Množírny, noční můra všech zvířátek!

 

Toto téma je vždy aktuální, v poslední době jej však do podvědomí lidí dostala i Sára Holanová, youtuberka, přítelkyně Fattypillowa věnující se kynologii. Pojďme si na toto téma také něco málo říci.

Kromě seriózních chovatelů psů s průkazem původů, jejichž chov se řídí přesně danými pravidly a je kontrolován, existují i “chovatelé“ štěňat bez PP. Na tohoto “chovatele“ se nevztahují žádná pravidla a povinnosti a chov štěňat bez PP si tak koriguje pouze sám majitel.  Sám si vybírá, jakého psa pustí ke své feně, bez ohledu na jejich zdraví, původ, povahové či exteriérové vlastnosti, a navíc bez jakékoliv veterinární kontroly. Toho bohužel využívají ti, kteří chtějí na chovu a následném prodeji psů pouze vydělávat bez sebemenšího vztahu ke zvířatům. V jejich případě tuto činnost pak ani nelze nazývat chovem, mnohem výstižnější je výraz množení.

Tito množitelé využívají zájmu veřejnosti o módní trendy a nabízejí především štěňata těch plemen, která jsou momentálně v oblibě, je o ně velký zájem a jejich cena rozhodně nepatří k nejnižším. Mnohdy nabízejí svá štěňata bez PP, přičemž s výrazně nižší cenou štěňat bez PP, lákají zájemce, kteří nechtějí pejska či fenku k chovu a mají tak pocit, že je zbytečné utrácet spousty peněz navíc jen za "papíry". V takovýchto množírnách rozhodně nejde o chov, ale pouze o co nejsnazší výdělek s co nejnižšími náklady, a tak bývají zvířata odchovávána v otřesných podmínkách, kde jsou zbídačení, vyhublí a mnohdy nemocní psi zavřeni v malých klecích, které jsou často naskládány na sebe a v nichž musí psi pod sebe i kálet a nikdo to neuklízí, případně se pohybují volně po kotníky ve vlastních výkalech, bez dostatku krmiva a vody, bez jakékoliv péče.

Feny jsou pouhým zdrojem příjmů a není o ně dobře postaráno, jen plní svůj úkol - rodí štěňata a starají se o ně, dokud jim síly stačí. Vzhledem k tomu, že zde není naprosto žádná kontrola, kříží se mezi sebou i jedinci úzce příbuzní a nemocní, jejichž štěňata pak bývají často také nemocná, pohublá, s vrozenými vadami a jsou nabízena v příliš nízkém věku. Když se štěňata "nevydaří", nepodaří se je včas prodat či jsou jednoduše nadbytečná, pak končí v útulcích či jen tak pohozená na ulici, v horších případech dokonce umírají. Stejný konec bohužel čeká i feny, které již nejsou schopny další reprodukce a jsou tak jen na obtíž. Psí útulky jsou těmito druhy psů přeplněny. Jen málo kdy se se v útulcích nalezne nějaký pes s PP nebo nějaký alespoň naprosto čistokrevný.

PP, tedy průkaz původu, je podle wikipedie „doklad, potvrzující plemeno a vlastnosti zvířete. Je vystaven zvířeti na platném formuláři uznaném patřičnou chovatelskou asociací. Průkaz původu obsahuje rodokmen zvířete a identifikační údaje o něm, výpis nejméně tří generací předků a přílohu, v níž jsou uvedeny výsledky výstav, závodů, zkoušek, svodů a bonitací.“  Zjednodušeně je to list papíru, který získáte při koupi štěněte z mezinárodně uznané chovatelské stanice, ve kterém je uvedeno plemeno psa, jméno psa a chovatelské stanice a výpis jeho předků – tedy rodičů, prarodičů a tak dále.

Každé štěňátko, které se narodí v chovatelské stanici, získá takovýto doklad.Druhá strana, kam se zapisují výsledky výstav, zkoušek atd., slouží pouze pro ty, kteří chtějí pejska uchovnit a tak s ním jezdí po výstavách a jiných akcích. Dávejte si pozor, pokud se vám někdo snaží namluvit, že štěňátko je po rodičích s PP, ale samo z jakéhokoliv důvodu tento doklad nemá. V dnešní době každé štěně z chovatelské stanice a z uznaného spojení získá svůj průkaz původu, i kdyby samo bylo prodáváno na mazlíčka, protože má chybějící zoubek, nebo jinou vadu vyřazující z chovu, i kdyby bylo dvacáté z vrhu. Přece i takové štěně může dostat svůj výpis předků, proč by taky ne? Pouze si může chovatel ošetřit kupní smlouvou, že na štěněti s vadou nemůže již být nikdy chováno.

Pokud chcete nějakým pejskům, třeba z útulku, pomoci, najděte si s rodiči pořádný útulek pro psy, třeba nějaký útulek Brno nebo útulek Praha.

Množírny se však netýkají pouze psů, ale i jiných zvířat, jako jsou fretky, kočky a další zvířátka.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 15. 08. 2016   |   Zobrazeno: 5650x

Témata článku:Zvířátka,Aktuality

Komentáře

barunana

Proč to ti lidi dělají chápu kvůli penězím ale co ty zvířata na ty nemyslí ja miluji zvířata a takhle je trápit
smajlsmajlsmajl

barunanaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

AngellieTheAssassin(♥Freddie's lovies♥)

To by měli oprvadu zakázat, protože některý pes může mít nějakou třeba vážnou nemoc, můžou ho připustit k nějaké feně, která by třeba neodpovídala tomu, aby měla s tím psem štěňata, a co potom ty chudinky malé štěňátka? Ty budou mít tu nemoc vrozenou a bude se to přenášet dál a dál, zase třeba přes jejich štěňata smajl

AngellieTheAssassinTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

julie kirová(Girl´s Dream)

jako vážně... nevím co na tohle říct. Jestli si myslí, že je tohle normální, tak to teda není. Kdybych byla prezident, byla bych spravedlivá. DĚTI MLADŠÍ 13 LET NEČÍST!!! Prostě bych je množila taky. At' si zkusí to, co dělají. At' vidí jaké to je. Vážně, nevím na co jim to je. Chudáčci, zvířátka. smajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajl ._.

julie kirováTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.