Jak se starat o kočku

Příchod malého zvířátka do domácnosti sebou nese obrovskou radost. Ale i starost. I když kočka v žádném případě nepatří mezi nejnáročnější zvířata na světě, péče o ni je nutná a mnohdy dokonce náročná. Zejména v období, než malé roztomilé koťátko vyroste ve velkou a nebojácnou kočku, která bude mít ráda svůj klid.

Než si kočičku pořídíš

Vždy je nutné podat si jednoduchou otázku, na kterou je ještě jednodušší odpověď. Jsem na kočku připravena? Pokud ano, je potřeba myslet i na to, že kočka není záležitost na rok. Kočka s tebou bude v jedné domácnosti žít i 15 let, a pokud bys ji opustila, pochopitelně bude velmi trpět. I když to totiž vypadá, že kočky jsou nevděčné a lásku ke svému životu příliš nepotřebují, opak je pravdou. I kočky totiž potřebují rodinu, lásku, péči a hlavně domov.

Když si kočičku přineseš domů

Odborníci na kočky tvrdí, že kočka by neměla být jediným samotným zvířátkem v domácnosti. Říká se, že když se pořizuje kotě, mělo by se k němu pořídit i druhé, aby si koťata společně vyhrála, když bude pán v práci nebo ve škole. Pořídit si dvě kočky, to už je ale skutečný závazek, protože jednu pak nelze jen tak dát pryč. Druhá totiž bude její nepřítomností velmi trpět.

Při příchodu domů je třeba myslet na to, že kočka vůbec neví, kde se nachází nebo že je právě ve svém domově. Polož proto krabici volně na zem a nechej kotě, aby se samo rozhodlo, kdy z ní vyleze. Pak nechej kotě projít, prozkoumat prostor a posaď jej na místo, kde se nachází jeho záchod. To je velmi důležité. Kočka není žádný blbec a velmi dobře bude vědět, kam v případě potřeby jít. 

Pamatuj si, že kočka je šelma. S největší pravděpodobností vůbec nebude dobře snášet papoušky, křečky a jim podobné, protože její přirozenost jí to nedovolí. Navíc je potřeba si uvědomit, že kočka ve dne spí a v noci loví. Ze začátku, když bude ještě koťátko, to možná bude problém, ale jakmile pochopí, jaký je onen styl života, nebude v noci obracet celou domácnost naruby. 

Péče o srst

  • Krátkosrsté kočky – krátkosrsté kočky mají péči o srst o něco jednodušší. Jednou nebo dvakrát do týdne je vhodné kočku gumovým kartáčem vyčesat, čímž budou odstraněny všechny vypadlé a odumřelé chloupky
  • Dlouhosrsté kočky – dlouhosrsté kočky už to mají s péčí o srst o něco horší. Musí se pravidelně, zhruba jednou za dva dny, vyčesávat od hlavy až k ocasu. Některé dlouhosrsté kočky dokonce vyžadují ošetření speciálními pudry

Ať už má kočka jakou chce srst, někdy prostě vyčesávání chlupů nesnese už od kotěte. Pokud tomu tak je, rozhodně není důvod kočku trápit. Většinou si totiž s chloupky poradí úplně sama a tebe to bude stát jen trošku víc času u vysavače, protože odumřelé chlupy budou z kočky vypadávat.

Prevence onemocnění je základ

  • Očkování – očkování u koček je naprosto nezbytné a stejně, jako je tomu s očkováním u dětí, provádí se hlavně v době, kdy je tvůj mazlíček ještě koťátko. Očkování nepatří mezi nejpříjemnější a to dokonce i pro tvou peněženku, ale kočka se bez něj prostě neobejde
  • Odčervení – možná si říkáš, že když budeš mít kočku v bytě, nic takového není nutné, ale opak je pravdou. Odčervení by se mělo stát nezbytnou záležitostí, která je prováděna dvakrát nebo minimálně jednou do roka

Zdravá a pestrá strava je nezbytná

Kočky jsou velcí mlsouni a už od začátku pamatuj na to, že kočka ti nebude jíst všechno, co tebe zrovna napadne. Pokud kočce nabízíš hovězí maso, které nechce, dáš jí ho do misky a budeš si myslet, že ho zpracuje za několik hodin, kočka tě možná překvapí. Většina koček je totiž ochotna hladovět velmi dlouhou dobu, dokud nedosáhne svého. Kočky milují maso, ale nepohrdnou rozhodně ani některými mléčnými výrobky nebo zeleninou. V každém případě bys měla kočce dávat i granule – jsou totiž nejlepším řešením, jak zajistit kočce pravidelnou dávku jídla ve chvíli, kdy jsi v práci nebo ve škole.

Kvalita a pestrost stravy kočky se odráží ve finále úplně na všem. Pochopitelně první je spokojenost tvé kočičky, hned za spokojeností jde její vlastní zdraví a nakonec kvalita srsti. Zda je kočičí srst zdravá, pěstěná a krásná, to se pozná už na první pohled. Pokud svému kočičímu miláčkovi dopřeješ kvalitní stravu, mnohonásobně se ti to vrátí.

Kočka potřebuje pozornost

Samozřejmě, že kočka za svým pánem přijde jen tehdy, když má právě náladu a chuť na hraní nebo mazlení. To ale neznamená, že kočka nevyžaduje žádnou pozornost a že je možné na ni „kašlat“. To v žádném případě. Kočky jsou dokonale schopny projevovat lásku a některá plemena to dávají patřičně najevo. Pozor ale, kočky jsou také velmi urážlivé a svou nespokojenost ti v každém případě dají patřičně najevo. Věř, že pokud je tvá kočka s něčím nespokojená, poznáš to. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 06. 10. 2015   |   Zobrazeno: 9276x

Témata článku:Zvířátka,Rady a tipy

Komentáře

jo kocky

Měli jsme kocourka smajl Ale jak to udělat když je nemocnej a hned nemůžu jet k veterináři to sem nenapsali!smajl

jo kockyTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Dely(kočkolidi)

Kissmetka česat kartáčem nepotřebuje, já ji češu rukou, a pořád pelichá, a zase narostou, a pelichá, její chloupky zbírámsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajlsmajl, je to kráááásnýsmajl

DelyTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.