10 nejbizarnějších jídel

Říká se, že co člověk, to chuť. A my tomuto pořekadlu rozhodně musíme dát zapravdu. Přinášíme ti informace o deseti nejbizarnějších jídlech z celého světa, které ochutnají jen skuteční odvážlivci. Řízek se salátem nebo lahodnou svíčkovou od maminky hoď rovnou za hlavu a podívej se, jaké specialitky se podávají v jiných zemích světa.

Balut

Na Filipínách si odvážní turisté pochutnávají hlavně na jedné z místních specialit, vařeném vejci. Na tom by v žádném případě nebylo nic zvláštního, vařená vejce běžně konzumujeme i u nás, ale na Filipínách tomu je přeci jen trošku jinak. Konkrétně se jedná o kachní vejce uvařené natvrdo, vejce je však k přípravě jídla úplně připraveno až ve chvíli, kdy je kachní embryo uvnitř vejce v pokročilé fázi vývoje. Bez viditelných malinkých orgánů, tělíčka nebo mírně křupajících kostiček malých kachňátek to na Filipínách prostě nejde.

Zeleninové žabky

Smažená žabí stehýnka jsou vyhlášenou specialitou dokonce i u nás, ale u nás jsou stehýnka podávána tak, že strávník nevidí, že se skutečně jedná o žabku. Jsou obalená a podle odborníků také skvěle chutnají. V zahraničí je tomu však jinak, tam se žabky podávají plněné zeleninou, napíchnuté na špejli a smažené v oleji. Žabky plněné zeleninovou směsí stojí zhruba v přepočtu deset korun za kus a jsou považovány za skutečnou pochutinu a to hned v několika evropských zemích.  Pokud bys snad měla zájem ochutnat, zavítej na některé vyhlášené tržnice, kde stánky s touto specialitou rozhodně nemůžeš minout. 

Escamoles

Jdeme se podívat do Mexika, kde je národní pochoutkou pokrm zvaný Escamoles. Mexičané rozhodně nejsou žádná ořezávátka, což se odráží nejen na jejich rázné povaze, ale i smyslu pro to, co je dobré a co nikoli. Escamoles obsahuje přísady, které jsou sbírány hlavně z kořenů rostlin, ze kterých se vyrábí slavná tequilla. Člověk by si tak mohl myslet, že escamoles je pokrm čistě rostlinného původu, ale opak je pravdou. Z kořenů se totiž sbírají larvy mravenců, a když se jich nasbírá dostatek, což není v místních podmínkách takový problém, mohou se začít larvy připravovat na pánvi společně s kořením a máslem. Hotové larvy se pak podávají podobně jako kaviár, ale není tajemstvím, že jsou neobyčejnou mexickou lahůdkou i v tortillách.

Hadí pečínka

Hadí pečínka není u nás k dostání za žádných okolností, takže pokud ji chceš ochutnat, budeš se muset vydat až do Kambodži, kde se stala vyhlášenou specialitkou. Princip přípravy je velmi jednoduchý. Zkrátka a dobře se upeče had s kořením a je hotovo. Pečený had je velmi křehký, takže jej lze snadno lámat a kousat. V Kambodži se zpravidla k pečenému hadímu masu podává vodka nebo jiný alkoholický nápoj a údajně chutná hadí maso skoro stejně, jako uzený úhoř.

Lutefisk

Dánsko, Švédsko, Norsko. Ve všech těchto zemích lze narazit na místní specialitu lutefisk. Základem je sušená ryba, která je krájena na větší kousky a konzumována třeba i bez jakékoli přílohy. Na tom by rozhodně nebylo nic zvláštního, kdyby ryba nebyla před svým podáváním na talíř několik dní naložena ve speciálních roztocích.

Roztoky jsou tvořeny hlavně kyselinami, jako je hydroxid sodný – běžně se u nás používá na ucpané odpadní trubky a kanalizace, nebo do jiných průmyslových chemických prostředků, například na nabíjení baterií. Ryby jsou naloženy v chemikáliích po dobu šesti dní, poté se nakládají do studené vody a jsou připraveny ke konzumaci.

Čínské stoleté vejce

Čínské stoleté vejce je pochutinou právě v Číně a jeho příprava se velmi podobá předchozímu jídlu. Stoleté vejce rozhodně není jídlem pro slabé povahy a už vůbec ne pro citlivé nosíky. Jeho příprava spočívá v tom, že se naloží vejce do popela, čaje a k tomu se přidá hašené vápno – u nás se používá hlavně ve stavebnictví. V této směsi je vejce ponecháno minimálně dva týdny, doporučuje se však i tři měsíce, protože po uplynutí této doby získává nejen na pikantní a žádané chuti, ale i na odéru, který nápadně připomíná čpavek.

Netopýří polévka

Oblast ostrovů Mikronésie se potýká s množstvím netopýrů a tak se rozhodli zužitkovat tohoto tvora pro přípravu místních specialit. Tou je polévka z netopýrů, která se dokonce stala místním regionálním pokrmem a obrovskou turistickou zajímavostí pro všechny, kdo mají silné žaludky a hlavně silné povahy. Polévka je připravována podobným způsobem, jako u nás například kuřecí vývar, jen je kuře nahrazeno netopýrem, který je předem stažen z kůže. K němu se pak přidá do vody vařit zelenina a zázvor. Polévka je podávána ve velké hluboké misce, kde na hladině plave jeden vařený exemplář.

Smažení sklípkani

Pavouci se nejedí skoro nikdy na světě, pokud samozřejmě nejde o náhodu a pavouk nevklouzne do dutiny ústní během našeho spánku. Výjimkou je malá vesnička v Kambodži, která si vysloužila přezdívku Spiderville. Přezdívka je opodstatněná, protože právě zde jsou specialitou smažení sklípkani, kteří po usmažení chytají výrazně černou barvu a údajně i lahodnou a velmi jemnou chuť. A jak k tomu došlo, že jen zde se jedí pavouci? V minulých letech zde totiž převládal hladomor, místní neměli co jíst a pavouci byli to jediné, co se dalo položit na talíř. Tak snadno může vzniknout populární jídlo, za kterým do vesnice ročně proudí hromady turistů. 

Casu Marzu

Casu Marzu je pokrm, který ocení hlavně milovníci těch nejlepších sýrů na světě. Vyrábí se v Itálii a jeho příprava je poměrně jednoduchá. Do obrovského kusu sýra jsou totiž záměrně nasazeny larvy Sýrorodky drobné, což je moucha, která se velmi ráda živý sýrem. Larvy se sýrem nakrmí a jak se začínají líhnout přímo v kusu sýra, postupně je z něj odkrajováno a podáváno na stůl. Italové velmi rádi pojídají sýr společně s čerstvě vylíhnutými mouchami, protože larvy jako takové, nekonzumují. Jídlo se nedoporučuje turistům ochutnávat, protože sýr takto připravovaný nese jistá zdravotní rizika. Od zvracení, až po alergický záchvat nebo dokonce infekci.

Smažení brouci, kobylky, ptáčci

V Asii si příliš hlavu nelámou s tím, co vlastně na talíři mají. Hmyz totiž smaží a podávají ho jen tak, například jako u nás jednohubky. Na tržnicích lze však narazit i na smažené malé ptáčky, které se tam smaží tak, jak jsou. Tedy se zobáčky i drápky, ale je pro ně důležité, aby šlo o právě vylíhnutého ptáčka. Pro některé kultury, včetně naší, je to nechutná a barbarská záležitost, v Asii jde o vyhlášenou specialitu. 

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 24. 12. 2015   |   Zobrazeno: 6086x

Témata článku:10 nej

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.