10 největších měst světa

Pokud ti Praha přijde jako velké město, rozhodně budeš ohromena největšími městy světa, z nichž jsme vybrali ty, které se mohou pochlubit nejen největší rozlohou, ale i nejvyšším počtem obyvatel, kteří v nich žijí. Podívej se, jak se žije v největších městech planety.

Šanghaj

Šanghaj je jedno z měst, které nepatří sice svou rozlohou mezi největší, ale jde o město s více jak 30 miliony obyvatel. Jen pro srovnání, Šanghaj je město velké zhruba jako Vysočina a v tomto městě je velmi snadné se ztratit. Šanghaj každoročně láká milionů turistů a to nejen díky naprosto ojedinělé architektuře, ale i z hlediska obřích mrakodrapů, které jsou v centru města začleněny mezi čisté písečné pláže. Obrovské nákupní zóny, pláž uprostřed města, jeden z nejmodernějších lodních přístavů na světě nebo mrakodrap, kterému se říká otvírák lahví. To všechno a ještě víc je k vidění právě v Šanghaji.

Tokio

Tokio je často označováno za největší město na světě s počtem 37 milionů obyvatel, přičemž počet obyvatel se rok co rok podstatně zvyšuje. Japonské hlavní město se nachází na ostrově Honsů, konkrétně v Tokijském zálivu a kromě centra, které má obrovskou rozlohu, k němu patří i přilehlé vesničky – vesničky v okolí Tokia jsou asi tak velké, jako našich 10 vesnic dohromady. Ačkoli si možná Tokio drží prvenství, provází jej velké nevýhody. Jedna z nich, ta hlavní, se týká nevýhodné polohy, proto Tokio často sužují zemětřesení. Tokio v minulosti zasáhla jedna z největších živelných katastrof, kdy o život přišlo více jak 140 tisíc lidí.

Jakarta

Hlavním městem nám vzdálené Indonésie je právě město Jakarta, kterou podle posledních odhadů z roku 2010, osidluje okolo 26 milionů obyvatel, čímž se město řadí mezi největší města na světě. Jakarta leží na ostrově Jáva a turisté míří hlavně do centra hlavního města. Pokud by se ale podívali dál, zjistili by, že v okolí města je obrovské množství tzv. chudinských čtvrtí, odkud se často podnikají výlety do okolí. Zejména pak k ostrovní sopce Krakatoa, která během 19. století vybuchla, a poškodila celý ostrov.

Soul

Jižní Korea se může pochlubit jedním z největších hlavních měst na světě, Soulem. V Soulu údajně žije více jak 24 milionů obyvatel a zároveň se jedná o jedno z mála měst na světě, jehož historie sahá až do 18. století před Kristem, kdy se objevili první informace o životě zde. Soul je městem, kde to skutečně žije, je vhodné pro mladé a co víc, je sídlem několika velkých obchodních korporací (Samsung, LG, Kia, apod.), čímž si Soul vysloužil pověst jednoho z nejmodernějších měst na světě.

Karáčí

Možná ti název toho města nic neříká, ale jde o jedno z největších měst v Pákistánu, ve kterém žije okolo 23 milionů obyvatel a řadí se tak mezi největší městské aglomerace na celém světě. Karáčí se nachází přímo na pobřeží Arabského moře, které je součástí Indického oceánu a nejen díky výhodné poloze, ale i svou rozlohou, se řadí mezi nejvýznamnější města celého Pákistánu. V Karáčí se nachází jeden z největších přístavů v Pákistánu, největší letiště v zemi a město disponuje i velmi dobrým průmyslem.

V Číně má vzniknout největší město světa 

  • Během pěti let by v Číně mělo vzniknout největší město na světě, Kanton 
  • V Kantonu by v následujících pěti letech mělo žít minimálně 50 milionů obyvatel 
  • Jen pro představu, Kanton bude velký jako celé Španělsko 
  • Kanton už postupně vzniká sjednocováním různých metropolí v okolí 

Dillí

Indické město Dillí rozhodně nemůže chybět mezi deseti největšími městy na světě, kde žije více než 22 milionů obyvatel. Dillí je velmi důležitým městem pro asijský kontinent a součástí metropole je i část Nové Dillí, která je hlavním městem Indie. Proč je Dillí tak turisticky zajímavou oblastí, do které každý ro proudí milionů turistů? Ve městě se totiž nachází nad 150 památek a míst, které jsou označovány jako národní dědictví. Převážně se jedná o hrobky, chrámy, které jsou skutečně naprosto originálními stavbami, jenž jinde ve světě nejsou k vidění nebo pevnosti a mešity. Ačkoli je Dillí poměrně vyspělým městem, na cestách lze spatřit převážně chudobu, kterou trpí většina obyvatel.

Ciudad de México

21 milionů obyvatel žije v hlavním městě Mexika, Ciudad de México. Město těží hlavně ze své naprosto perfektní polohy a za každého ročního období je zde pěkné počasí, čímž se hlavní město stalo turistickou zajímavou a populární oblastí, kam lze vyrazit kdykoli během roku. V létě je ve městě velmi příjemně a to samé platí i v případě, že jinde panuje zima. Navíc se jedná o obrovské město, kde se turisté rozhodně nenudí, k dispozici je řada památek a chrámů, které jsou obdivovanými stavbami a patří mezi jedny z nejkrásnějších na celém světě.

Manila

Město Manila se nachází na Filipínách a s počtem 21 milionů obyvatel patří právem mezi deset největších měst světa a současně je také hlavním městem Filipín. Manila se nachází přímo na ostrově Luzon, kde se nachází obrovské množství historických památek. 

Manila je zajímavé město mimo jiné tím, že většina tramvají, jenž rozváží obyvatele po větší části města, pochází právě z České republiky.

Sao Paulo

Sao Paulo zastává pozici největšího města v Brazílii. Současně je ale také vůbec nejbohatším městem celé Latinské Ameriky a největším městem s počtem 44 milionů obyvatel. Celkově jde o sedmou největší městskou metropoli světa a jižně od centra města se nachází jedna z největších ulic mrakodrapů na světě. Ulice Avenida Paulista je vyhlášena nejen mrakodrapy, ale i obrovským počtem těch nejlepších místních restaurací, památek a nočních klubů. Sao Paulo je často označováno jako tropický New York.

New York

New York bezpochyby na seznam největších měst světa patří. Počtem obyvatel sice ani zdaleka nedokáže dostihnout ostatní výše zmíněná města, protože jej obývá sotva 9 milionů obyvatel, zato New York během roku navštíví nad 50 milionů turistů, čímž si právem drží jednu z hlavních příček nejoblíbenějších a nejnavštěvovanějších měst na světě. New York je mimo jiné významný i z hlediska mezinárodních vztahů, obchodu a dokonce i složení obyvatelstva.

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 19. 04. 2016   |   Zobrazeno: 20668x

Komentáře

Kika7VIP(WE ARE THE BEST!)

Když jsem se koukla na ten obrázek Tokia zatočila se mi až hlava jak musí být obří.No nic pro mě já žiju celý život v málé skromné vesničce a jsem živá a šťastná takže co víc si přát.smajlsmajlsmajl

Kika7To se mi líbí +1 To se mi nelíbí

kocka perskaVIP(ANIME!)

Hlavní město Brazílie je Brasília. Sao Paulo je jenom největší město Brazílie. Bylo by dobré si nejdřív nastudovat a pak psát a ne naopak. Je hodně lidí co si nehledá další informace jestli to je pravda takže by měli autoři článků dávat pozor aby se nespletlismajl

kocka perskaTo se mi líbí +13 To se mi nelíbí

kocka perskaVIP(ANIME!)

Adelaide: Umíš číst? Já jsem napsala že hlavní město Brazílie je Brasília. A Sao Paulo je JENOM největší město Brazílie. A v článku je napsáno že Sao Paulo zastává pozici hlavního města. Teď už je to opravený. Četla jsem dříve ,kde bylo to nejdřív toto napsané. Takže oni už tu chybu opravili. Chápeš už?smajl

kocka perskaTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.