10 nejzvláštnějších jmen v ČR

Barabáš, Bořivoj, Hugo nebo Květoslav. Máš pocit, že tahle jména jsou opravdu zvláštní? Jsi na omylu. V České republice se často objevují ještě daleko zvláštnější jména, a pokud žiješ v pocitech, že ti tvoji rodiče dali jméno spíš za trest, než za odměnu, tento článek tě rozhodně vyvede z omylu.

Jméno za trest

Následujících deset křestních jmen dostaly děti spíš za trest, než za odměnu, že konečně přišly na svět. Například jméno Půlnoční bouře rozpoutalo před lety v médiích debaty o tom, zda je možné přihlásit v České republice pod jménem, které není úřady schváleno. Půlnoční bouře samozřejmě schválené jméno není, rodiče malé dívky si jej vymysleli z toho důvodu, že se dívka narodila o půlnoci během bouřky. Případ došel dokonce až tak daleko, že se rodiče rozhodli, že holčičku ani na úřadech nepřihlásí, jméno dívce nechají. Nakonec byla dívka odebrána do péče státu.

  • Pětiletka Koniprdová
  • Věkoslav Šmikmátor
  • Tekla Řídká
  • Narcis Samec
  • Revoluce Vítězná
  • Lenin Syrovátka
  • Vinetue Chlupatý
  • Milenka Winnetua
  • Půlnoční bouře
  • Anděl Oukrop

Jmenuji se Revoluce, Pětiletka, Věkoslav …

Mezi nejoblíbenější jména v České republice patří bezpochyby absolutní klasiky, Jana, Jan, Jiří, Marek nebo Anna. Takových jmen je spousta a možná i ty jsi nositelkou některého z krásných českých jmen, která se u nás běžně novorozencům dávají. Většina jmen jsou navíc staré jako lidstvo samo. Kdy tedy přišel ten zlom, a začala se vymýšlet jména, která sice byla úřady schválena, ale rozhodně schválena být neměla? Údajně někdy v době komunismu, kdy chtěli někteří rodiče tak zvaně „vyčnívat z davu“. Svým dětem tak naordinovali jména, jako například Pětiletka Koniprdová nebo Věkoslav Šmikmátor, která se s nimi ponesou až do smrti. Příjmení je samozřejmě dáno po rodičích, s tím nikdo nic moc nenadělá, ale křestní jméno lze ovlivnit.

Jména podle postav z filmů nebo podle názvu věcí

Když se hold rodiče zamilují do nějakého filmu nebo dokonce herce, děti s tím rozhodně nic moc nenadělají. Vinetue Chlupatý je toho vzácným příkladem. Ani toto jméno samozřejmě nemělo projít úřady, ale jak už tomu u nás bývá, prostě jméno prošlo.

Rodiče milovali Vinetoua, jejich dítě se tak muselo jmenovat ať se děje, co se děje. Horší už to snad má jen pan Kebab Novák, který byl svými rodiči pojmenován podle populárního a velmi oblíbeného masového pokrmu.

Zvláštní jména nejsou jen u nás

Aby sis nemyslela, že jen my Češi jsme blázni, pokud jde o zvláštní křestní jména. V zahraničí na tom v žádném případě nejsou jinak a sama uznáš, že to může být klidně horší.

Čert vem jména jako je například jméno dcery herečky Gwyneth Paltrow a hudebníka Chrise Martina, Apple Blythe Alison, nebo jméno syna Nicolase Cage, Kal-el Cage – Kal-el je kryptonské jméno Supermana. Pravděpodobně nejhorší zahraniční jméno, za které rozhodně není dítě pocházející z Anglie, svým rodičům vděčné ani za mák, je jméno Depressed Cupboard Cheesecake – Deprimovaný sýrový koláč z kredence. Takže jestli jsi měla do této doby špatný pocit ze svého jména, rozhodně je čas na změnu názoru. Přeci jen, mohla jsi klidně dopadnout i daleko hůř. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 09. 10. 2016   |   Zobrazeno: 15043x

Témata článku:10 nej

Komentáře

sevemimi

A pak si zkuste představit,že se někde musíte představovat...
Někdo:Kdo jste?Jak se jmenujete?
Vlastník jména:Milenka Winnetua...

sevemimiTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

mpj(Bradavice)

Každopádně jméno Tekla není jen nějaká výstřednost, kterou by úřady rozhodně neměly schválit. Jistě, v češtině zní zvláštně, ale kdysi bývalo dosti oblíbené. (to alespoň tvrdí knížka Tisíc jmen v kalendáři)

mpjTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

mpj(Bradavice)

Pochází z řeckého Teokleia, která se v Česku překládá jako Božetěcha. Každopádně pokud chcete řadu dalších zvláštních jmen, tak si pořiďte knihu Tisíc jmen v kalendáři od Anny Bauerové. Najdete tam jména jako například Hippolyt, Mořič, Perla, Sever, Zdík nebo Vitalis.

mpjTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí

Quasinka 224VIP(ANIME!)

Depressed Cupboard Cheesecake super jméno vzpoměla jsem si díky němu na dobu, kdy jsem koukala na my little pony prostě pravej opak Pinkie Pie (btw na jeden den bych se tak možná i chtěla jmenovat smajl )

please no hate je to jen můj (mírně ironický) názor

Quasinka 224To se mi líbí +2 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.