Návody na vánoční cukroví

Jak upéct perníčky nebo rohlíčky? To určitě víš sama dobře, nebo má tvoje maminka svůj skvělý recept, který nechce nikomu prozradit. My ti napíšeme o některém méně tradičním vánočním cukroví a uvidíš, jestli se ti některé z nich zalíbí natolik, že ho zkusíš upéct. Tvoje rodina by určitě byla nadšená.

Kokosové pusinky

Možná znáš klasické pusinky, ze sněhu a cukru. Co je trochu ozvláštnit a udělat z nich pusinky kokosové?

Budeš potřebovat:

- 3 bílky

- citronová šťáva

- 75 g moučkového cukru

- 75 g krystalového cukru

- cca 200 g kokosových vloček

- 100 g čokolády na vaření

Recept

Nejdříve ušlehej z bílků tuhý sníh, můžeš do něj přidat malou špetku soli. Poté přidej cukr krystal a citronovou šťávu a všechno šlehej dohromady tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Moučkový cukr a kokosové vločky smíchej dohromady a směs pomalu po částech vmíchej do sněhu. Výsledná hmota by neměla být příliš drobivá ani příliš řídká, v případě potřeby můžeš trochu kokosu přidat.

Pokud ti příliš nezáleží na tvaru, vytvaruj pusinky pomocí lžičky na plech, ale využít můžeš i zdobící sáček a trochu si vyhrát. Předehřej si troubu a pusinky v ní přibližně 15 minut suš, neměly by se péct. Uvnitř by měly být stále ještě vlhké. Pak je můžeš nazdobit rozehřátou čokoládou.

Medové trubičky

Skvělé medové těsto a karamelizované Salko? To nemůže přeci chutnat špatně.

Budeš potřebovat:

- 250 g hladké mouky

- 100 g moučkového cukru

- 95 g medu (tekutého)

- 2 žloutky

- 2 lžíce mléka

- 1 lžíce rumu (můžeš nahradit rumovou esencí)

- čtvrt lžičky sody

- karamelizované Salko

Recept

Všechno kromě Salka smíchej dohromady, jen mléko přidávej pomalu. Vypracuj vláčné těsto a nech ho chvíli uležet. Z těsta vykrájej kolečka o průměru cca 8 centimetrů (ale může být i více či méně). Kolečka dej na plech péct do trouby.

Jakmile začnou jejich okraje trochu růžovět, hned je vyndej a okamžitě, dokud jsou horká, je natáčej například na rukojetě vařeček. Těch budeš potřebovat více, aby se ti kolečka vešla. Na natáčení koleček si můžeš vzít bavlněné rukavice, aby tě to tolik nepálilo.

Když trubičky vychladnou, naplň je karamelizovaným Salkem.

Švédský tryffel

Tryffel je švédské slovo, které znamená lanýž. A tento recept je velmi jednoduchý, připravíš pomocí něj čokoládové kuličky.

Budeš potřebovat:

- 300 g hořké čokolády

- 2,5 dl šlehačky

- rumová esence (případně 3 lžíce koňaku nebo rumu)

- cca 150 g kakaa na obalení

Šlehačku dostaň v hrnci do varu, raději ji celou dobu míchej. Pak ji odstav a nasyp do ní nalámanou nebo naastrouhanou čokoládu, míchej, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Pokud máš, přidej rum nebo koňak, pokud ne, využij rumovou esenci a přidej zhruba dvě lžíce vody. Zamíchej a přes noc nech směs ztuhnout.

Druhý ten vytvoř z hmoty prsty nebo vykrajovačem namočeným v horké vodě kuličky. Ty pak obal v kakau. Můžeš je dát do malých cukrářských košíčků.

Banánky s čokoládou

Ačkoliv se tohle cukroví jmenuje banánky, je to kvůli tvaru, ne kvůli chuti. Ale chutnat ti určitě budou i tak.

Budeš potřebovat:

- 180 g moučkového cukru

- 250 g másla

- 400 g hladké mouky

- 2 žloutky

- 2 lžíce octa

- 1/4 lžičky citronové kůry

- čokoládová poleva (třeba z čokolády na vaření)

Ze všeho kromě polevy vypracuj těsto, snaž se, aby všechny přísady byly řádně propojené. Poté ho zabal do fólie a nech den uležet v chladu.

Druhý den těsto trochu propracuj a buď pomocí masového strojku nebo i rukama vytvaruj stejně dlouhé kousky, přibližně 6 centimetrů, oválného tvaru. Troubu si předehřej na 180 stupňů a plech raději vylož pečicím papírem. Banánky upeč dozlatova, mělo by to trvat 10-15 minut, ale záleží na velikosti. Nakonec slep vždy dva banánky rozehřátou čokoládou k sobě.

Medové hvězdičky

Tvar hvězd k Vánocům prostě patří. A co udělat cukroví, které chutná velmi podobně jako malý medovník? Všichni se budou olizovat až za ušima.

Budeš potřebovat:

- 220 g hladké mouky

- 70 g pískového cukru

- 50 g tuku

- 1 malé vejce

- 2 a půl lžíce medu

- 1 lžíce mléka

- půl lžičky jedlé sody

Na krém:

- 100 g másla

- 70 g moučkového cukru

- 0,9 dl mléka

- 1,5 lžíce hladké mouky

- 1 lžíce rumu (nebo přiměřené množství rumové tresti)

Nad párou rozehřej a rozšlehej med, pískový cukr, tuk, mléko a vejce. Hmota se nesmí začít vařit. Až bude rozšlehaná, nalej ji na mouku a sodu, kterou předtím promícháš. Dohromady uhněť tuhé těsto, které zabalíš do fólie a dáš do lednice na dvě hodiny uležet.

Vyválej si přibližně 2 mm silný plát, doporučujeme podložku pomoučit. Pomocí vykrajovátka vykrájej hvězdy a dej je na plech, nejlépe vyložený pečicím papírem. Hvězdičky peč přibližně 5 minut při 170 stupních.

Teď tě čeká udělat krém. Rozšlehej dohromady mléko a mouku a směs svař. Musíš ji pořád míchat, aby se nespálila. Když vzniklá kaše vychladne, přimíchej do ní postupně ostatní ingredience.

Když vychladnou, asi pět nebo šest hvězdiček rozdrob, budou sloužit jako posypka. Krémem k sobě přilep vždycky tři hvězdičky, namaž trochu krému i na tu vrchní a posyp ji drobečky.

Dobrou chuť!

Tekuté cukroví, aneb zimní nápoje ;-)

Není to sice cukroví v pravém slova smyslu, ale pochutnáš si na tom úplně stejně, ne-li ještě víc. Jako přídavek ke článku o cukroví jsme pro tebe totiž připravili dva nápoje, které ti budou chutnat a zahřeí tě.

Bílá čokoláda

Budeš potřebovat: mléko, bílou čokoládu, marshmallowny, zdobení, skořici

1. Nalij do hrnce hrnek mléka a na mírném ohni ho začni ohřívat. Když je horké, přidej do něj bílou čokoládu a stále ho míchej.

2. Až se všechna čokoláda rozpustí, přidej dva marshmallowny. Bude trvat hodně dlouho, než se ti povede je rozpustit, hodně do nich šťouchej vařečkou.

3. Nápoj nalij do hrnečku. Dva nebo tři marshmallowny opeč na ohni (můžeš využít plynový sporák nebo svíčku), dej pozor, ať je nespálíš. Použij je jako ozdobu pro tvůj nápoj.

4. Dle libosti můžeš přidat sladké kuličky jako zdobení a případně i dosypat skořici.

Čaj s mlékem

Budeš potřebovat: černý čaj, zázvorový čaj, mléko, šlehačku, med nebo cukr, zdobení

1. Zalij vařicí vodou do hrnečku jeden sáček černého a jeden zázvorového čaje. Nech je louhovat přibližně 3-5 minut, záleží na tvém vkusu.

2. Přidej med nebo cukr, podle chuti, a rozmíchej.

3. Zbytek hrnečku dolij mlékem. Navrch nastříkej šlehačku a stejně jako předtím můžeš použít nějaké zdobení, případně skořici.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 24. 12. 2014   |   Zobrazeno: 11808x

Témata článku:Rady a tipy,Vánoce

Komentáře

Happy Day(JOGURU)

MNAM vosí hnízdo čokoládové bochánky a kokoska smajlDD

Edit 23:19: JO kokosky jsou mnamozny a i vrabci knyzda a cokoladove bochany

Edit 23:22: kokosky jojo smajlco :nadějně (jo kokosky/seznam) /to letí jako divočina ALE TUTO ZPRÁVU NEPOCHOPÍTE VEČER DNES: SILVESTR :-S že to nepochopíte :-S a že je silvestr smajl smajl smajl jojooooooooooooooooooooooooooooo mnam silvoušek

Edit 23:24: už se mi splazí jazyk k zemi už dávno je už mlsám smajl ok

Happy DayTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

puma.nike(The Kowells)

puma.nike: cože??? Sice jsem ráda, že jsem na tebe narazila, ale jsem tu teď poprvé a tohle je taky první komentář smajl asi budu muset změnit heslo smajl
Jinak článek hezký....smajl

puma.nikeTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.