Nejšílenější fobie na světě (3. díl)

Třetí díl věnovaný dalším kuriózním fobiím je na světě. A pokud ti ty minulé připadaly zvláštní, ani teď tomu rozhodně nebude jinak. A nezapomeň se nám svěřit, jestli netrpíš nějakou zmíněnou fobií dokonce i ty sama.

Didaskaleinofobie

Je docela dost pravděpodobné, že občas touto fobií trpíš i ty. My se jednoznačně shodneme v tom, že částečně v nás taky panuje. Jedná se totiž o fobii nebo občasný strach z chození do školy. Fobie může pramenit z různých situací, například když nejsi připravená na písemku nebo si včera neudělala úkoly do školy. Ale pozor nepleť si to s leností nebo nenávistí, fobie je opravdový strach.

Automatonofobie

Automatonofobií trpí lidé, kteří mají panickou hrůzu z věcí, které představují lidské bytosti, ale falešně. Jednat se tak může jak o různé loutky nebo figuríny, tak dokonce i o animované postavy. Škoda hlavně pro osoby, které touto fobií trpí. Na světě je totiž tolik skvělých animovaných filmů a pohádek.

Batysiderodromofobie

Tento náročný název, který máš možná i ty problém vyslovit, se vztahuje k fobii z podzemních drah a metra. Jen velmi těžko si lze představit, jak člověk trpící touto fobií žije ve velkém městě a tím teď rozhodně nemyslíme Prahu, kde se celkem bez potíží všude dá dostat nadzemkou.

Fobofobie

Fobofobie je strach z vlastních pocitů strachu. Je to trochu zacyklené, tak raději dáme příklad. Tento pocit má totiž občas možná každý, možná si sama vybavíš takový strach. Když tě například čeká velká událost a ty máš už dopředu strach, že budeš mít strach a něco pokazíš. I tak totiž může vypadat fobofobie.

Gefyrofobie

Gefyrofobií trpí lidé, kteří mají panickou hrůzu z mostů. Rozhodně se v tomto případě nejedná o žádné prkenné lávky nebo malé mostky přes vodu, které sotva stojí. Gefyrofobií trpí lidé, kteří mají strach i z velkých mostů, které rozhodně jen tak spadnout nemohou. Takže šťastnou cestu?

Iatrofobie

Iatrofobie je většinou spojena s hrůznými zážitky z minulosti, které souvisí s lékaři a nemocnicemi. Jedná se hlavně o strach z lékařů, kteří jsou bezprostředně spojovány i s nemocnicemi nebo dokonce ordinacemi běžných obvodních lékařů. Není to ale jen obyčejný strach z doktorů, jedná se opravdu hrůzostrašné pocity paniky.

Kinemortofobie

Lidé, kteří trpí kinemortofobií zřejmě až příliš sledují filmy. Jedná se panický strach ze zombie. Osoby, které touto fobií trpí, se nejen nemohou dívat na filmy, kde tyto příšery vystupují, ale dokonce mají strach, že na ně někde zpoza rohu nějaká ta zombie vybafne!

Logofobie

Logofobie je strach z vlastního projevu. Nejedná se přitom jen o strach z toho, že bude daná osoba muset někde promluvit, především jde o paniku vznikající z toho, že člověk bude muset mluvit kdekoli na veřejnosti – projev nebo dokonce výstup u tabule ve škole.

Mysofobie

Mysofobie je strach ze znečištění, špíny nebo dokonce nákazy, která pramení z něčeho, co je neumyté. Tato fobie se často projevuje nejen přehnaným úklidem a péčí o čistotu v domácím prostředí, ale i tím, že lidé přestanou sahat na konkrétní věci rukama, třeba na kliky u dveří.

Pteromechanofobie

Pteromechanofobie je celkem známou a rozhodně nijak ojedinělou fobií. Jedná se o strach z letadel a létání obecně. Tato fobie se projevuje zejména nevolnostmi, omdléváním a panickou hrůzou z toho, že letadlo během letu spadne. Ale ani s touto relativně častou fobií není snadné žít. Jistě si třeba pamatujete na Marge, která v jednom dílu Simpsonových dokonce vyběhla z letadla a zhatila tak plány na dovolenou celé rodině.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 07. 04. 2015   |   Zobrazeno: 12197x

Komentáře

superkámoška(We love My Little Pony)

Já mám logofobii. Nevím proč ale hrozně se bojím mít proslov na veřejnosti, referát před tabulí ve škole a dokonce se bojím říct si v obchodě třeba o salám. Čeho se na tom bojím?: že se spletu, že se totálně ztrapním, počtu lidí (tak jednoho nebo dva lidi bych asi s velkými obtížemi dala) a mám strach z reakce ostatních. Tato fobie mi začala ve druhé třídě: každý z nás se měl před tabulí představit novým žákům a já byla celkem v pohodě dokud jsem nezjistila že se na mně bude dívat 20 párů očí a že se mi polovina třídy bude smát.

superkámoškaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Sia23VIP(Teorie velkého třesku)

Já se bojím klaunů, pavouků, písemek smajl, tmy, a ještě když hrám nějakou hororovou hru, tak se bojím, že na mně nějaké strašidlo vyskočí smajl Většinou je to při hře Dungeon Nightmares smajlsmajl

Sia23To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Lucy Lupinová(Bradavice)

ja mam automatonofobii
jenomžen a slovensku rikame automatofobie
ja se bojim figurin v obchodech ?D no nebojim jenom mam divnej pocit že me chyti za ruku nebo se pohnou nebo začnou unikat nebo co:d

Lucy LupinováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Anne O

Fobie z vlastního strachusmajl!!!! To musí být divný!smajl Tím bych fakt trpět nechtěla je mi líto těch co mají tu smůlu :(

Anne OTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Veva3

Mám logofobii. Už vím, jak vyjádřit svoji stydlivost, která ani stydlivost nenísmajl. Kdo to má taky, pls dejte mi +smajl.

Veva3To se mi líbí +3 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.