Návod na výrobky z FIMO hmoty

FIMO je modelovací hmota, která se nápadně podobá moduritu, ale s tím rozdílem, že FIMO je velmi snadno tvarovatelná, měkká a s použitím některých pomůcek z ní můžeš vytvořit zajímavé a precizní tvary, které pak jednoduše upečeš v troubě.

Jednoduché a základní výrobky z FIMO nepotřebují žádné zvláštní pomůcky, takže si snadno vyrobíš, co budeš chtít. Udělat si tak můžeš náhrdelníky, náramky, náušnice, knoflíky, ale třeba i klíčenku, kterou můžeš dát jako dárek své kamarádce. Pokud se ti to zalíbí, můžeš poprosit rodiče, aby ti FIMO hmotu dali k vánocům nebo narozeninám.

Květ růže

Základ pro hodně krásných šperků jsou květy růžičky. Ačkoliv se zdají složité, ve skutečnosti stačí jen mít trochu trpělivosti a povedou se každému. Vyrábět můžeš úplně malé růžičky, třeba na náušnice, ale i velké květy růží na náhrdelník nebo jen tak na ozdobu.

 

Budeš potřebovat: FIMO hmotu

1)      Rozděl si hmotu na malé kuličky

2)       Kuliček udělej malé placičky, tak velké, jak chceš mít velký květ. Pokud budeš chtít velkou růži, plátky by se měly postupně zvětšovat a být také silnější.

3)      Od nejmenších plátků začni balit květ růže. První zatoč úplně, druhý přilož středem k mezeře v ruličce, která vznikla po stočení prvního plátku atd. Postupně takhle obal růži všemi připravenými plátky.

4)      Seřízni konec, kde se plátky spojují.

TIP: Květy můžeš spojit pomocí kouličky z FIMO hmoty. Květy budou u sebe lépe držet a snadno pak na šperk můžeš použít celou květinovou kouli.

 

Srdíčka

Jeden ze základních motivů, které si můžeš vyrábět ve velkém, jsou malá srdíčka. Můžeš je použít třeba na knoflíky nebo místo figurek do deskové hry. Také je to ale jeden z dobrých základů pro složitější výrobky nebo korálky.

 

Budeš potřebovat: Dvě různě barevné FIMO hmoty, nůž/žiletku, formičku na cukroví ve tvaru srdíčka

1)      Obě hmoty si zpracuj na stejně vysoké placičky. U první hmoty můžeš k zarovnání použít i kulatou formičku nebo něco kulatého, abys tvar placičky měla přesnější.

2)      Do obou placiček vyřízni formičkou srdíčko. Z první hmoty si nech vnější okraj a ze druhé vnitřek tvořený srdíčkem.

3)      Srdíčko ze druhé hmoty dej do otvoru v první hmotě a jemným pomačkáním boků placičky je spoj.

4)      Mačkej okraje placičky stále více k sobě, tak aby se tvořil váleček se srdíčkem uvnitř. Čím delší bude váleček, tím menší budou kolečka se srdíčkem uvnitř.

5)      Krájej z válečku, jak silné plátky potřebuješ.

TIP: Když si z boku do vyříznutého srdíčka uděláš dírku, můžeš malé srdíčko použít jako korálek.

 

Smajlík

Podobně jako srdíčkový motiv, snadno vyrobíš i motiv smajlíku. Využit ho můžeš stejně jako srdíčko a jistě potěší každého, komu takového smajlíka dáš.

 

Budeš potřebovat: Dvě různě barevné FIMO hmoty, nůž/žiletku/špendlík/šroubovák

1)      Z první hmoty si vytvoř placičku, kterou můžeš oříznout přesně do tvaru kolečka.

2)      V placičce si nejprve třeba špendlíkem naznač, jak chceš, aby tvůj smajlík vypadal.

3)      Pak oči a pusu smajlíka vyřízni pryč. Výborně se na to hodí třeba šroubovák, který nemá zbytečně ostré hrany, ale má větší plochu než špendlík.

4)      Z druhé hmoty si udělej malý váleček v průměru očí smajlíka. Uřízni z něj dva kousky a dej je do vyhloubených otvorů.

5)      Ze zbytku válečku vytvaruj smajlíkovi pusu. Strč ohnutý váleček do pusy. Zaplnit musíš celý otvor, aby byla hmota pusy v rovině s placičkou.

6)      Postupně začni boky placičky splácávat k sobě. Až budou širší, začni je válet a vytvoř váleček se smajlíkem uvnitř.

7)      Krájej z válečku, jak silné smajlíky potřebuješ.

TIP: Stejným způsobem jako smajlíka nebo srdíčko si můžeš vytvořit i další jednoduché motivy, jako například hvězdičku, oko, podkovu atd.

Kytička

O něco složitější, ale ne o moc je motiv kytičky. Výsledkem je opět váleček, ze kterého si můžeš vykrajovat libovolně silné placičky a využívat je podle libosti.

 

Budeš potřebovat: Tři barvy FIMO hmoty, nůž/žiletku

1)      Z první hmoty si připrav pět stejných válečků.

2)      Ze druhé hmoty si udělej placičku a hotové válečky v nich co nejpřesněji obal, tak aby ti vznikl dvoubarevný váleček.

3)      Váleček podélně nařízni a do řezu vlož připravený plátek druhé hmoty. Pak váleček zase zavři a zaválej. Vytvoříš tak váleček obalený jinak barevnou hmotou a s čárkou uvnitř.

4)      Připrav si váleček ze třetí hmoty.

5)      Spoj válečky dohromady do tvaru kytičky. Tj. uprostřed bude váleček ze třetí hmoty a kolem ostatní válečky tak, aby čárky směřovali doprostřed.

6)      Ze druhé hmoty udělej ještě malé válečky, a vyplň jimi prostory na okrajích kytičky.

7)      Celý velký váleček pak ještě můžeš obalit do jedné vrstvy druhé hmoty.

8)      Vše pořádně zaválej a můžeš krájet.

 

TIP: Pokud si váleček s kytičkou uděláš dostatečně veliký, můžeš si uříznout placičku s kytičkou a tu použít pro výrobu menších kytiček. Uděláš to postupným splácáváním okrajů do menšího válečku, stejně jako u návodů na srdíčko nebo smajlíka.

 

Pejsek z FIMO hmoty

Korálky na šperky a placičky už máš určitě v malíku. Z FIMO hmoty se ale dají dělat i nejrůznější další věcí. Zkusit si podle videa můžeš vytvořit třeba tohohle pejska. Na první pohled možná vypadá složitě, ale když se podíváš pozorně, zjistíš, že to není nic jiného než kuličky a válečky, které spojíš dohromady. Podobně pak můžeš dělat i další zvířátka a tvary podle své představivosti.

TIP: A když svůj výtvor zapečeš s kovovým ouškem, můžeš ho pak používat třeba jako klíčenku.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 16. 12. 2014   |   Zobrazeno: 19185x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

youto berka kikinka(animáče a filmi)

patricka2004: moje( pani učitelka)to dělá taky a tocodělá onasmajlsmajlsmajljejí 66.a cobych povídala ujdeto
a jejív nučce je 8 a.....BOžííííísmajlsmajlsmajlsmajl
ale jo jeto hezké už mama 6 párů naušnic,2 prstýnky,3náhrdelníky smajl
(nevychlubuju se!!!!!!!!!!!!!)

youto berka kikinkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.