10 nejbizarnějších sportů

V České republice jsou populárními sporty hlavně hokej a fotbal, jinak tomu samozřejmě není ani ve světě. Kdo by si ale pomyslel, že existuje řada dalších sportů, které mohou být nejen zajímavé, ale dokonce i daleko nebezpečnější, než takový hokej, fotbal nebo dokonce box. I když na tyto sporty taky dojde, lidé si je trošku upravili k obrazu svému a právem je zařadili na náš seznam deseti nejbizarnějších sportů světa.

Slam Ball

Jak ostatně můžeš vidět z videa, princip hry je skoro stejný jako u klasického basketu. Ovšem s mírným rozdílem. Jednak je to hra daleko, ale daleko tvrdší a tak jsou pravidla hry mírnější, ale pod koši jsou umístěny široké trampolíny, s jejichž pomocí, jak by se mohlo zdát alespoň na první pohled, je dát koš daleko jednodušší. Poradit si s ostřílenými hráči ale rozhodně není jen tak, sport není určen pro žádná ořezávátka, ale je velkou výhodou, že díky trampolínám pod košem, se mohou zapojit do hry i ti, kterým nebyl do vínku nadělen vysoký vzrůst. Účelem hry, stejně jako při basketu, je vstřelit k soupeři co největší počet košů a samozřejmě vyhrát. 

Šachový box

Zkombinovat sílu a vysokou inteligenci nevěstí nikdy nic dobrého. Svědčí o tom šachový box, který se hraje v mnoha zemích světa, ale někdy se mohou pravidla jen mírně lišit. Většinou hra probíhá tak, že se potkají dva hráči, kteří si přímo v ringu rozbalí šachy a dají si jednu partičku, přičemž na každé kolo mají jen omezený čas. Potom se stůl s šachy odstraní, nastupuje partička pořádně ostrého boxu a zase partička šachů. V některých zemích jsou pravidla trošku upravená a to tak, že se pánové sejdou v ringu, kde na ně čekají šachy a za každý úspěšný tah dává ránu hráč tomu, který naopak neuspěl. Po ukončení šachů opět nastupuje boxerský zápas. 

Extrémní žehlení 

I když to možná zprvu nevypadá jako sportovní aktivita, i žehlení, když se trošku poupraví, může být zařazeno mezi extrémní sporty a zaslouženě patří mezi nejbizarnější sporty na světě. Extrémní žehlení spočívá v tom, že každý, kdo se chce zúčastnit, musí najít nějaké místo, které je pro žehlení zvláštní a navíc, je těžko představitelné, že by se na takovém místě dalo vůbec žehlit. Příkladem je žehlení pod vodou, žehlení na skále, žehlení na koni nebo dokonce žehlení v Afgánistánu na jednom z vojenských vozidel. Nezáleží na tom, zda je na místě elektřina k zapojení žehličky nebo zda bude prádlo vyžehleno. V extrémním žehlení je důležité se hlavně zúčastnit. 

Famfrpál

Možná si říkáš, že tento sport patří jen do filmů o kouzelníkovi Harrym Potterovi, ale opak je samozřejmě pravdou. Famfrpál se totiž stal díky filmům natolik populárním, že ho začali hrát studenti z Middlebury College. Famfrpál tak zvaně převedli do reálného světa a protože v našem světě nelétají košťata, je nutné mít koště při běhu mezi stehny, přičemž hráči si mezi sebou házejí míč tak, aby si vzájemně přihrávali a dali co nejvíc „branek“ svému protivníkovi. Pravidlem je, že koště si hráči mohou přidržovat rukou. 

Velbloudí wrestling

Velbloudímu wrestlingu rozhodně nepřijdou na chuť ti, kdo jsou velkými ochránci zvířat. A rozhodně se není čemu divit, protože sport, který je běžně pořádán v Turecku – v posledních letech se sport ujal i v Pákistánu, se stal terčem kritiky snad po celém světě. Speciálně trénovaní „bojoví velbloudi“ zde bojují proti sobě za přítomnosti diváků, z nichž někteří jsou příznivci tohoto sportu, někteří zase naopak odpůrci. Jedno je však jisté. V Turecku jde o poměrně oblíbený sport, během kterého se dokonce podávají i sázky, který že velbloud by to právě mohl vyhrát. 

Rugby na vozíčku

Možná ti to tak z videa nebude připadat ani zdaleka, ale rugby na vozíčku je považováno za jeden z nejdrsnějších sportů na celém světě. V tomto sportu je podmínkou, že hráč musí mít odebrány alespoň dvě končetiny, přičemž není podmínkou, že končetiny musí být odoperovány. Pokud má hráč končetiny funkční, musí mu být pevně na vozíček přivázány, aby s nimi nemohl hýbat. Schopnost pohybu je tedy zajištěna jen s pomocí rukou, které se mohou pustit do tvrdého boje o míč. Hra sice netrvá dlouho, ale průběh hry je velmi rychlý a intenzivní. 

Nošení ženy

Nošení ženy. Tak se opravdu jmenuje sportovní aktivita, která se velmi rychle uchytila v mnoha zemích světa. Samozřejmě je principem, že muž musí nosit svou ženu na zádech hlavou dolů tak, aby nohy ženy byly zkříženy před zrakem muže. O sport je velký zájem, ale jen u mužů, které mají štíhlé manželky a u žen, které mají velkou odvahu. Nikdy totiž nemohou vědět, co je právě čeká. Pánové musí s ženou na zádech běhat náročným terénem, skákat s obrovských výšek, skákat do bazénu, přeskákat připravené překážky a mnoho dalšího. Sport, z hlediska ani jednoho pohlaví, rozhodně není určen pro žádné zbabělce.

Sepak Takraw

Sepak Takraw je hra, která vznikla v Asii a právě zde se stala, převážně, velmi oblíbenou. Není se čemu divit. Aby se totiž některý hráč mohl zúčastnit, potřebuje k tomu velmi dobré znalosti bojového umění, konkrétně kung-fu. Právě s pomocí kung-fu je možné hrát, vyhrát a hlavně se zúčastnit, bez toho aniž by hráč přišel o život. Jaký je princip? Hra i pravidla hry celkově připomínají starý známý volejbal, ale s tím rozdílem, že se hráči nemohou míče dotýkat rukama, ale jen jakoukoli jinou částí těla, k čemuž je zapotřebí právě onoho bojového umění. Nejčastěji se k dobře mířenému odpalu používá technika, kdy je hráč na rukou, nohy má ve vzduchu a má tak možnost celkem snadno nohama odpálit. Hra je ovšem určena jen pro opravdové siláky a profesionály. 

Aizkolaritza

Těžko vyslovitelný název sportovní aktivity, která se provádí snad jen v některých částech Španělska. Hra je poměrně nebezpečná a hrozí, že hráč během jediného kola přijde o některou ze svých končetin, když se špatně trefí. Principem hry je rozseknout na dvě půlky obrovský kus dřeva. To by nebylo tak složité, kdyby hráč nemusel na kusu dřeva stát a přitom jej rozsekat. Hodnotí se nejen rychlost přeseknutí, ale i počet ran zasazených do dřeva. Při hře je podmínkou, že se hráč nesmí dřeva dotknout jinak, než sekerou a samozřejmě je diskvalifikován v případě úrazu, který je velmi pravděpodobný. 

Podvodní hokej

Podvodní hokej se ujal dokonce i v České republice a existuje několik míst v republice, kde je tento sport pravidelně provozován. A není to vůbec špatný sport. Základem je umět plavat a mít co možná nejdelší výdrž pod hladinou. Pak už zbývá vzít si plavky, malinkou podvodní hokejku a může být vpuštěn puk na dno. 

 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 19. 07. 2015   |   Zobrazeno: 7901x

Témata článku:Zajímavosti,10 nej

Komentáře

sasa v.(páni času)

Ty komentáře tady.Pff..No něco jsou vážně blbosti, ale proč ne?Lidi jsou blázni..No a? Alespoň sedí, že jsou to bizardní sporty.Ale chudáci velbloudi, kdo tohleto může provozovat? Ale ten hokej vypadá pěkněsmajl
Jo, my na táboře také hráli „famfrpál“.

sasa v.To se mi líbí +3 To se mi nelíbí
zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.