Nejoblíbenější psí plemena v Česku

Psi patří V Česku k velmi vyhledávaným domácím mazlíčkům. Jako nejlepší přítel člověka s těší velké popularitě a mnoho rodin si je pořizuje jako hlídače, mazlíčka pro děti nebo společníka. Samozřejmě je velmi mnoho plemen, která se od sebe liší nároky, stylem života, chováním i vlastnostmi. Přečti si nyní o těch nejvíce oblíbených psích plemenech v Česku.

 

Německý ovčák

 

Dlouhodobě vyhledávané a velmi populární plemeno, nejen v Česku, ale i ve zbytku světa. Nemalou zásluhu na tom má známý seriál o psím policistovi Komisař Rex. Původně byl vyšlechtěn jako pastevecký pes a je tak navyklý na spolupráci s člověkem. Je inteligentní a učenlivý, často je využíván jako asistenční pes nebo ve vojenských a záchranářských službách. Jako pes v domácnosti je nejraději, když může konat pro pána službu. Je celoročně aktivní a potřebuje spoustu pohybu. Výcvik musí mít intenzivní a důsledný. Při ideálních podmínkách je hravým a kamarádským společníkem.

Německý ovčák 

 

Jezevčík

 

Nízké plemeno vyšlechtěné v minulosti pro lovecké potřeby při jezevců a dalších zvířat obývajících nory. Rozlišují se tři typy podle srsti, krátkosrstý, dlouhosrstý a drsnosrstý. Podle srsti se také liší nutná zdravotní péče a prevence. Jezevčíci jsou vhodní psi pro rodinu. Mohou být přátelští a hraví, od přírody však mají tvrdohlavou povahu a podle toho je potřeba postupovat při výcviku. Mají rádi procházky v přírodě, hry se svou smečkou (rodinou) a obecně aktivity venku. Kvůli sklonům k tloustnutí je třeba krmit je uvážlivě. Chov všech v Česku zastřešuje Klub Chovatelů jezevčíků České republiky.

Jezevčík 

 

Yorkshirský teriér

 

Malé plemeno získávající v současnosti čím dál větší popularitu. Vyšlechtěn byl v anglickém kraji Yorkshire dělníky a horníky v průběhu středověku. Původně byl určen k lovu krys a potkanů v dolech nebo přádelnách. Od 19. století se stává více společenským psíkem, své současné popularity nabývá od 60.let 20.století. Povahou je velmi temperamentní a odvážný, pro svou ráznost potřebuje důsledný výcvik. K cizím lidem může být poněkud odtažitý, ale s páníčkem je více přátelský a radostný. Důležité je pravidelně pečovat o jeho dlouhou srst a ve zdraví nepodceňovat prevenci. Má rád pohyb a různé hry.

Yorkshirský teriér 

 

Zlatý Retrívr

 

V celém světě velice oblíbené plemeno pochází až z 19.století. Vyšlechtěn byl anglickým lordem Tweedmoutem z několika různých plemen za účelem vytvoření krásného psa pro účely donášení vodních ptáků při lovu. Velice vítaná je jeho mírná povaha a inteligence. Je učenlivý, velmi přátelský, laskavý a poslušný. Dobře snáší hodné lidi a s dětmi má velkou trpělivost. Proto je hodně využívány při tzv. Canis terapiích. Jsou ideální pro domácnost, neboť pomáhat lidem je pro ně velkou radostí. Mladí retrívři bývají hodně divocí a potřebují využít svou energii. Ve zdraví není vyžadována zvláštní péče, jen občasné kartáčování srsti.

Zlatý retrívr

 

Bernský salašnický pes

 

Krásný pes vyšlechtěn původně ve Švýcarsku pro hlídání pasteveckých salaší a stád. Dobře snese staré lidi i děti. Využíván bývá i horskou službou, protože podobně jako bernardýn dokáže vyhledávat lidi zapadlé pod sněhem. Je dobrým a bedlivým, nikoliv však agresivním hlídačem své rodiny. Povahou je hodný a sebevědomý. Dovede být velmi přátelský i k cizím lidem, snese i ostatní zvířata. Nejlepší prostředí pro něj je dům se zahradou. Potřebuje být hodně venku a vyžaduje společnost své rodiny. Důležitým je pro něj pohyb. V zdravotním stavu mu působí největší trápení možná onemocnění kloubů, rozpoznatelné už u štěnat.

Bernský salašnický pes

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 20. 11. 2018   |   Zobrazeno: 5665x

Témata článku:Zvířátka

Komentáře

julka4(vlci a jiné psovité šelmy)

Pěkný článeksmajl Ale podle mého názoru jsou nejoblíbenější plemena NO, BOC, AUO, zlatý retrívr a yorkshirský teriérsmajl Pouze můj názorsmajl A jen tak mimo, máme voříška, protože jsou nejlepšísmajl NEKUPUJ, ADOPTUJ♥

julka4To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.