Jak se zdravě opalovat?

Léto je čas dovolených, spousty volného času a sluníčka, se kterým je neodmyslitelně spojeno i tak oblíbené opalování. Opálení sluší každému bez výjimky, ale i v tomto případě platí, že i opalování by se ti mělo dostávat s mírou.

Pro opalování to platí dvojnásobně, protože v nadměrné míře by mohlo být škodlivé. Úplné vyhýbání se pobytu na sluníčku ovšem zrovna tak, protože lidské tělo čerpá ze sluníčka vitamín D. V poslední době ses určitě setkala s tvrzením, že opalování není vůbec zdravé, což je pravda jen tak z poloviny. Nejvíc totiž záleží na tom, jakým způsobem se opaluješ, jaké používáš ochranné prostředky proti slunci nebo spíš, zda je vůbec používáš. Pravidelné a mírné vystavování kůže sluníčku je zdraví velmi prospěšné a nezbytné.

Jaký jsi fototyp?

Pokud se chceš správně a navíc zdravě opalovat je důležité si uvědomit, jaký typ kůže vlastně máš - jaký jsi fototyp. Typ kůže lze rozpoznat poměrně snadno, v Evropě jsou rozlišovány pouze čtyři základní typy kůže a největším indikátorem ti bude tvá vlastní náchylnost kůže ke spálení – jak rychle se tvá kůže při pobytu na sluníčku spálí nebo jak dlouho trvá, než krásně na sluníčku tvá kůže zhnědne. Rozdíl mezi opálením a spálením je značný a věř, že nejde jen o to, jak člověk po opalování vypadá. Zatímco opálení je přirozený proces, který po pobytu na sluníčku nastane a kůži nijak nepoškozuje, spálení je proces zcela opačný – kůži poškozuje a připravuje ji o přirozenou pružnost.

Jak určit fototyp:

Keltský typ:

  • Náchylnost ke spálení – velmi rychle se spálí
  • Schopnost opálit se – nikdy nezhnědne
  • Barva neopálené kůže – načervenale bílá
  • Barva vlasů – světle blond, rezavá
  • Barva očí – nejčastěji modré

Evropský typ se světlou kůží:

  • Náchylnost ke spálení – rychle se spálí
  • Schopnost opálit se – hnědne pomalu
  • Barva neopálené kůže – světle béžová
  • Barva vlasů – blond
  • Barva očí – nejčastěji modré, zelené

Evropský typ s tmavou kůží:

  • Náchylnost ke spálení – hnědne snadno
  • Schopnost opálit se – hnědne rychle
  • Barva neopálené kůže – béžová             
  • Barva vlasů – světle hnědá
  • Barva očí – světle hnědé

Středozemní typ:

  • Náchylnost ke spálení – opálí se velmi snadno
  • Schopnost opálit se – opálí se velmi snadno
  • Barva neopálené kůže – světle hnědá
  • Barva vlasů – tmavá
  • Barva očí – tmavé

První opalování

Říká se, že první opalování je stěžejní, protože kůži není vhodné – dle typu fototypu, vystavovat slunečnímu záření na příliš dlouhou dobu. Stačí jen pár minut pobytu na slunci a kůže si začne postupně zvykat na UV záření. Nikdy však nezapomínej, že nechráněná kůže by se neměla nikdy vystavovat sluníčku – tímto je myšlen proces opalování jako takový, nikoli procházka parkem, kdy na tebe svítí slunce. Kůže je sice schopná po nějakou dobu samu sebe chránit, ale řádově jde o minuty. Jakmile si v plavkách lehneš k vodě a začneš se opalovat bez použití krému, neprokazuješ své pokožce příliš velkou službu.

Někteří odborníci tvrdí, že lidé se světlejším typem kůže by měli před prvním opalováním nebo dovolenou vyrazit několikrát do solária, aby si jejich kůže začala postupně zvykat na proces opalování. Druzí zase tvrdí, že solárium rozhodně není řešením. Pravdu o tom, co je tedy správné a jak nejlépe postupovat, se dozvíme jen velmi těžko. Co by však mohlo být přirozenějšího, než pobyt na slunci?

Opalovací krémy

Opalovací krémy jsou jedno velké téma. Které jsou nejlepší a je lepší sáhnout po drahém nebo levném výrobku? Značkový opalovací krém z lékárny nebo obyčejný z drogerie? Tohle rozhodnutí necháme čistě na tobě, ale jako to platí u všeho, dobré je sáhnout po osvědčeném a odzkoušeném výrobku. Rozhodující je hlavně ochranný faktor – SPF ochrana. Na jednom se zdravotníci shodují jednohlasně – v začátku opalování je vhodné použít krém s vyšším ochranným faktorem. Postupem času můžeš začít přecházet na faktor nižší a poměrně rychle tak dosáhneš krásně bronzové pokožky. Je prokázáno, že opalování tak mnohem déle vydrží, protože si kůže vytvoří velmi dobrý základ a když se budeš opalovat pomalu, nebudeš na nic spěchat, své kůži tím neuškodíš a ještě se z dovolené vrátíš jako znovuzrozená. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 28. 07. 2016   |   Zobrazeno: 4198x

Témata článku:Cestování,Rady a tipy

Komentáře

valentinka11(Poradna pro holky)

Na mňa nesedí ani jedno. Vlasy mám skoro biele, a oči tmavé ale spálila som sa asi raz alebo dva razy v živote. Opálim sa rýchlo, ani sa nejako špeciálne neopaľujem a hneď mám tmavú kožu.

valentinka11To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

klarax(Ladynky)

Keltský typ:

Náchylnost ke spálení – velmi rychle se spálí
Schopnost opálit se – nikdy nezhnědne
Barva neopálené kůže – načervenale bílá
Barva vlasů – světle blond, rezavá
Barva očí – nejčastěji modré

Evropský typ se světlou kůží:

Náchylnost ke spálení – rychle se spálí
Schopnost opálit se – hnědne pomalu
Barva neopálené kůže – světle béžová
Barva vlasů – blond
Barva očí – nejčastěji modré, zelené

klaraxTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

max110VIP(Posloucháme Hip Hop)

Evropský typ se světlou kůží:

Náchylnost ke spálení – rychle se spálí
Schopnost opálit se – hnědne pomalu
Barva neopálené kůže – světle béžová
Barva vlasů – blond
Barva očí – nejčastěji modré, zelené

max110To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

lejísek(spolek nej kámošek)

Jsem středozemní typ. smajl Jsem bílá, ale když jsem teďkom docela dost opálená, tak vypadám taková víc snědá..
Je horší, že mi to zůstane i přes zimu, takže nevyblednu a další léto se opálím ještě víc.. Raději nechci vědět, jak budu vypadat, až budu velká.. Budu asi hoodně hnědá smajl smajl

lejísekTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

fixaVIP(♥ We love DIY ♥)

Těžko říci,který jsem typ, ale mám tmavě hnědé vlasy a i oči...takže něco mezi evropským typem s tmavou kůži a možná i středozemním. Nějak cíleně se neopaluji, protože ani nemám kde, ale i když jsem celý den na sluníčku tak se nemaži. Možná si tím "koleduji" o rakovinu kůže, ale teď je bohužel rakovina velmi běžná nemoc a je velká šance, že když nedostanete rakovinu kůže, tak dostanete rakovinu něčeho jiného.
Jen mě napadá otázka: Jak to dělali naši předkové, kteří pracovali celý den na poli (a byli víc venku než někteří z nás) a určitě se žádnými krémy nemazali. Měli taky ve velkém počtu rakovinu kůže?

fixaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SagkaVIP(Girl´s Dream)

fixa: Když žili naši předci, sice neznali opalovací krémy, ale taky freony. Freony jsou hnací plyny, které se v minulém století používaly v různých lacích na vlasy, šlehačkách a dalších sprejích. Že jsou freony nebezpečné se zjistilo až po desítkách let, freony ničí ozónovou vrstvu, která je v atmosféře země a chrání nás před ultrafialovým (UV) zářením. Únikem freonů do obvzduší se ztenčuje ozónová vrstva, takže už nejsme tolik chránění před UV zářením, jako byli naši předci (moje babička se zamlada mazala op. krémem 6, my se mažeme 50). Sice se podepsala dohoda, že se freony nesmí používat, ale nepodepsaly to všechny země a také freony působí jako lavina, postupně rozkládají a ničí další a další ozónovou vrstvu. A to se už od devadesátých let nepoužívají. Musíme doufat, že se ozónová vrstva zase obnoví a my se nebudeme muset mazat smajl

SagkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.