5 nejpodivnějších zvířat na Zemi

S příchodem jara se celá příroda probudila k životu, vše rozkvetlo a také zvířata vylezla z úkrytů. Jistě také můžeš pozorovat všechny možné druhy hemžící se po přírodě i kolem tvého bydliště. Mnohá zvířata jsou krásná a vypadají roztomile, jiné druhy méně. Příroda je velice rozmanitá a zvířata se často musí přizpůsobovat podmínkám obtížným k přežití. Proto někdy můžou vypadat odpudivě a strašidelně. Přečti si o některých na první pohled podivných a odpudivých zvířatech. V následujícím článku se bude psát pouze o velkých zvířatech, podivných zástupců říše hmyzu a kroužkovců by bylo mnohem více.

 

Ďas Mořský

 

Zvláštní druh ryby žijící v oceánech ve hloubce až 1000 metrů. Ryba velmi bizarního vzhledu specializována na lov ve tmavých vodách, využívající k lovu menších ryb světélko na hřbetní ploutvi. Živí se jako masožravec. Rozšířený je na Severní polokouli v pásu od Atlantiku a Středomoří po pobřeží Senegalu.

Ďas Mořský

 

Axolotl Mexický

 

Zajímavý druh jihoamerického mloka připomíná svým vzhledem strašidelnou chodící rybu, jedná se ale o obojživelníka dýchajícího žábrami. Vyskytuje se v oblasti několika jezer v Mexiku. Jeho jméno pochází z domorodého jazyka Aztéků. Pro svůj podivný vzhled Aztékům připomínal božstvo, zároveň byl ale domorodci loven k jídlu. V současnosti je kriticky ohrožený. V zajetí se může dožít až 25 let.

Axolotl Mexický

 

Rypoš Lysý

 

Tento východoafrický savec patří k nejpodivněji vypadajícím hlodavcům. Nemá žádnou srst, ve předu má obrovské zuby a slepé oči. Bizarní vzhled je zapříčiněn přizpůsobením pro život v podzemí v nehostinných pouštních oblastech Keni, Etiopie a Somálska. Pro svůj život si vytváří obdivuhodné sítě podzemních tunelů, ve kterých žije v koloniích o různém počtu jedinců s jednou královnou, několika hlavními samci a více dělníky. Jako hlavní zdroj potravy mají hlízy. V období sucha dokáží výrazně snížit výdej energie i dechový rytmus.

Rypoš Lysý

 

Krtek Hvězdonosý

 

Strašidelně vypadající příbuzný českého krtka obecného. Tento hmyzožravec se vyskytuje s v Severní Americe v oblasti kolem velkých jezer a podél východního pobřeží. Oproti svému Evropskému příbuznému je o něco delší, má však nižší hmotnost. Překvapivě je také dobrým plavcem. Jako zdroj potravy mu slouží larvy, hmyz a další drobné organizmy. Podivný nos je tvořen 22 výběžky pokrytými až 25 000 hmatovými receptory, hmatem krtek rozpoznává v podzemí svou kořist.

Krtek Hvězdonosý

 

Indická Fialová Žába

 

Druh Indické žáby Nasikabatrachus sahyadrensis patří mezi nejstarší zástupce třídy obojživelníků dosud žijící na Zemi. K objevení druhu došlo až v roce 2003. Na Zemi se tento druh objevil již před 130 miliony let, proto se o něm mluví jako o živoucí fosilii. V současnosti žije v horách indické provincie Západní Ghát. Po většinu se schovává v podzemí a jenom na dva týdny během období monzunu vylézá na povrch. Živí se hlavně mravenci a termity.

Fialová Žába

zdroj obrázků: wikipedia Commons



Své znalosti si nyní můžeš otestovat v našem kvízu.

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 20. 04. 2018   |   Zobrazeno: 3993x

Témata článku:Zajímavosti

Komentáře

BlondKnihomolka(I love books)

kik butovsky: 1) Toho bys na záchodě fakt nikdy nepotkala 2) Sama jsi hnusná když soudíš ostatní podle vzhledu a byla bych ráda když už bys toho rypoše na tom záchodě potkala, tak aby tě sežral za tvoje předsudky

BlondKnihomolkaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Ivča2002

Proč si vždycky udělám napřed test a potom až přečtu článek,kterej se týká toho testusmajlsmajlsmajl
-řečnická otázka smajl

Ivča2002To se mi líbí +2 To se mi nelíbí

BlondKnihomolka(I love books)

Musím souhlasit s Anko. Ta zvířata jenom moc lidí nezná a mají netradiční vzhled (mimoto tohle není nic nového, všechna je znám). To ale přece není důvod prohlašovat, že se kvůli hlodavci, který je téměř holý, dneska nevyspíme. Mimoto rypoši jsou velmi společensky založená zvířata, se složitými vztahy a dovedností vytvářet úžasné komplikované podzemní komplexy. Axolotla mám doma a připadá mi docela roztomilý. Krtek hvězdonosý mě osobně svými hmatovými dovednostmi fascinuje. Ďas je hustej proto že žije v takových hloubkách a dokázal se přizpůsobit svému prostředí. A ta žába? Vemte si jak dlouho jsou na týhle planetě lidi a pak jak dlouho tahle žába. Takže laskavě nesuďte podle zevnějšku.

BlondKnihomolkaTo se mi líbí +1 To se mi nelíbí

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.