Návody – patchwork

Líbí se ti specifické záplaty na ložních přehozech a máš smysl pro design? Pak je patchwork textilní technikou, která je pro tebe jako stvořená. Doma si můžeš s pomocí návodů vyrobit různé textilní doplňky, které dodají tvému pokoji úplně nový nádech.

Kde se vzal patchwork?

Historie patchworku se táhne až do Číny v 8. - 9. století, kdy bylo poprvé sešito buddhistické obřadní roucho z různých hedvábných látek. Do hlubšího podvědomí se patchwork dostal až během 17. století, kdy byly poprvé vyrobeny, na základě této metody, různé ložní přehozy nebo silné závěsy, které nepropouštěly světlo. V minulosti se samozřejmě jednalo výhradně o ruční práce, dnes jsou k výrobě používány šicí stroje a už dávno neplatí, že patchwork patří mezi domácí práce. Některé vzory lze spatřit i na modelech těch nejlepších světových návrhářů, kteří na základě této metody tvoří ucelené a velmi oblíbené módní kolekce.

V současné době je patchwork považován za uměleckou techniku, která si našla místo jak ve vrcholovém módním průmyslu, malých domácích dílnách, tak i v muzeích nebo galeriích, které představují veřejnosti jedny z nejlepších a nejpreciznějších kousků, jenž byly doposud vyrobeny – jedná se hlavně o přehozy a látky, které byly vyrobeny v dávných dobách a jejich cena je vyčíslena na ohromné částky.

Quilt 

Quilt je technika, která k patchworku neodmyslitelně patří. Patchwork se quiltem stává ve chvíli, kdy jsou jednotlivé kousky látek a materiálů správně sešity a zhotoveny. Jde o prošívanou ozdobnou deku, která je tvořena záplatami. Záplaty přitom tvoří jen poslední vrstvu, kterou je třeba v quiltu zhotovit.

Horní vrstva je tedy patchwork tvořený záplatami, prostřední vrstvou je velmi měkká podšívka, nejčastěji vatelín, poslední a spodní vrstvou je nakonec opět látka – buď ozdobná, nebo jednobarevná a všechny vrstvy jsou prošity a spojeny jemným, skoro nenápadným prošívacím stehem. V zásadě se jedná o velmi lehkou deku nebo přehoz přes postel, která tvoří dokonalý doplněk v místnosti.

Horní vrstvu quiltu není nutné vždy vytvořit jen ze záplat různého oblečení. Zvlášť populární jsou quilty s obrázky rodiny, přátel nebo zvířat, které stačí nechat natisknout na obyčejnou látku.

Bez šicího stroje se neobejdeš

Pravdou je, že bez šicího stroje ti nepůjde práce dobře od ruky. Některé záhyby a kousky látek je sice nutné prošívat ručně, ale představ si, že bys ručně měla prošívat třeba rovnou celou deku nebo přehoz na manželskou postel? Nejenže by ti práce trvala pěkně dlouho, ale navíc by tě mohla začít za chvíli nudit. Šicí stroj přitom nemusíš mít nijak velký, bohatě si vystačíš s menším a klidně i starším modelem, který najdeš například po babičce.

Jak správně nastavit šicí stroj

Jak sis jistě mohla někdy všimnout, prošívané lehké deky mají často zvláštní vzory, které jsou vytvořeny jen nití. Právě ve vytvoření takového vzoru ti pomůže správné nastavení šicího stroje. Správným nástavcem docílíš toho, že budeš mít možnost do deky všít jakýkoli vzor, bez toho aniž by ses musela namáhat. Stroj to zvládne za tebe během několika vteřin. 

Jak snadno ušít vzor

Na typu vzoru samozřejmě záleží, ale je i velmi důležité, abys uměla látku k sobě správně sešít. Nejde totiž jen o to, aby se ti vzor líbil. Ze spojů nesmí vypadávat nitě a látka, která je k sobě sešita, se v žádném případě nesmí rozpadat. Podívej se, jak postupovat při sešívání různých vzorů a nech se inspirovat pro své vlastní výtvory.  

Návod na potah polštáře

Pokud tě omrzely potahy a povlečení na polštáře nebo bys ráda usínala na vlastnoručně vyrobeném, pak je pro tebe tento návod jako stvořený. Návod je rozdělen na dva díly a je poměrně dlouhý, což neznamená, že by šlo o těžkou techniku. Kromě toho, že se naučíš, jak vyrobit správně potah na polštář – stejně tak můžeš, jen v jiných rozměrech, vyrobit i povlečení na peřinu, naučíš se i jak správně všít zip a dozvíš se i spoustu zajímavostí, které se vztahují k patchworku. 

1. díl návodu: 

2. díl návodu: 

 
zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 22. 12. 2015   |   Zobrazeno: 23316x

Témata článku:DIY

Komentáře

Anka B.VIP

Mně se patchwork líbí, plánuju si ušít i nějaký ten povlak na polštářek, ale jak se znám, dostanu se k tomu nejdřív tak za deset let smajl
#LenostAProkrastinaceJsouSviňuchy smajl

Anka B.To se mi líbí +9 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.