Jak se starat o psa

Když si rozhodneš do domácnosti pořídit nejlepšího kamaráda, pamatuj, že je to závazek na pěkný kus života. Pořídit si pejska není jen tak. Dvojnásobek to ovšem platí v případě, že se rozhodneš pro náročné plemeno, které vyžaduje nejen péči, ale i dostatek pohybu. Jak se starat o psa, co všechno připravit dopředu a jak je to vlastně se stravováním?

Hračky jsou pro štěně nezbytné

Stejně jako u malých dětí, i štěňata si potřebují neustále hrát a valná většina plemen vyžaduje i neustálou pozornost. Pochopitelně vše záleží nejen na plemeni, ale hlavně na povaze konkrétního psa. Někteří majitelé mají to štěstí, že jejich štěně je od přírody poklad, který nezničil jedinou luxusní obuv. Druzí zase tu smůlu, že jejich miláček zničil i to, co se zdálo být na první pohled nezničitelné. Hračky je nutné vybírat podle věku a plemene psa.

Některé hračky mohou být příliš velké a tvrdé, tvůj zvířecí miláček by klidně během několika dní mohl přijít o zoubky. Pokud sis vybrala plemeno, které potřebuje dostatek pohybu a je akční, rozhodně vsaď i na míčky, které mu budeš mít možnost házet v otevřeném prostoru. 

Socializace psa

Když si přineseš pejska domů, je nutné, aby začal poznávat svůj nový domov a všechny osoby, které s ním budou sdílet jednu domácnost. Pejsek si velmi rychle zvyká, ale je naprosto nezbytné, aby se tzv. socializoval. Co to znamená? Tvůj psí kamarád musí co nejvíc chodit mezi ostatní psy, mezi velké i malé, mezi dospělé lidi i malé děti. Ber ho na procházky mezi lidi i zvířata. Jakmile si totiž pes zvykne na to, že nejste na světě jen ty a tvá rodina, bude k lidem i zvířatům daleko tolerantnější a především z něj nevyroste agresivní pes. V rámci socializace je velmi důležité i cestování. Tam je třeba se zamyslet, jakým prostředkem bude pes nejčastěji cestovat a začít s cestováním už od začátku. Opět si tvůj pejsek velmi rychle zvykne a ani dlouhé trasy mu, s největší pravděpodobností, nebudou dělat žádné problémy.

Jdeme krmit psa

Existují dvě varianty. Granule nebo běžná strava, tedy denní příprava jídla pro psa. O štěňat je tomu trošku jinak, ta musí jíst několikrát denně a proto je nutné, aby sis byla naprosto jistá, že na takovou zátěž budeš mít ty nebo někdo z tvé rodiny čas. Přejdeme proto rovnou ke krmení psů dospělých. I v tomto případě je potřeba brát v úvahu plemeno, jeho velikost, vhodnou váhu a množství pohybu – podle toho se odráží denní dávky jídla i vyvážení stravy u dospělého psa. Co je ovšem zdravější, klasická strava nebo granule? Obojí má svá pro a zase proti. Granule vhodné pro konkrétní plemeno dokáží pejskovi během dne poskytnout naprosto optimální a dokonale vyváženou stravu, ze které se mu dostane všechno, co z jídla potřebuje do těla načerpat. Klasické jídlo, jako je například maso kombinované s nějakou přílohou – rýže, těstoviny, apod., je zase pro tělo přirozenou variantou. Většina chovatelů volí granule – jde o rychlejší a časově méně náročný způsob. 

Pohyb je základ

Dostatek pohybu je pro psa naprosto základní potřebou. Dvojnásobek to platí v souvislosti s některými plemeny, které vyžadují daleko větší množství pohybu, než jakýkoli jiný pes. Na pravidelné a dostatečně dlouhé venčení je ovšem nutné dbát. Pokud už dopředu víš, že se ti v neděli ráno nebude chtít jít s pejskem ven, raději si pejska ani nepořizuj. Pejsek bude mít venku hroznou radost a někteří se potřebují i dlouze proběhnout. Proto pamatuj i na výcvik psa, který by se pro tebe i pro tvého miláčka měl stát zábavou, nikoli trestem pro oba dva.

Kdy začít s výcvikem? Jak postupovat při výcviku psa a jakým způsobem ho vlastně konkrétní povely učit? To všechno a ještě mnohem víc se dozvíš ve článku Kdy a jak správně vycvičit psa, který pro tebe už chystáme! Čekej ho v nejbližší době.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 22. 10. 2015   |   Zobrazeno: 5446x

Témata článku:Zvířátka,Rady a tipy

Komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.