barevný rozvrh                    Stáhnout černobílý rozvrh                  Stáhnout barevné štítky na sešity

1)   Připrav se na učení

Ještě než se vrhneš do samotného učení, připrav si místo, kde se budeš učit a psát úkoly. Nejlepší je samozřejmě vše do školy dělat u svého vlastního stolu, kde budeš mít potřebné pomůcky a pořádek. Pokud vlastní stůl nemáš a učíš se třeba v obývacím pokoji, dbej na to, aby tě nevyrušovala televize nebo sourozenci, úkoly ti půjdou rychleji a budeš mít tak víc volného času. Neuškodí, ani když pustíš do místnosti trochu vzduchu a vyvětráš.

2)   Opakuj si hned po škole

Jestli si chceš ušetřit nekonečné učení před písemkou a rychle dělat úkoly, aby ti zbyl čas na tvé koníčky, existuje jednoduchá metoda. Když přijdeš ze školy, zopakuj si všechno, co jste ve škole probírali. Stačí si jen krátce projít zápisky. Stejně tak ihned udělej zadané úkoly. Látku ze školy totiž budeš mít ještě v paměti a půjdou ti rychleji, než když budeš večer vzpomínat, jak jste ten příklad ráno počítali. Zároveň si vše zopakuješ, takže si to lépe zapamatuješ i pro další dny.

3)   Ozdob si sešit podle svého

Nemyslíme samozřejmě, aby sis sešit pokreslila :-). Máme na mysli, aby ses nebála uzpůsobit vzhled svých poznámek podle sebe. Vyhovuje ti používat hodně barev? Ráda zvýrazňuješ důležitá slova, aby sis je lépe zapamatovala, nebo kreslíš velké nadpisy kapitol? Jen do toho. Všechno, co ti pomůže při učení a lepším zapamatování je vítáno.

4)   Najdi si svůj styl učení

Každému vyhovuje jiný druh učení. Najdi si ten svůj. Někomu pomáhá, když si látku předříkává nahlas nebo ji někomu vysvětluje. Jinému zase, když si vše napíše nebo nakreslí. Najdi si svůj styl pomocí našeho testu. Prozradí ti, jaký styl učení je pro tebe nejlepší a, co všechno můžeš k učení využít.

Začít test Jaký styl učení je pro tebe nejlepší?

5)   Když je třeba více procvičovat

U cizích jazyků nebo matiky je často třeba důkladnější procvičování a opakování slovíček nebo příkladů. Pokud máš s jejich zapamatováním problémy, neboj se využít nejrůznějších fint pro jejich zapamatování. Například si můžeš vytvořit kartičky se slovíčky, učit se se spolužáky s pomocí nejrůznějších her (např. slovní fotbal v angličtině nebo kdo řekne dřív výsledek) nebo nechat se vyzkoušet od rodičů. Pomoci ti mohou také nejrůznější výukové hry na počítač nebo tablet. S nimi to bude zábava, takže často zapomeneš, že se vůbec učíš.

6)   Poslední pomoc pro zapamatování nemožného

Máš něco, s čím se opravdu nedokážeš poprat? Učíš se slovíčko či letopočet stále dokola a on ne a ne uvíznout v hlavě? Zkus si vytvořit takzvanou mnemotechnickou pomůcku – tak se říká slovním či grafickým hříčkám, které ti pomohou si na tu proklatou věc vzpomenout. Mnoho jich už existuje, ale můžeš si samozřejmě vytvořit i svoje, na to co trápí tebe.

Tady ti dáváme pár příkladů :-)

 

Obojetné souhlásky B, F, L, M, P, S, V, Z si nejlépe zapamatuješ s větou:

BeFeLeMe Pes Se VeZe – Jakmile si představíš toho psa, už nezapomeneš.

 

Ne a ne si zapamatovat mluvnické kategorie – pád, číslo, rod a vzor? Pak si zapamatuj tohle vtipné slovo:

PoČůRáVá – Každé liché písmeno ti napoví první písmeno kategorie a správné pořadí kategorií.

 

Umíš určit při pohledu na měsíc, jestli se blíží úplněk nebo už byl? Podívej se na jeho tvar, jestli jeho bříško připomíná tvar písmene C nebo písmene D

Pokud připomíná C, tak Couvá, takže úplněk už byl. Pokud písmeno D, tak Dorůstá a úplněk co nevidět bude.

 

Římská čísla nemusí být věda. Stačí, když si zapamatuješ jednu větu.

Ivan Vede Xenii Lesní Cestou Do Města – Počáteční písmena slov ve větě ti prozradí označení římských čísel i jejich vzrůstající pořadí (I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1000).

 

I pro chemické prvky existují pomůcky. Například pro druhý řádek periodické tabulky, od kterého se pak odvíjí jednotlivé skupiny, si zapamatuješ snadno díky větě:

bal Bedřich Boženu Celou Nahou O Fuj Nestyda – Začátky slov skrývají značky prvků v druhé periodě (Li – Lithium, Be – Beryllium, B – Bor, C – Uhlík, N – Dusík, O – Kyslík, F – Fluor, Ne – Neon)

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 01. 09. 2014   |   Zobrazeno: 20228x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

Clawdeen77VIP(ANIME!)

Neměli by jste raději něco na tabulku prvků do chemie? Všechny ty "blbosti" na zapamatování znám- a i tak jsou to doost lehké věci smajl

Clawdeen77To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.