10 nejvyšších budov světa

Vysoké budovy odjakživa fascinovaly nejednoho turistu, zachytit je objektivem foťáku je náročné a jejich zhotovení ještě víc. Myslíš si, že jsou v České republice vysoké budovy? Pak si ještě určitě neviděla budovy z následující desítky, které ti hodláme představit.

Burdž Chalífa – Spojené arabské emiráty 

Burdž Chalífa je nejvyšší budova světa, měří celých 828 metrů, má 162 nadzemních podlaží a její stavba byla dokončena v roce 2009. Burdž Chalífa obecně drží většinu rekordů, pokud jde o monumentální světové stavby. Jde nejen o nejvyšší budovu světa, ale je i nejvyšší nekotvenou stavbou, obytnou stavbou, mrakodrapem, má nejrychlejší výtahy na světě, největší počet pater, má nejvýše položenou vyhlídkovou plošinu a takto bychom mohli klidně pokračovat do nekonečna. Jak se ale zdá, podle posledních informací, možná za několik měsíců Burdž Chalífa nebude ta NEJ na světě. Na počátku svého zrodu je totiž věž Kingdom Tower, která se nachází v Saudské Arábii a má měřit více, jak 1 000 metrů. Ne nadarmo je už dnes nazývána jako Věž království. 

Shanghai Tower – Čína

Shanghai Tower je druhou nejvyšší budovou světa, která se nachází v Číně. Její výška dosahuje 632 metrů, má 127 nadzemních podlaží a její stavba byla dokončena v roce 2015. Jak již název napovídá, nachází se přímo v centru Šanghaje a představuje takové novorozeňátko mezi ostatními mrakodrapy světa, které byly odborníky korunovány jako nejvyšší. V Šanghaji se nachází i řada dalších staveb, které se dostaly mezi nejvyšší. Shanghai Tower vypadá nejlépe během nočních hodin, kdy je její poměrná část osvětlena a stavba tak dokonale vyniká v celé své kráse. 

Abráž Al-Bajt – Saúdská Arábie

Abráž Al-Bajt se nachází v Saúdské Arábii, konkrétně ve městě Mekka a každý rok se stává cílem turistů. Je totiž naprosto jedinečná a to nejen díky své výšce, která dosahuje celých 601 metrů a Abráž Al-Bajt má celkem 95 podlaží. Abráž Al-Bajt si vysloužila přezdívku Hodinová věž, protože má na svém vrcholu umístěné hodiny, jenž ukazují aktuální čas v zemi a vypadá velmi podobně jako londýnský Big Ben.  

V budově se nachází nejen obchodní centrum pro všechny milovníky luxusních obchodů a značek, ale dokonce i lze na vrcholku pronajmout několik apartmánů, které jsou považovány za jedny z nejluxusnějších v Saúdské Arábii. Hodinová věž drží svůj vlastní rekord – ciferník hodin měří v průměru 43 metrů a řadí se tak mezi největší na světě.

One World Trade Center – USA

One World Trade Center je stavba známá hlavně pod názvem Věž svobody, byla vybudována jen kousek od místa, kde původně stály budovy Světového obchodního centra, jenž byly v roce 2001 terčem teroristického útoku.

One World Trade Center se nachází v New Yorku, měří 541 metrů, má 102 podlaží a uvnitř budovy se nachází převážně kanceláře. Ačkoli nejde o největší stavbu na světě, bezpochyby je nejdražší a i nejbezpečnější.

Na rozdíl od ostatních velkých staveb na světě provází One World Trade Center přísná bezpečnostní opatření a věž je naprosto odolná proti nárazu dopravního letadla. Základy budovy jsou natolik silné, že by věž neměla za žádných okolností spadnout a do její blízkosti se dostanou jen vozidla se speciální povolením, dovnitř mohou rovněž jen osoby s povolením. 

 

 

CTF Finance Centre – Čína

CTF Finance Centre je pátou nejvyšší budovou světa, která se nachází v Číně a její výška dosahuje 530 metrů. CTF Finance Centre má 111 nadzemních podlaží a jde o jednu z nejzajímavějších staveb, která se nachází ve městě Kuang-čou. Slouží výhradně jako kancelářská budova a disponuje jedním z nejrychlejších výtahů na světě, který je schopen se pohybovat až dvacet metrů za sekundu. 

Tchaj-pej 101 – Tchaj-wan

Tchaj-pej 101 se nachází v hlavním městě Tchai-wanu, ve městě Tchai-pej – od toho je odvozen i samotný název jedné z nejvyšších budov světa. Tchaj-pej 101 disponuje 101 patry, měří 509 metrů a byla dokončena v roce 2004. Tchaj-pej 101 je stavba, která se proslavila hlavně technickými vymoženostmi a současně jde o jednu z nejbezpečnějších budov v této oblasti. Tchaj-wan je totiž rizikovou oblastí pokud jde o tajfuny a zemětřesení, takže tomuto riziko je celá stavba přizpůsobena. Pokud by se v oblastidostavilozemětřesení, stavba se ani nehne.

Shanghai World Financial Center – Čína

Shanghai World Financial Center se nachází v Číně, měří 492 metrů a má 101 pater, stejně jako budova předchozí. Shanghai World Financial Center je mrakodrap s velkým využitím, protože v jeho prostorách se nachází nejen kanceláře různých světových firem, ale dokonce i nákupní středisko, zábavní park nebo dokonce hotel, který svými možnostmi a luxusem předčí kdejaké pětihvězdičkové hotely ve světě. Velmi zajímavý je obdélníkový otvor, který se nachází na samotném vrcholku. Tento otvor zde byl vytvořen kvůli obrovskému tlaku větru a hrozilo riziko, že by takový tlak budova nemusela ustát. I díky tomu je Shanghai World Financial Center považována za jednu z nejzajímavějších budov na světě.

International Commerce Centre – Čína

International Commerce Centre se nachází přímo v Hong Kongu a tvoří tak naprosto neodmyslitelnou součást tohoto obrovského města v Číně. Celkem měří 484 metrů, v budově se nachází 118 pater. Ačkoli jsou v Hong Kongu na svou obří budovu velmi pyšní, původně není vůbec jejich nápadem. Budova byla totiž kompletně navržena a naprojektována americkou architektonickou kanceláří. Budova slouží převážně jako kancelářské prostory pro světové společnosti. 

Petronas Tower 1 – Malajsie

Město Kuala Lumpur je sídlem deváté největší budovy světa, která měří 452 metrů, disponuje 88 podlažími a jako jediná ze všech mrakodrapů v první desítce, má vedle sebe své dvojče. Obě dvě budovy v letech 1998-2004 držely prvenství a byly označovány za nejvyšší budovy světa. Ačkoli to na první pohled možná vypadá, že budovy stojí ve své těsné blízkosti, opak je pravdou. Mezi jednou a druhou budovou vede most, který je umístěn ve výšce 170 metrů a jeho délka dosahuje 60 metrů. Most mezi oběma budovami tvoří významnou turistickou atrakci, na kterou je ale nutné předem zakoupit speciální vstupenky. 

Zifeng Tower – Čína

Zifeng Tower v Číně je desátou nejvyšší stavbou na světě, která měří 450 metrů a má 89 pater. V současné době jde o třetí největší stavbu v Číně, ale co je teď, nemusí být příští rok. Zifeng Tower je navíc jednou ze staveb, která byla dokončena v poměrně krátkém časovém horizontu. Stavět se začalo v roce 2005 a už v roce 2010 probíhalo slavnostní otevření. Zifeng Tower je budova určena převážně pro kanceláře a ve spodních paterech pak pro obchodní prostory. Turisty zajisté překvapí, že v 72 patře je vyhlídková terasa, která umožňuje dokonalý výhled na město. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 17. 07. 2016   |   Zobrazeno: 8207x

Komentáře

Anonymka2005(°Creative World°)

Na Burj Chalífě jsem byla ale jen v 128 patře, potom jsme s našima šli do obchodního centra které je vedle a později asi v 18:00 jsme se šli koukat na vodní představení, byla to nádhera a eště o něco později na Burj Chalífu promítali krásté vzory, byla to prostě PECKA!

Anonymka2005To se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.