10 nejděsivějších letišť na světě

Odborníci na letectví po celém světě se vesměs shodují v jednom. Nejrizikovějšími a nejkritičtějšími momenty v letadle jsou právě vzlet a následné přistání. V případě těchto deseti letišť a přistávacích drah pro dopravní letadla to rozhodně platí až dvojnásobně. Jen sama uznej, zda jde z takových letišť opravdu strach.

Mezinárodní letiště Gibraltar

Mezinárodní letiště v Gibraltaru je označováno za páté nejnebezpečnější letiště na světě a současně jde o nejnebezpečnější letiště v Evropě. Letiště má totiž jednu vzletovou dráhu, která je současně i dráhou přistávací. To by nebylo tak nebezpečné, kdyby dráhu nekřižovala hlavní silnice z Gibraltaru do Španělska, Winston Churchill Avenue. Proto musí být vždy, když vzlétá nebo přistává letadlo, silnice kompletně uzavřena a následně zase otevřena. Jak na takové dráze přistává letadlo, se můžeš podívat v následujícím videu. 

Letiště Toncontin v Hondurasu

Letiště Toncontin v Hondurasu je nechvalně známé letiště, na které mohou přistávat jen speciálně vyškolení piloti, kteří prošli náročným výcvikem. Hned zjistíš proč. Přistávací a vzletová dráha se totiž nachází ve velmi náročném a členitém terénu. V Hondurasu převládá kopcovitý terén, dráha má jen něco okolo 2 000 metrů a ještě k tomu se nachází v malém údolí, které je skryto v horách. V budoucnu by se letiště pro dopravní letadla mělo přesunout jinam, konkrétně na jakékoli bezpečnější místo s delší dráhou, která je rovná, jako většina ostatních ve světě. 

Letiště Juancho E. Yrausquin v Karibiku

Ostrov Saba je považován za ráj Karibiku, ale ne každý má odvahu se na místo dopravit letadlem. Divit se rozhodně není čemu. Letiště na ostrově si dokonce vysloužilo prvenství, pokud jde o leteckou dopravu a vyznačuje se nejkratší přistávací i vzletovou dráhou na světě, která měří jen 400 metrů. To ale ani zdaleka není všechno, protože dráha končí i začíná nad útesy, pod kterými vládnou nespoutané mořské vlny. Ačkoli letiště už na první pohled vypadá velmi nebezpečně a bezpochyby nebezpečné i je, žádná havárie se na tomto místě v historii nestala. Podívej se sama, jak se přistává a nakonec i vzlétá na tak malé dráze pro letadlo. 

Letiště Princess Juliana International Airport v Karibiku

Opět se podíváme na jedno z letišť v Karibiku, které se nachází na ostrově Sint Maarten. Ani zde není délka přistávací dráhy nijak výrazně dlouhá, měří necelých 2 200 metrů a co víc, nachází se totiž v těsné blízkosti pláže, kde si běžně turisté vychutnávají sluníčko a vodních radovánek. Je velmi pozoruhodné, že na letišti mohou přistávat a vzlétat velká dopravní letadla, dokonce i Boeing 747. Přistávání i vzlety se staly v okolí vyhlášenou atrakcí a není se čemu divit. Jen se podívej sama, jak vypadá přistání letadla nad hlavami turistů. 

Letiště Congonhas v Brazílii

Metropole Sao Paulo v Brazílii se může pochlubit velmi nebezpečným letištěm, které se nachází v centru města. Původně tomu tak nebylo, protože když bylo letiště v minulosti postaveno, jednalo se spíš o okraj metropole. Jak se ale postupně Sao Paulo začalo rozrůstat, letiště se dostávalo do větší blízkosti centra. Dnes v něm leží, piloti mají opravdu co dělat, aby s velkým dopravním letadlem dokázali přistát, a rozhodně to není práce pro každého. Jako u většiny nebezpečných letišť totiž zde mohou přistávat a vzlétat jen ti, kdo mají speciální kvalifikaci. 

Reaganovo letiště v USA

Reaganovo letiště ve Washington DC se nachází v centru města, stejně jako letiště v Brazílii. Reaganovo letiště sice nevypadá na první pohled příliš děsivě, ale rozhodně děsivé je. Během přistání se totiž piloti musí vyhnout budově CIA a Pentagonu, při vzletu zase piloti musí stoupat velmi rychle, protože se musí vyhnout Bílému domu. To ale ani zdaleka není všechno. Letiště se totiž svou polohou nachází na místě dvou různých vzdušných proudů, což vyžaduje speciální výcvik a zkušenosti pilota. 

Dráha Matekane v Africe

Matekane není přímo letiště, ale spíš vzletová a přistávací dráha pro malá letadla. Je však pro místní obyvatele velmi důležitá, protože zajišťuje nejdostupnější spojení s okolním světem z oblasti Lesotho. Dráha vlastně není ani tak dráha. Jde o travnatou dráhu, která se nachází v okraji hory ve výšce více jak 2 000 metrů, což je samo o sobě velký problém pro piloty, kteří musí mít opět speciální výcvik, jinak by ani s tak malým letadlem, jako můžeš vidět na videu, rozhodně nebyli schopni přistát. Travnatá dráha je navíc dlouhá jen 400 metrů. 

Letiště Madeira v Portugalsku

Madeira je velmi populární a oblíbenou turistickou destinací. Pro mnohé turisty je ale doslova utrpení letět na Madeiru, ačkoli jsou v rukou těch nejlepších pilotů velkých leteckých společností. Letiště se totiž nachází na velmi malém prostoru a je umístěno mezi Atlantikem a horami. Pilot musí během přistávacím manévrů, které zde nejsou jednoduché, směřovat letadlo přímo do hor, přičemž na poslední chvíli letadlo odkloní a nasměřuje přímo na přistávací dráhu. Piloti si musí počínat velmi přesně a to i z toho důvodu, že pod dráhou se nachází frekventovaná silnice. 

Letiště Courchevel ve Francie

Francouzské Alpy jsou populárním a vyhlášeným místem pro lyžování. Ani zdaleka tak oslavovány nejsou, pokud jde o jedno z místních horských letišť Courchevel. Letiště se totiž nachází přímo v horách, což je samo o sobě problém. Dráha pro letadla zde sice byla vybudována, ale dokážeš si představit, jak náročné to musí být? Dráha připomíná spíš nerovnou sjezdovku, která je navíc obklopena horami, takže každý vzlet i přistání se musí provádět na 100%, jinak letadlo skončí v hoře. 

Letiště Kai Tak Hong Kong

Letiště Kai Tak v Hong Kongu ti přinášíme jako jedno z posledních a turisté i piloti jsou šťastní, že toto letiště už neexistuje. Na jeho místě vznikl lodní přístav a k jeho zrušení se přikláněli všichni, dokonce i příznivci adrenalinu. Nacházelo se totiž přímo u moře, v centru města a navíc bylo svou polohou tak špatně situováno, že se piloti museli s letadlem nad přistávací dráhou natočit, aby vůbec byli schopni letadlo dostat bezpečně na zem. Předtím ale museli zvládnout ještě jednu zatěžkávací zkoušku, kterou představoval průlet nad městem. Sama se můžeš podívat, jak se na takovém letišti, které bylo řadu let označováno jako nejnebezpečnější na světě, přistává a jak nízko letadlo nad městem letí. 

Podívejte se do těchto destinací na vlastní oči. Najděte si levné letenky na letenkylevne.cz

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 21. 08. 2015   |   Zobrazeno: 8444x

Komentáře

nati.horVIP(ANIME!)

JÁ UŽ LETADLEM NELÍTÁM PROTOŽE MÁME VELKÉ AUTO ALE LETADEL SE BOJÍM A HODNĚ A MUSÍTE UZNAT ŽE TĚTKA VÁM TO NEPŘÍDE VUBEC STRAŠIDELNÉ ALE KDYBY STE TÍM LETADLEM LETELI A PŘISTÁVALI BY STE NA DRÁZE DLOUHE 400 METRU A KDZBZ SE TO NEPOVEDLO TAK SPADNETE Z ÚTESU ROVNOU DO MOŘE TAK UŽ BY STE S TOHO TAKOVOU SRANDU NEMĚLIsmajlsmajl

nati.horTo se mi líbí +2 To se mi nelíbí

BertoušekVIP(VÝZVY)

No, jak teď všichni říkáte, že to není děsivé, tak byste asi říkali něco jiného, kdybyste v tom letadle seděli. Já osobně, kdybych seděla v letadle a jela po přistávací dráze, která po pár metrech končí volným pádem do moře a letadlo by pořád jelo a zastavilo se těsně před tou propastí. Ou...No, jenom názor

BertoušekTo se mi líbí +4 To se mi nelíbí

Katynka_Lola(♥ We love DIY ♥)

Osobně moc nevím, proč se tolik lidíbojí lítat letadlem, já jsem letěla a je to úplně v pohodě, vždyť autem se jezdit nebojíte a je to mnohem větší pravděpodobnost že se zabijete... Jen názor smajl

Katynka_LolaTo se mi líbí +5 To se mi nelíbí

Lokika5(Bradavice)

Vanda1: Souhlasím... Téměř všude se píše o těch letadlech co padají a nikde o těch stovkách (možná i tisících) nepadajícíchsmajl...

Lokika5To se mi líbí +4 To se mi nelíbí

Daniell(Vondruškovci)

vali0258: Věř, že nechtěla. Je to příšernej zážitek. Já to zažila na Sámu.
P.S. V letadle ksme se málem posmála strachy. Tohle lettiště tady silně chybí!

DaniellTo se mi líbí 0 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.