Larp

Už tě někdy napadlo, jaké to asi bylo ve středověku, jak se žilo nebo bojovalo během druhé světové války a jaké by to asi mohlo být, kdyby ses tak trošku ponořila do doby nebo filmů, které tě naprosto fascinují a zajímají? Larp ti takovou možnost přináší. Teď a tady se můžeš dozvědět, co je to larp, kdo se může larpu zúčastnit a co k tomu budeš potřebovat.  

Co je to larp?

Larp je jednoduše řečeno hra, která se odehrává v jiném světě. Na několik hodin se tak každý účastník může stát postavou z Hobita, Matrixu, rytířem z Robina Hooda nebo jinou zvolenou postavou, ke které má nějakým způsobem blízko. Dopředu přitom žádný z hráčů nepostupuje dle zadaného scénáře, ale situace vytváří každý hráč tak, jak sám chce, čímž se vlastně stává tvůrcem nového příběhu. Během hry nejsou přítomni žádní diváci, každý z hráčů se účastní larpu jen pro svou vlastní zábavu a zábavu ostatních hráčů. 

Každý hráč představuje jinou postavu. Nejčastěji hra probíhá tak, že každý hráč, který představuje konkrétní postavu, se fyzicky skutečně chová jako postava, kterou viděl ve filmu nebo historii. Ačkoli neexistuje žádný scénář, každý účastník musí respektovat pravidla, která jsou pro danou hru zadána. Hry se přitom může zúčastnit každý, kdo přímo hoří nadšením pro podobné zážitky nebo i ten, kdo si chce vyzkoušet pro jednou, jaké to je. Vždy je přitom nutné dbát toho, zda v souvislosti s některou her, není nějaké omezení – některé hry jsou určeny jen pro hráče starší 18 let. Nutno navíc zmínit, že se nejedná o žádné profesionální hráče, ale i nadšence, kteří do hry vnášejí svou přirozenost.

Druhy larpu

V současné době existuje několik druhů larpů a většina nováčků si vybírá hlavně podle žánrů, které jsou rovněž velmi různorodé. Každý hráč se může zúčastnit například historických bitev, politických her ze současné i minulé doby, ale i fantasy, sci-fi událostí nebo apokalyptických událostí. Pokud si hráč vybere žánr, pak je nutné vybrat druh larpu, kterého se chce účastnit. Zde jsou základní tři druhy larpu:

  • Bitva – bitvy jsou adrenalinové hry a dalo by se říct, že jde o nejrozšířenější druh larpu, který je u nás provozován. Jde o akční hru, nejčastěji šermířskou, kdy jsou hráči rozděleni do týmů, armád a bojují mezi sebou. Zbraně jsou pochopitelně změkčené, aby nedošlo ke zranění
  • Outdoor – v tomto případě se klade důraz hlavně na to, aby každý hráč znal dobře roli a postavu, kterou ztvárňuje. Každý hráč vytváří příběh, který se ubírá nějakým konkrétním směrem, jednotlivé postavy mezi sebou komunikují a vytváří zápletky v příběhu
  • Komorní larpy – komorní larpy jsou krátké hry, kde je menší množství účastníků. Nejčastěji se komorních her účastní starší hráči, klade se zde velký důraz na znalost vlastní role a obvykle se vše odehrává v nějaké místnosti, kde je uzavřená komunita

Larp ve stylu fantasy, science fiction nebo hororu 

Fantasy je jedním z nejrozšířenějších žánrů a hra probíhá také v největších skupinách. Hra je ve většině případů koncipována do pseudohistorického světa, který je inspirován fantasy literaturou, filmy a hrami na hrdiny. Fantasy larp ale neprobíhá jen formou boje mezi několika stranami, ale soustředí se i na dobrodružné výpravy, které jsou zvlášť zajímavé. Populární a velmi rozšířené jsou i science fiction nebo hororové larpy, které se soustředí na moderní technologie i mimozemský život. Hororové larpy si možná snadno vybavíš jako zombie postavy, kde je zapotřebí prvotřídních kostýmů, převleků i líčení, které je velmi propracované, aby každý hráč co možná nejvíc připomínal filmové zombie.

Správné oblečení je nezbytností

Správné oblečení je opravdu naprosto nezbytné. Pokud bude hráč představovat postavu nespoutaného válečníka z období středověku, těžko na sobě může mít rifle a koženou bundu. Každý hráč proto musí mít oblečení, které bylo pro konkrétní dobu naprosto typické a to včetně doplňků. Jde hlavně o požitek ze hry a oblečení k tomu patří. Podle typu hry je tedy nutné vybírat i oblečení – existuje několik desítek půjčoven a prodejen v republice, které jsou přímo zaměřeny na oblečení vhodné pro larpy. Není přitom nijak výrazně drahé, lze jej pořídit se vším všudy do tisíce korun.

Kde se larpy odehrávají?

Ráda by ses dozvěděla, kde je nejbližší larp a v jakém žánru se ponese? Chystané akce jsou zveřejňovány na několik měsíců dopředu a u každé z chystaných akcí se ihned můžeš dozvědět o všech podrobnostech, jenž s konkrétní akcí souvisí. Samozřejmostí jsou informace o přesném místě, maximálním počtu účastníků, názvu akce nebo pořadateli, následně jsou důležité informace předkládány v ikonkách, pro které existuje legenda. Z některých ikonek je však na první pohled patrné, co znamená, například žlutá ikonka s číslem 15 znamená, že hra není vhodná pro hráče mladší 15 let.

Hráči larpu tvoří vlastně takovou jednotnou komunitu, pravidelně se potkávají na různých akcích a vesměs vidí mezi sebou stále stejné tváře. Larp se stal velmi rozšířenou hrou a to nejen u nás, ale i v jiných zemích světa. Lze si proto zahrát i v zahraničí, například v Americe, kde je larp zvlášť populární. Hra pak nabírá zcela nového směru a každý hráč může přijít s novými poznatky a zkušenostmi, které jsou vítány. 

Jak se hraje larp: 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 18. 10. 2016   |   Zobrazeno: 4702x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

AkalikVIP(Girl´s Dream)

Mě se to na konci odmítá načíst smajl.
Ale není to špatný článek.
Dlouhý a hezky vypracovaný smajl.
Už se představuji v tom brnění a s tím mečíkem.

AkalikTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.