Jak bojovat proti kyberšikaně?

Co je to kyberšikana? Je to vyhrožování nebo ponižování druhé osoby pomocí SMS zpráv, emailů nebo prostřednictvím sociálních sítí. Důsledky této šikany mohou být stejně vážné nebo i závažnější, jako šikana osobní. Jelikož není tato šikana normálně vidět, je těžké ji odhalit. Proto byste měli vědět, jak se v takovém případě zachovat.

Na co si dávat pozor?

Kyberšikana je nejčastěji projevována pomocí emailů, sociálních sítí a SMS zpráv. Pokud vaše korespondence s druhou sobou obsahuje následující příklady, jedná se o obtěžování.

  • Trapné nebo výhružné fotografie a videa
  • Lži, které mají vyvolat špatné pocity
  • Výhružné a nenávistné zprávy, ve kterých se objevují vulgární nadávky, vyhrožování nebo vydírání.
  • Neustále spamování zprávami nebo jiným druhem komunikace, která nekončí.

Dalším případem kyberšikany může být případ, kdy se snaží jeden člověk udělat z druhého terč veřejného ponížení.

  • Danou osobu očerňuje pomocí sociálních sítí, emailů nebo zpráv
  • Tvoření blogů nebo webových stránek s obsahem, který uráží nebo jinak ponižuje danou osobu
  • Sdílení upravených videí či fotografií nebo jinak urážlivého obsahu vůči dané osobě

Jednou z méně známých forem, ale stejně škodlivých je situace, kdy se jeden člověk začne vydávat za konkrétní osobu, kterou se pak snaží zesměšnit.

  • V určitých případech si může šikanující osoba vytvořit online jméno, které je shodné s obětí. Tuto osobu pak vystavuje nebezpečným a trapným situacím
  • Také může šikanující osoba ukrást přístupové údaje k účtům své oběti. Jejich jménem pak posílá trapné zprávy nebo provádí obchodní transakce

Jak se bránit?

Někdy se může stát, že šikanující osoba byla původně váš přítel nebo známý. Zkuste si s danou osobou prvně promluvit a požádat jej, aby přestal. Nejlepší je osobní komunikace. Mějte na paměti, že ne vždy musí mít šikana své důvody. Někdy to lidé mohou dělat jen proto, že mají své vlastní problémy. Hlavní však je vědět, že to není vaše chyba.

Pokud šikanující osoba nereaguje na vaše výzvy, aby přestal, začněte jej ignorovat. Přestaňte odpovídat na veškerou komunikaci s ním. Většinou se šikanující snaží u svých obětí vyvolat nějakou reakci, takže pokud je budete ignorovat, je šance, že s tím přestanou. Rozhodně neodpovídejte výhružkami nebo tím, že si to s ním vyřídíte. Jen ho tím popudíte k další šikaně a sami se můžete dostat do problémů.

Určitě si veškerou formu šikany uložte jako důkaz. Ukládejte si konverzace, zprávy, emaily a data, kdy se šikana odehrála. Takové důkazy můžete následně použít ve svůj prospěch a šikanu zastavit.

Pokud budete mít důkazy, můžete zkusit šikanu zastavit tím, že si danou osobu zablokujete. Zablokujete si jej na sociálních sítích, v emailech nebo v telefonu.

Nebojte se požádat o pomoc

Pokud nevíte, jak danou situaci řešit, protože již přesáhla meze, rozhodně se nebojte danou věc řešit s někým dalším.

S vaším problémem vám mohou pomoci rodiče, učitelé nebo školní poradce. Jsou to ti nejbližší lidé, kteří vám mohou pomoci s kyberšikanou.

Šikanu můžete také nahlásit poskytovateli vašeho internetu. Kyberšikana totiž porušuje většinou všechny podmínky užívání sociálních sítí nebo mobilních operátorů. Přečtěte si jejich pravidla a nahlaste nepřípustné chování. Nejspíše po vás budou vyžadovat uložené důkazy o šikaně. Díky tomu pak mohou na danou osobu uvalit sankce.

V krajních případech může být kyberšikana považována za trestný čin, a proto byste jej měli nahlásit na polici. V řádcích níže je výčet toho, kdy volat policii.

  • Zastrašování a sledování
  • Vyhrožování násilím nebo smrtí
  • Tajně pořízené fotografie nebo videa osoby, bez jejího souhlasu
  • Sexuálně explicitní fotografie nebo videa nezletilých
  • Nenávistné činy nebo komunikace

Jak předejít kyberšikaně?

Nikdy na internetu veřejně neuvádějte své soukromé informace. Nikde nedávejte své soukromé fotografie nebo videa. Nezveřejňujete telefonní čísla, emaily nebo adresu bydliště. Snažte se vyhnout řešení soukromých věcí nebo trapných věcí přes SMS nebo jinou textovou komunikaci.

Dávejte si pozor na to, jak komunikujete s druhými. Někdy si může druhá osoba špatně něco vyložit a problém je na světě. Chovejte se vždy uctivě a pokud se naskytne problém, snažte se jej ihned řešit.

Rozhodně se nezapojujte do kyberšikany, pokud to dělají vaši přátelé. Pokud půjdete s davem, bude to vždy jen horší. Spíše se jim snažte vysvětlit, že je to špatná věc.

Snad vám tento článek pomůže se v tomto tématu lépe orientovat. Vždy mějte na paměti, že jakýkoliv druh šikany je nebezpečný a špatný!

 

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 25. 11. 2016   |   Zobrazeno: 5499x

Témata článku:Rady a tipy

Komentáře

Penny2(Nesnášíme matiku!!!!)

To s tím,že šikanátor býval známým či přítelem jsem si zažilo (ještěže blok existuje),ale v mém případě platil jen blok a ignorance,protože ta *cenzura* si nemohla poradit a nemohla si to přiznat,že to je všechno její chyba.
A myslím,že kdybych o tom,řeklo rodičům,tak jsem v háji nejen já (protože zkuste rodičům vysvětlit,že ne všichni lidi na netu jsou pedo),ale i lidi,kteří o tom věděli,nebo i ti,kterým nadávala taky a to jsem rozhodně nechtělo.
Mělo jsem v plánu počkat pár let a zavolat na ni policii,ale stejně na to kašlu.A navíc je instagram tak tupý,že když hromada lidí nahlásí jednoho člověka,tak vás pošle do háje a ten účet zůstává.

Penny2To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Naty a KájaVIP(Fazole)

Nejhorší na tom je, že na internetu se dá ignorovat každý, stačí jen neustále spamovat urážky, takže urážený se v tu chvíli vlastně ani nemůže bránit. Na internetu jsou všichni páni tvorstva, ale když se někdy potkají naživo, tak si mnohdy ani nepohlédnou do očí, natož pak aby někoho uráželi. Naživo též nemůžou hrát různé role, někdo si hraje na dvacetiletého a v realitě je to při tom malé děcko. Nedávno se mi stalo, že v jedné hře s chatem mi desetiletá děcka nadávala do p*** a měly nechutné, strašně "vtipné" připomínky a tak celkově humor postavený na sexu. Jak by to asi vypadalo v realitě? Tak hloupě, že bych se styděla i za ně. Kyberšikana je dle mého názoru ta nejhorší. Když vás někdo bije, nebo uráží pravidelně (třeba ve škole), tak přesně víte, na koho ukázat, ale na internetu si vás může vytypovat a pod falešným jménem dělat velice hanlivé věci. Když je navíc zběhlý v počítačích, tak může zneužít i to, co tam máte uloženo, cookies atd.. Nikdo nikdy někoho neobdivoval jen proto, že dá slabšímu (ne jen) po čuni, tak proč to tedy lidé dělají je mi věčnou záhadou. Jákákoliv šikana je opravdu ohavná věc, pojďme si ji odpustit aspoň na hpd. ať se tu každý cítí v bezpečí.

Naty a KájaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

BellavillaVIP(HPD časopis)

Můj názor

Vzhledem k tomu, že je hpd svým způsobem sociální síť, je dost pravděpodobné, že se tu oběví nějaké neshody, pomluvy, nebo veřejné urážení.
Poslední dobou má hpd velký problém - dívky si zakládají více účtů. Díky nim pak mohou jednu osobu urážet z více stran. Omlouvám se,ale chtěla bych požádat vedení, zda by nemohli více kontrolovat ip adresy. Je to jeden způsob jak předejít urážkám, nedorozumění, hateování a i té věci, o které je tento článek.
Také chci vedení informovat, že kdyby se tady na stránkách (ačkoliv se my všichni snažíme) někdy opravdu kyberšikana děla, nemáte se to jak dozvědět, protože jste velice zaneprázdnění.
Tento článek je hezký, snad bude ostatní motivovat aby se takovým věcem jako je šikana, ať už ta počítačová, fyzická, nebo psychická vyhnuli a dali si na ní pozor.
. Bellavilla.

BellavillaTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Zuzana72(Bradavice)

Ve škole, na messengeru a osobně mě kyberšikanovaly 2 holky z naší třídy. Posmívaly se mi, posílaly mi sprosté zprávy atd......
PS: Ta jedna byla v 1.třídě nej kámoška a ta druhá ve 4.třídě nej kámoška.

Zuzana72To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

blue arrow

to je na tom člověku, co vás šikanuje. někomu je to jedno a otravuje vás dál, jindy máte štěstí a stačí na něj pouze krhnehhwiřthqilhtli, někomu to musíte oplácet stejným způsobem, ale u někoho to už musíte někomu povědět. jenže každý se s tím vyrovnává jinak. každopádně já mám zkušenosti s člověkem, který mě vyfotil když jsem o tom nevěděla a vypadala jsem tam divně, upravil to, že jsem vypadal ještě hůř, dal to na svůj instagram, který není soukromý a vidělo to přes stovku lidí a to ještě nevím kolik dál protože jsem počet soudila jen podle liků.stále to přibývalo (myslím ty fotky) a radím vám-fakt se to nebojte říct. ikdyby to byly třeba nahé fotky nebo výhružklyy nebo cokoliv dalšího, takbedte rádi,že se to někdo dozví. já jsem to tak udělala a nakonec byl ten člověk donucen si ty fotky vymazat smajlsmajlsmajl a ještě měl nějakej problém smajlsmajl

blue arrowTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

Léňa123VIP(Star Wars)

blue arrow: Přesně, já mam jednu kamarádku, která fotí a natačí lidi bez jejich souhlasu, sice to nikam nedává, ale má ty fotky a videa. A nejhorší na tom je, že ona si vlastně vůbec neuvědomuje, co tím může způsobit. O pár kamarádů už kvůli tomu přišla. A prý taky šikana je dokonce, i když někomu 3x řeknete přestaň a on to stejně i po 4. udělá. Kdybych to takhle brala, tak mě takhle "šikanovalo" už docela dost lidí...smajlsmajlsmajl Fakt si to nesmíte nechat!

Léňa123To se mi líbí 0 To se mi nelíbí

RainbowDash_kawaiiVIP(KPOP :3)

Moment,když někdo spamuje zprávy neznamená,že se jedná o kyberšikanu,ne?
Jestli jsem to špatně pochopila..?

Jinak když budeme ignorovat veškeré jeho/její zprávy..Je možné,že by pokračoval/a dále a více,aby si ho/jí lidé více všímali..

RainbowDash_kawaiiTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

SelenaGVIP(Bradavice)

Dobrý článek. Navíc jsem se to teď učili v informatice a příští týden o tom máme říct pár vět, takže mi to i docela pomohlo smajl Ale přijde mi dobré, že jsou tu články i takového typu, které dokážou člověku pomoct smajl

SelenaGTo se mi líbí +5 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.