Jak začít psát blog

 

Dnešní doba přináší mnoho způsobů sebevyjádření. Určitě třeba sleduješ youtubery a youtuberky, kteří ve svých pravidelných videích prezentují své názory a informují o všem možném a nemožném ve světě. Dalším způsobem sebevyjádření je mít vlastní blog, webovou stránku, na kterou lidé píší své myšlenky a příspěvky pro čtenáře a sami si ji spravují. Můžeš taky mít podobnou potřebu psát si svůj blog, ale může se stát, že nevíš jak na to. Přečti si pár rad a tipů, jak založit svůj vlastní blog a co na něj psát.

 

Založení

 Založení blogu je velmi snadné

Na internetu se nabízí celá řada webů, které ti umožní založit si vlastní blog. Jsou to buď velké weby, které umožnují lidem vytvářet si svůj obsah a rozšiřovat hlavní stránku (jako například Wordpress), nebo aplikace, které ti umožní vytvořit si vlastní stránku pomocí nabízených nástrojů. Nejznámějšími weby v Česku jsou Blog.cz, Blogger.com, Blog.webnode.cz, Blog.idnes.cz a dále spousta dalších aplikací i webů umožňujících psaní pro české i zahraniční čtenáře.

 

Pravidla

 

Psát může na internet úplně každý, jestli ale chceš, aby tvůj blog měl úspěch, drž se raději určitých zásad, které vytvořili zkušení blogeři, aby mohli poradit budoucím tvůrcům.

 

Styl a Téma

 

Najdi si svůj vlastní styl psaní, který ti sedí k tvorbě. Snaž se psát neotřele a originálně, ať můžeš zaujmout své čtenáře. Když píšeš ráda formálněji, piš tak. Když máš čtenáře za přátele, kterým chceš něco sdělit zábavnou formou, udělej to. Představivosti se meze nekladou. Důležitá je i volba tématu. Samozřejmě můžeš na svém blogu psát o tom, co se ti přihodilo a co si myslíš o světě. Jestli však chceš zaujmout co nejvíce lidí, můžeš se i na něco více zaměřit. Piš nejlépe o něčem, co tě baví a čemu rozumíš. Můžeš si tak postupně rozšiřovat čtenářskou základnu a poznávat nové lidi s podobnými zájmy.

 

Pravidelnost

 Na psacím stole leží kalendář, notebook a organizér

Při psaní úspěšného blogu nestačí přispívat jednou za pár měsíců. Vytvoř si jistou pravidelnost přidávání nového obsahu, nejlépe třeba jednou až dvakrát týdně. Čtenáři si pak zvyknou očekávat tvé příspěvky a vytvoříte si vzájemný vztah. Zároveň tě to může naučit dobrým návykům pro tvůj budoucí život.

 

Forma

 

Dávej si pozor při tvoření svého blogu, protože chyby se mohou objevit i z formální stránky. Důležité je hlídat si především jazykovou stránku, zda je vše gramaticky správně napsané a jestli to zní dobře při čtení. Nejlepší způsob opravy je každý příspěvek si po sobě několikrát přečíst a popřemýšlet, jestli se ti líbí jak to je psané a jestli bys neudělala něco jinak. Rovněž, gramatických chyb je možné si nevšimnout na první pohled. Další formální chyby mohou přijít ve špatně zvolené grafice stránky, formátování textu, nebo umístění obrázků na stránce. Všechny tyto potíže je třeba si při psaní ohlídat.

 

Propagace

 Na obrázku je mobilní telefon s otevřenou složkou sociálních sítí

Chceš mít úspěšný blog? Propaguj jej. Využívej sociální sítě, kde budeš sdílet svou tvorbu, hledej nové čtenáře na tematických fórech, klidně se o něm zmiňuj svým kamarádkám a spolužačkám. Jestli si přeješ být úspěšná jdi si za tím a snaž se. V dnešní době je možné si psaním i přivydělávat a pokud bude tvůj blog dost dobrý, může se z něj stát více než jen tvůj koníček. Možností psaní je doopravdy mnoho.

 

 

 

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 25. 01. 2019   |   Zobrazeno: 6498x

Témata článku:Rady a tipy,DIY

Komentáře

Clawdeen77VIP(ANIME!)

No, většina rodilých mluvčích má problém spíše s pravopisem. Opravdu není gramatika totéž co pravopis... A několikrát si to po sobě přečíst ani náhodou není ten nejlepší způsob, protože existuje autorská slepota, kdy jindy jasnou chybu nevidíme ani po pátém přečtení.

Clawdeen77To se mi líbí +4 To se mi nelíbí

nikolka5402

Hezký článek. Zrovna nedávno jsem přemýšlela, že bych si založila blog. Můj blog by byl asi o filmovém světě, jelikož filmy opravdu miluju. Baví mě je i hodnotit, doporučovat a nebo naopak.

nikolka5402To se mi líbí +8 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.