Online atlas koček (1. díl – velká plemena)

Máš radši kočky než psy a náš atlas psích plemen se ti už zajídá? Máme tu něco přesně pro tebe. Právě tady startuje náš nový seriál (neboj, pejsci budou pokračovat taky) o kočičích plemenech, kterým navazujeme na náš článek o vtipných kočičích videích. Dnes si představíme první pětici plemen a nezačneme při zemi – naopak, vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější rasy koček z kategorie „obři“. Prostě čím větší, tím lepší. Ale nemusíš se strachovat, na roztomilé malé domácí kočky se dostane už příště. Pod článkem najdeš samozřejmě naši tradiční anketu, ve které nám můžeš říct, která číča je ti nejsympatičtější.

Mainská mývalí

Mainské mývalí kočky jsou velké, velké a pak ještě taky velké. Naštěstí to není jediná z jejich úžasných vlastností. Jsou velmi přátelské, poměrně klidné (na kočku) a v zásadě nenáročné. Nejvíce jsou ceněné pro jejich velikost, které ještě dodává na efektnosti dlouhá srst a nádherný huňatý ocas. V přítomnosti tohoto krásného hodného stvoření se vám asi hned nevybaví kočka nerudného bradavického školníka, nenáviděná paní Norrisová, ale je to ona.

  • Zdraví – velmi zdravé plemeno
  • Srst – dlouhá srst potřebuje kartáčovat aspoň 2x týdně
  • Rodina – skvělá kočka pro celou rodinu

Ragdoll

Víš, že Ragdoll znamená v překladu hadrovou panenku? Tohle velké kočičí plemeno dostalo svůj název kvůli tomu, že při zvednutí ze země povolí svaly v těle a pak doslova z tvojí ruky visí jak kus hadru – což skvěle uvidíš i ve videu. Tyhle kočky jsou opravdu, opravdu velké a těžké, ale nemůže za to jejich tloušťka. Jsou jen skvěle stavěné. Na rozdíl od velkých psů ale nemají velké kočky zdravotní problémy, ostatně kočky jsou obecně zdravější, což platí i pro Ragdoll číči. Povahou je to velmi klidná, ale aktivní kočka, která je věrná, oddaná a milující vůči své rodině. Navíc je to fakt nádherné plemeno, hlavně díky svým zářivě modrým očím a tmavší barvě na hlavně, nohou a ocasu.

Hadrová panenka, největší, přátelský, tichá, klidná, nádherný modrý oči, silné velké dobře stavěné.

  • Zdraví – velmi zdravé plemeno, ale nech občas zkontrolovat srdíčko
  • Srst – středně dlouhá, stačí občas projet kartáčem
  • Rodina – vynikající kočka pro rodinu včetně dětí

Sibiřská kočka

V mnoha ohledech je sibiřská kočka vysněným plemenem mnoha chovatelů. Její vlastnosti jsou totiž zajímavě nakombinované. Možná byste do jedněch z největších domestikovaných koček neřekli, že bude také jednou z nejobratnějších nebo že tenhle krásný huňáč patří mezi plemena, která nejméně spouštějí alergické reakce. Dokonalá symbióza krásy, elegance, zdraví a povahových vlastností, díky kterým se sibiřská kočka hodí i do rodiny s malými dětmi.

Obří, lehce míň alergická

  • Zdraví – velmi zdravé plemeno
  • Srst – hodně líná a je potřeba často kartáčovat
  • Rodina – velmi milá číča vhodná i k malým dětem

Norská lesní kočka

Nádherná, velká, huňatá a hodná, norská lesní kočka se hodně podobá sibiřské i mainské mývalí, ale v lecčems se liší. Její srst je extrémně hustá a delší na krku, takže trochu připomíná lví hřívu. Číča je to velmi společenská, takže jí věnuj dostatek pozornosti – jestli se jí nemůže většinu dne nikdo věnovat, bude lepší mít rovnou dvě, aby si měly s kým hrát.

  • Zdraví – zdravé plemeno, u kterého se občas vyskytnou problémy s ledvinami
  • Srst – náročná srst, hlavně po zimě je potřeba kartáčovat aspoň 3x týdně
  • Rodina – společenská a hodná kočka vhodná i k malým dětem

Americký bobtail

Bobtailové mají svůj název díky ocasu, který je nápadně podobný tomu u rysa (anglicky je rys bobtail, opět podle svého krátkého ocasu). Americký bobtail je moderní plemeno se spoustou zajímavých vlastností. Hlavně jsou bobtailové hodně přátelští a klidní. Když jako koťata častěji cestují, zvyknou si na to a pak jim nevadí ani dlouhé frekventované cesty, což je u koček výjimka – proto je americký bobtail nejvěrnějším přítelem řidičů kamionů. Skvěle se ale uplatní i v rodině, které je oddaný, přičemž ale nevyžaduje neustálou pozornost. Toto plemeno se díky své empatii využívá i pro psychoterapie, protože vycítí, že je člověk v depresi, načež mu dá najevo svůj zájem a lásku.

  • Zdraví – poměrně zdravé plemeno
  • Srst – záleží na variantě, kterou máš – dlouhosrsté vyžadují intenzivnější péči
  • Rodina – americký bobtail má rád lidi i zvířata, bude mu dobře skoro všude

Na závěr tady pro tebe máme milou drobnost, živý přenos z kamery plné roztomilých koťat!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 12. 10. 2014   |   Zobrazeno: 14399x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

Gorgi

kočky jsou úplně nejkrásnější nejroztomilejší a vůbec nejůžasnější zvířátka na célím světěsmajlsmajlsmajl I LOVE CATSsmajl

GorgiTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

email.czVIP(Rex)

Ahoj holky,
chtěla bych vyhlásit takovou menší soutěž...
Výhra: 1.místo:daruji vám moji skupinu
2.místo: členství v mé skupině+povýšení+pojmenuju jí jak chcete
3.místo: členství v mé skupině+povýšení
4.místo: členství v mé skupině
A teď to co musíte udělat...napište mi do zpráv co nejstrašidelnější příběh s duchy...pokud to bude vymyšlené nevadí.
Už se těším na vaše příběhy...

email.czTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

nikiviki(dabel$keKO¢KY)

jaaa mam kotat 6 a jednu dospelou nasla sem ji venku tehotnou a sem nani hrda je kraasna je mourovata aaaa maaa smajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlilou naaaaprssssssssssssssenku super a jmenujese mickasmajlsmajlsmajlsmajl:-je to sibirskA akorat hebci stst akratsi kdo ma smajlsmajlOUROVATOU TAAsmajlAAK AAAAT DAAAAAAAAAAAA PLUS PROSIMsmajlsmajlsmajl

nikivikiTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.